Midtsommerfeiring i Sverige

Midtsommerfeiring i Sverige

Den er den tiden av året – den lyseste. Da ingen har lyst å legge seg, og man våkner tidlig, tidlig, til lyse morgener og fuglekvitter. Det er et åpenbart tegn på at vi nærmer oss den lengste dagen i året, den vi kaller St. hans og svenskene kaller Midtsommer.

I Sverige er dette er stor dag. Større enn nasjonaldagen, og nest etter julefeiringen. Hvorfor ikke ta en tur til Sverige for å oppleve årets lyseste dag sammen med våre naboer?

På midtsommeraften kler svenskene seg opp i finstasen, pynter håret med blomster og samles for å spise god mat, synge og danse rundt maistangen.

Svensk midtsommerfeiring

Feiringen finner sted rundt om i hele landet, men den mest tradisjonelle finner sted i Dalarna. Her er Visit Swedens beste tips for feiring i Dalarna:

Både lokale og tilreisende inviteres der til en feststemt feiring med folkedrakter, maistang, spellemenn og dans. Vil dere tjuvstarte feiringen en dag i forveien, bør dere ta turen til Holens Bystuga i Orsa som byr på taler, tradisjonsrik mat, dans og leker – og ikke minst en av Siljanbygdens vakreste utsikter. På selve midtsommeraften er de heteste tipsene å ta seg til Gropen i Leksand – som har Sveriges aller største feiring med over 20.000 feststemte deltakere, kirkekor og lokale musikere. Også på Gammelgården i Rättvik er dere garantert en stemningsfylt opplevelse, med kransebinding, musikk, leker, piknik og alt som hører med.

Andre tips til Dalarna finner du her:

Midtsommer på Marstrand

Midtsommer på Marstrand
Foto: Reiselykke

Symboltung maistang

Min egen erfaring med midtsommerfeiring i Sverige, kommer ikke fra Dalarna, men vestkysten i Sverige, som på Marstrand. Les mer om det her. Der er også der bildet av maistangen under er fra, knipset på en riktig gråværsdag.

I Norge har vi St. hans bål. I Sverige har de maistangen som et naturlig midtpunkt under midtsommerfeiringen. Denne kan ha ulik fasong og utsmykning, men er som regel symboltung, og vanligvis alltid pyntet med det svenske flagget.

Maistang, Marstrand, Sverige

Tradisjonsrik maistang på Marstrand
Foto: Reiselykke

Men når er midtsommer?

Til tross for at St. Hans er lagt til 24. juni, er det egentlig 21. juni som er årets lyseste dag. De fleste legger nok likevel feiringen til lørdagen før (om ikke dagen tilfeldigvis sammenfaller med datoen). I Sverige feires midtsommeraften alltid på fredagen i perioden 20. – 25. juni. I år, 2017, faller dette på fredag 23. juni.

Midtsommerfeiring i Dalarna

Koselig tun i Dalarna

 Les mer på Visit Sweden

Artikkelen ble første gang publisert 18. juni 2014. Oppdatert våren 2017.

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Noen artikler inneholder reklamelenker (affiliate). Om du kjøper noe via disse, vil Reiselykke bli tilgodesett en liten sum, uten at det går på bekostning av prisen du betaler. Les mer om det her. Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.