16 tips til deg som vil reise alene

16 tips til deg som vil reise alene

Å reise alene er ikke helt som å reise sammen med andre. Det krever mer av deg i forhold til planlegging og du må ta stilling til ting underveis helt alene. Og så er det den største frykten av dem alle: vil jeg føle meg ensom? 

Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk reist ganske mye alene. Først var det i jobbsammenheng, og aller mest innenlands. Det var ikke alltid like gøy, det var ofte ensomt, men jeg hadde en plan og et mål med reisen. 

Jeg også reist i jobbsammenheng i senere år, men da med en etterhvert helt annen holdning og opplevelse av det å reise alene.  Det handler først og fremst om min egen holdning til det, hvorfor jeg gjør det og hva jeg bruker denne muligheten til.

Les også: 15 ting jeg har lært av å reise alene

Å velge å reise alene

Ikke minst har jeg også valgt å reise alene rett og slett fordi jeg hadde lyst. Det ville jeg neppe trodd jeg ville velge frivillig å gjøre som yngre, når jeg tenker meg om. Rett og slett fordi det ofte forbindes med ensomhet. Men det er ikke ensomhet som driver stadig flere solo reisende ut på reise.

Kanskje er det jobb som gjør at man må reise en del alene. Da er det jo hyggelig å kunne kombinere det med egne reiseopplevelser og oppsøke mer når man først er på tur. Kanskje dukker det opp en fin mulighet til å reise, men ingen å reise med. Eller kanskje har man rett og slett behov for litt tid alene.

Min erfaring er at mange gjør det av eventyrlyst, spenning, å utfordre seg selv – og nettopp fordi de kan. Fordi de vil. Noen foretrekker det, til og med.

Les også: 8 grunner til å reise alene

Kunsten å reise alene
Illustrasjonsbilde fra reportasjereise til Thailand

Mange grunner til å reise solo

For kan du reise alene er du fri som fuglen. Du kan gjøre nett som du vil for en stakket stund, og la hverdagen seile sin egen sjø. Du blir mer selvsikker. Du er mer åpen for omgivelsene og kan konsentrere deg mer om selve reiseopplevelsen. Og for den som ønsker å bli kjent med lokale eller andre reisende, finnes det ingen bedre måte å reise på.

Du kan bestemme selv og gjøre det du liker best, uten å måtte ta hensyn til et eventuelt reisefølge. Det er lettere å gjøre om på planer om du får lyst å gjøre noe annet enn det du hadde tenkt i utgangspunktet. Og det er mer rom for å tenke og reflektere over det man opplever og stedet man besøker. I tillegg er lettere å komme i kontakt med både lokale og andre reisende når man reiser alene. For min del, har det å være alene på tur gitt meg en unik mulighet til å lære mer om et sted jeg besøker.

Les også: Å reise alene til Cinque Terre

Dette er tips basert på min egen erfaring med det å reise alene: 

16 tips til deg som vil reise alene

Reise alene: illustrasjonsfoto
Fra togstasjon / soloreise i Italia

1. Reis utenom sesong

Har du mulighet til det, reise utenom høysesong. Da er det ofte billigere overnatting, selv de dyreste stedene.

2. Planlegg reisen

Planlegg turen godt, lag en plan for hva du ønsker å gjøre, men skap rom for endring i forhold til vær, vind, ønsker og behov. Det er for øvrig mye enklere å gjøre når man reiser alene.

3. Kom frem når det er lyst

Sørg for å komme frem til destinasjonen mens det fortsatt er lyst. Det er ikke like hyggelig å surre rundt i mørket på jakt etter stedet du har tenkt å bo.

4. Forhåndsbestill overnatting

Bestill i hvertfall første overnatting på forhånd, så kan du bruke første dag til å gjøre deg mer kjent. Derfra kan du ta det etterhvert, om du foretrekker det.

5. Debutant som soloreisende?

Reiser du alene for første gang, og er usikker på om du vil like det? Velg deg et sted du har vært før og vet du vil trives. Når du er mer trygg på deg selv, kan du utvide horisonten.

6. Unngå stress

Vær ute i god tid: sørg for at du har god nok tid på flyplassen, til å finne ut av bussruter og til å finne riktig perrong og tid til å kjøpe billett.

7. Tips fra lokale

Det er ikke alltid lurt å lytte til andre reisende om du lurer på noe. Husk: det er ikke sikkert de vet bedre enn deg selv. Sjekk fakta også med lokalbefolkningen.

