16 tips til deg som vil reise alene

Reise alene illustrasjonsfoto
På toppen av Sri Lanka

Å reise alene er ikke helt som å reise sammen med andre. Det krever mer av deg i forhold til planlegging og du må ta stilling til ting underveis helt alene. Og så er det den største frykten av dem alle: vil jeg føle meg ensom? 

Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk reist ganske mye alene. Først var det i jobbsammenheng, og aller mest innenlands. Det var ikke alltid like gøy, det var ofte ensomt, men jeg hadde en plan og et mål med reisen.

Jeg også reist i jobbsammenheng i senere år, men da med en etterhvert helt annen holdning og opplevelse av det å reise alene.  Det handler først og fremst om min egen holdning til det, hvorfor jeg gjør det og hva jeg bruker denne muligheten til.

Ikke minst har jeg også valgt å reise alene rett og slett fordi jeg hadde lyst. Det ville jeg neppe trodd jeg ville velge frivillig å gjøre som yngre, når jeg tenker meg om. Rett og slett fordi det ofte forbindes med ensomhet.

Men det er ikke ensomhet som driver stadig flere solo reisende ut på reise. Min erfaring er at mange gjør det av eventyrlyst, spenning, å utfordre seg selv – og nettopp fordi de kan. Fordi de vil. Noen foretrekker det, til og med.

For kan du reise alene er du fri som fuglen.  Du kan gjøre nett som du vil for en stakket stund, og la hverdagen seile sin egen sjø. Du blir mer selvsikker. Du er mer åpen for omgivelsene og kan konsentrere deg mer om selve reiseopplevelsen. Og for den som ønsker å bli kjent med lokale eller andre reisende, finnes det ingen bedre måte å reise på.

Reise alene: illustrasjonsfoto

Dette er tips basert på min egen erfaring med det å reise alene: 

16 tips til deg som vil reise alene

 • Reis utenom sesong: da er det ofte billigere overnatting, selv de dyreste stedene.
 • Planlegg turen godt, lag en plan for hva du ønsker å gjøre, men skap rom for endring i forhold til vær, vind, ønsker og behov. Det er for øvrig mye enklere å gjøre når man reiser alene.
 • Sørg for å komme frem til destinasjonen mens det fortsatt er lyst. Det er ikke like hyggelig å surre rundt i mørket på jakt etter stedet du har tenkt å bo.
 • Bestill i hvertfall første overnatting på forhånd, så kan du bruke første dag til å gjøre deg mer kjent.
 • Reiser du alene for første gang, og er usikker på om du vil like det? Velg deg et sted du har vært før og vet du vil trives. Når du er mer trygg på deg selv, kan du utvide horisonten.
 • Vær ute i god tid: sørg for at du har god nok tid på flyplassen, til å finne ut av bussruter og til å finne riktig perrong og tid til å kjøpe billett.
 • Det er ikke alltid lurt å lytte til andre reisende om du lurer på noe. Husk: det er ikke sikkert de vet bedre enn deg selv. Sjekk fakta også med lokalbefolkningen.
 • Ha et mål med turen: Noe du vil gjøre, som holder deg i aktivitet og gjør at du trives.
 • Kos deg! Finn en god restaurant, nyt et bedre måltid, eller be om å få sitte i baren om det finnes en der. Her er det gjerne mer uformelt, maten like god, og det er litt enklere å småprate med ansatte og andre gjester om du ønsker å sosialisere.

Usikker på hvor lenge du trives i eget selskap? Her er noen tips til deg:

 • Velg en kortere reise og bare noen dager i første omgang.
 • Oppsøk steder der du kan møte andre. Mange foretrekker nettopp derfor å bo på hosteller.
 • Meld deg på en guidet tur i området.
 • Vis med kroppsspråket at du er åpen for dialog – ikke sitt med hodet ned i boka eller mobilen, selv om det kan være et kjærkomment selskap.
 • Finn en lokal bar og småprat med bartenderen. Kanskje åpner det for samtale med andre.
 • Ikke minst: min erfaring er at man blir mer «sett» om man reiser alene. Og bare det gjør det hele langt mindre ensomt.

Du finner flere tips om å reise alene her:

Å reise alene: veistrekning - illustrasjonsbilde

Har du noen tips du vil dele?

4 kommentarer

 • Pauline sier:

  Kjempe fint innlegg! Jeg liker det å kunne reise alene og klar den utfordringen å ta meg fra A til B med bare meg selv som støttekontakt. Det er en fantastisk mestringsfølelse. Samt at når jeg reise alene, har jeg hatt veldig mang spennende opplevelser, fordi det er lettere å bli invitert med på noe av noen når man bare er en og ikke seks jenter på tur. Slik havnet jeg Cozumel i en uke med en hyggelig dame fra Canada som var pensjonert, og fikk sett øyen på sitt beste.

  En ting jeg må alltid vite før jeg lander – Er hvordan kan jeg ta meg inn til byen fra flyplassen. Jeg føler ofte man blir lurt her når man ikke har gjort noe research på forhånd og meninger om hva det skal koste. Om jeg ikke har gjort research – så spør jeg alltid noen lokale som venter på sin kjære på flyplassen om de kan gi meg et estimate på taxi pris. Her er man ofte sliten og så det er fort gjort å glemme å tenke. Så her prøver jeg alltid å være mest mulig forberedt.

  • Mette sier:

   Hei Pauline

   Bra poeng,det å planlegge reisen fra flyplassen. Det er som regel alltid lurt, tenker jeg, men selvfølgelig en ekstra god idé når man reiser alene. Skjønner godt det du sier om mestringsfølelse.

   Takk for tilbakemelding!

 • Herlig og inspirerende innlegg, Mette! Jeg absolutt elsker å reise alene. I begynnelsen var jeg kanskje ikke like selvsikker og trygg, men etter hvert som reisene alene har blitt flere har jeg kommet frem til hvor mye jeg rett og slett elsker friheten det medfører.

  Som Pauline også kommenterer, så liker jeg å være litt forbered når jeg lander på et nytt sted. Ofte bestiller jeg overnatting på forhånd, slik at jeg slipper å bruke tid på å finne et passende sted å bo. Dessuten er det greit å vite at stedet jeg bor er trygt (og samtidig billig). Når jeg reiser alene gjør jeg alltid mer research angående praktiske ting på forhånd enn hva jeg gjør når jeg reiser med flere. Da skal det mye til for at man skal bli lurt!

  • Mette sier:

   Takk for tips, Renate! Enig i at god research i forkant er lurt når man reiser alene. Også å planlegge overnattingen i forkant. Ikke minst det du skriver om at det bør vare et trygt sted. Bra innspill! Gøy og inspirerende at du tar opp friheten ved å reise alene. Akkurat det er jo veldig motiverende for alle som vurderer om de skal våge teste det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.