Matkultur og restauranttips i Helsinki

At Helsinki er byen å dra til for spennende arkitektur og verdensberømt design er ikke nytt. Men at byen også nå byr på spennende gourmetopplevelser, var i hvert fall for meg en overraskelse. 

Bergenet lesetid: 9 minutter

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Det er nå flere år siden jeg besøkte Helsinki første gang. Da bodde vi på det som fortsatt i dag regnes som et trendy hotell: Klaus K*. Denne gang sjekker jeg inn på et hotell litt lenger opp på Boulevard; Hotel Indigo*. 

Her finner du min byguide til Helsinki

Det har skjedd en stor dreining i matkultur i Helsinki de senere årene, og selv mener finnene det henger sammen med flere ting: byens unike lokasjon mellom øst og vest, bruken og tilgangen på friske og lokale matvarer, samt innføringen av «Restaurant Day».

Kjøkkenet, etter det jeg har fått smakt meg gjennom i løpet av et kort gjensyn med Helsinki, bærer preg av tradisjonell finsk kost med moderne vri. Saftig surdeigsbrød, rørt smør, fersk fisk og rotgrønnsaker servert med spennende urter og kryddere. Gjerne fargerikt presentert og med delvis inspirasjon fra andre matkulturer og tradisjoner.

Restauranttips i Helsinki

Holiday er et veldig kult cocktailsted ved havnen, som også serverer god mat med en miks av lokale råvarer og asiatiske mattradisjoner. Vi delte noen veldig gode forretter av hovedsakelig grønnsaker, og selv valgte jeg en poke med laks, som er så trendy nå om dagen.

Cocktailene er veldig gode her, og de har også et ganske ok vinkart. Vi valgte å dele en flaske hvitvin fra produsenten Gaia på Santorini.

Les mer om viner fra Santorini her

Lonna ligger på øya med samme navn, 10 minutter med båt fra havnen i Helsinki. I både stilfulle og idylliske omgivelser blir vi servert utsøkt lokal mat. Jeg gikk for jordskokk servert på tre ulike vis, sammen med rogn fra hvit fisk. Smakfullt og delikat. Til hovedrett fikk jeg en stekt fisk med rotgrønnsaker, lunet kål og en salat av bønner og rotgrønnsaker.

Vil du teste en restaurant der hippe og trendy start ups har sin lunsj, sjekk ut Maria 01 – et tidligere sykehus, i dag et coworking sted, med kantine i restaurantstil ved navn Starter.

Restauranten ligger ikke midt i leio, men sentralt nok, og kan være inspirerende for den som er interesser i design- og interiør. Vi fikk servert en raus og smakfull porsjon pasta da vi var på omvisning i kontorfellesskapet. Holder åpent dagtid.

Flere restauranttips

Vi testet ingen av Michelin-restaurantene, men ønsker du å prøve deg på det, finnes følgende per skrivende stund: Olo, Demo, Ask og Chef & Sommelier.

Østlig og vestlig påvirkning

Matretter som gryteretter, stroganoff, blinis og sauerkraut representerer østlig påvirkning, mens supper, kjøttboller, saltet og syltet fisk og oster er fra den mer vestlige siden.

Matkulturens historie i Helsinki

 • Allerede på tusentallet ble det første ølet produsert i Finland.
 • Det første kaffehuset ble etablert i 1750
 • De første restaurantene åpnet tidlig i det 19. århundre
 • Café Ekberg, Helsinkis første café åpnet
 • Alko, det første utsalget for alkohol åpnet etter forbudstiden (1919 – 1932)
 • Helsinkis første Michelin-stjerne 1987
 • Helsinki var europeisk kulturhovedstad i 2000 og lanserte Helsinki menyer
 • 2011: første «Restaurant Day» ble gjennomført og med det starten på mat-boomen i Helsinki

Tips til food tours i Helsinki

Man kan dra på food tour med for eksempel Happy Guide Helsinki eller Fork in Hand. Men du kan også utforske matkulturen i Helsinki med trikken:

 • Rute 6 tar deg gjennom hipster-området til for eksempel Hietalahti Market Hall, Café Ekberg og Hakaniemi Market Hall
 • Rute 7 tar deg gjennom det historiske distriktet
 • Rute 4 tar deg gjennom Jugend – Aaltos distrikt.

Et lite fun fact: Finnene drikker mest kaffe i hele verden, hele 12 kg i året per pers i snitt!

Men det er langt mer enn matopplevelser denne byen har å by på, selvsagt. Mer om dette kan du lese her.

Reiselykke var invitert av Visit Helsinki og Finn Air.


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!