8. Finn en aktivitet

Ha et mål med turen: Noe du vil gjøre, som holder deg i aktivitet og gjør at du trives. Det kan innebære matkurs eller tur i fjellet, bli med på omvisning på et museum, for eksempel.

9. Kos deg!

Finn en god restaurant, nyt et bedre måltid, eller be om å få sitte i baren om det finnes en der. Her er det gjerne mer uformelt, maten like god, og det er litt enklere å småprate med ansatte og andre gjester om du ønsker å sosialisere.

Usikker på hvor lenge du trives i eget selskap? Her er noen tips til deg:

reise alene
Fra Bornholm/solo-reise

10. Velg en kortreist reise

Velg en kortere reise og bare noen dager i første omgang. Eller utforsk nærområdet, slik at det ikke er for langt unna hjemmet eller kulturforskjellen er for stor.

11. Møt andre reisende

Oppsøk steder der du kan møte andre. Mange foretrekker nettopp derfor å bo på hosteller.

12. Like a local

Meld deg på en guidet tur i området. Da er det minst en annen person å snakke med – guiden for eksempel.

13. Se opp!

Vis med kroppsspråket at du er åpen for dialog – ikke sitt med hodet ned i boka eller mobilen, selv om det kan være et kjærkomment selskap.

Å reise alene
Fra Sri Lanka / illustrasjonsbilde

14. Stikk innom den lokale baren

Avhengig av hvor du er, selvsagt: Finn en lokal bar og småprat med bartenderen. Kanskje åpner det for samtale med andre. Slik møtte jeg et par fra Utah på reise i Italia, mens jeg fikk høre lokale nyheter fra kvinnen bak bardisken i Riomaggiore.

15. Når noen ser deg

Ikke minst: min erfaring er at man blir mer «sett» om man reiser alene. Det åpner for småprat og gjerne hyggelige tips til hva man bør se og gjøre i området, for eksempel. Og du føler deg fort mindre ensom.

16. Søk inspirasjon

Sjekk denne fine info graphic-saken hos Matador Network med tips til jenter som vil reise alene.

Du finner flere tips om å reise alene her:


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Kjempe fint innlegg! Jeg liker det å kunne reise alene og klar den utfordringen å ta meg fra A til B med bare meg selv som støttekontakt. Det er en fantastisk mestringsfølelse. Samt at når jeg reise alene, har jeg hatt veldig mang spennende opplevelser, fordi det er lettere å bli invitert med på noe av noen når man bare er en og ikke seks jenter på tur. Slik havnet jeg Cozumel i en uke med en hyggelig dame fra Canada som var pensjonert, og fikk sett øyen på sitt beste.

  En ting jeg må alltid vite før jeg lander – Er hvordan kan jeg ta meg inn til byen fra flyplassen. Jeg føler ofte man blir lurt her når man ikke har gjort noe research på forhånd og meninger om hva det skal koste. Om jeg ikke har gjort research – så spør jeg alltid noen lokale som venter på sin kjære på flyplassen om de kan gi meg et estimate på taxi pris. Her er man ofte sliten og så det er fort gjort å glemme å tenke. Så her prøver jeg alltid å være mest mulig forberedt.

 2. Herlig og inspirerende innlegg, Mette! Jeg absolutt elsker å reise alene. I begynnelsen var jeg kanskje ikke like selvsikker og trygg, men etter hvert som reisene alene har blitt flere har jeg kommet frem til hvor mye jeg rett og slett elsker friheten det medfører.

  Som Pauline også kommenterer, så liker jeg å være litt forbered når jeg lander på et nytt sted. Ofte bestiller jeg overnatting på forhånd, slik at jeg slipper å bruke tid på å finne et passende sted å bo. Dessuten er det greit å vite at stedet jeg bor er trygt (og samtidig billig). Når jeg reiser alene gjør jeg alltid mer research angående praktiske ting på forhånd enn hva jeg gjør når jeg reiser med flere. Da skal det mye til for at man skal bli lurt!

 3. Hei Pauline

  Bra poeng,det å planlegge reisen fra flyplassen. Det er som regel alltid lurt, tenker jeg, men selvfølgelig en ekstra god idé når man reiser alene. Skjønner godt det du sier om mestringsfølelse.

  Takk for tilbakemelding!

 4. Takk for tips, Renate! Enig i at god research i forkant er lurt når man reiser alene. Også å planlegge overnattingen i forkant. Ikke minst det du skriver om at det bør vare et trygt sted. Bra innspill! Gøy og inspirerende at du tar opp friheten ved å reise alene. Akkurat det er jo veldig motiverende for alle som vurderer om de skal våge teste det 🙂

error: Content is protected !!