Å reise alene er ikke helt som å reise sammen med andre. Det krever mer av deg i forhold til planlegging og du må ta stilling til ting underveis helt alene. Og så er det den største frykten av dem alle: vil jeg føle meg ensom? 

Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk reist ganske mye alene. Først var det i jobbsammenheng, og aller mest innenlands. Det var ikke alltid like gøy, det var ofte ensomt, men jeg hadde en plan og et mål med reisen. Jeg også reist i jobbsammenheng i senere år, men da med en etterhvert helt annen holdning og opplevelse av det å reise alene.  Det handler først og fremst om min egen holdning til det, hvorfor jeg gjør det og hva jeg bruker denne muligheten til.

Reiselykke og Renates reiser har utgitt bok om å reise alene. Les mer her

Å velge å reise alene

Ikke minst har jeg også valgt å reise alene rett og slett fordi jeg hadde lyst. Det ville jeg neppe trodd jeg ville velge frivillig å gjøre som yngre, når jeg tenker meg om. Rett og slett fordi det ofte forbindes med ensomhet. Men det er ikke ensomhet som driver stadig flere solo reisende ut på reise.

Kanskje er det jobb som gjør at man må reise en del alene. Da er det jo hyggelig å kunne kombinere det med egne reiseopplevelser og oppsøke mer når man først er på tur. Kanskje dukker det opp en fin mulighet til å reise, men ingen å reise med. Eller kanskje har man rett og slett behov for litt tid alene.

Min erfaring er at mange gjør det av eventyrlyst, spenning, å utfordre seg selv – og nettopp fordi de kan. Fordi de vil. Noen foretrekker det, til og med.

Kunsten å reise alene

Illustrasjonsbilde fra reportasjereise til Thailand

Mange grunner til å reise solo

For kan du reise alene er du fri som fuglen. Du kan gjøre nett som du vil for en stakket stund, og la hverdagen seile sin egen sjø. Du blir mer selvsikker. Du er mer åpen for omgivelsene og kan konsentrere deg mer om selve reiseopplevelsen. Og for den som ønsker å bli kjent med lokale eller andre reisende, finnes det ingen bedre måte å reise på.

Du kan bestemme selv og gjøre det du liker best, uten å måtte ta hensyn til et eventuelt reisefølge. Det er lettere å gjøre om på planer om du får lyst å gjøre noe annet enn det du hadde tenkt i utgangspunktet. Og det er mer rom for å tenke og reflektere over det man opplever og stedet man besøker. I tillegg er lettere å komme i kontakt med både lokale og andre reisende når man reiser alene. For min del, har det å være alene på tur gitt meg en unik mulighet til å lære mer om et sted jeg besøker.

Dette er tips basert på min egen erfaring med det å reise alene: 

16 tips til deg som vil reise alene

Reise alene: illustrasjonsfoto

1. Reis utenom sesong

Har du mulighet til det, reise utenom høysesong. Da er det ofte billigere overnatting, selv de dyreste stedene.

2. Planlegg reisen

Planlegg turen godt, lag en plan for hva du ønsker å gjøre, men skap rom for endring i forhold til vær, vind, ønsker og behov. Det er for øvrig mye enklere å gjøre når man reiser alene.

3. Kom frem når det er lyst

Sørg for å komme frem til destinasjonen mens det fortsatt er lyst. Det er ikke like hyggelig å surre rundt i mørket på jakt etter stedet du har tenkt å bo.

4. Forhåndsbestill overnatting

Bestill i hvertfall første overnatting på forhånd, så kan du bruke første dag til å gjøre deg mer kjent. Derfra kan du ta det etterhvert, om du foretrekker det.

5. Debutant som soloreisende?

Reiser du alene for første gang, og er usikker på om du vil like det? Velg deg et sted du har vært før og vet du vil trives. Når du er mer trygg på deg selv, kan du utvide horisonten.

6. Unngå stress

Vær ute i god tid: sørg for at du har god nok tid på flyplassen, til å finne ut av bussruter og til å finne riktig perrong og tid til å kjøpe billett.

7. Tips fra lokale

Det er ikke alltid lurt å lytte til andre reisende om du lurer på noe. Husk: det er ikke sikkert de vet bedre enn deg selv. Sjekk fakta også med lokalbefolkningen.

8. Finn en aktivitet

Ha et mål med turen: Noe du vil gjøre, som holder deg i aktivitet og gjør at du trives. Det kan innebære matkurs eller tur i fjellet, bli med på omvisning på et museum, for eksempel.

9. Kos deg!

Finn en god restaurant, nyt et bedre måltid, eller be om å få sitte i baren om det finnes en der. Her er det gjerne mer uformelt, maten like god, og det er litt enklere å småprate med ansatte og andre gjester om du ønsker å sosialisere.

Usikker på hvor lenge du trives i eget selskap? Her er noen tips til deg:

reise alene

10. Velg en kortreist reise

Velg en kortere reise og bare noen dager i første omgang. Eller utforsk nærområdet, slik at det ikke er for langt unna hjemmet eller kulturforskjellen er for stor.

11. Møt andre reisende

Oppsøk steder der du kan møte andre. Mange foretrekker nettopp derfor å bo på hosteller.

12. Like a local

Meld deg på en guidet tur i området. Da er det minst en annen person å snakke med – guiden for eksempel.

13. Se opp!

Vis med kroppsspråket at du er åpen for dialog – ikke sitt med hodet ned i boka eller mobilen, selv om det kan være et kjærkomment selskap.

Å reise alene

14. Stikk innom den lokale baren

Avhengig av hvor du er, selvsagt: Finn en lokal bar og småprat med bartenderen. Kanskje åpner det for samtale med andre. Slik møtte jeg et par fra Utah på reise i Italia, mens jeg fikk høre lokale nyheter fra kvinnen bak bardisken i Riomaggiore.

15. Når noen ser deg

Ikke minst: min erfaring er at man blir mer “sett” om man reiser alene. Det åpner for småprat og gjerne hyggelige tips til hva man bør se og gjøre i området, for eksempel. Og du føler deg fort mindre ensom.

16. Søk inspirasjon

Sjekk denne fine info graphic-saken hos Matador Network med tips til jenter som vil reise alene.

Du finner flere tips om å reise alene her:

Å reise alene: veistrekning - illustrasjonsbilde