Midtsommerfeiring i Sverige

Midtsommerfeiring i Sverige

Den er den tiden av året – den lyseste. Da ingen har lyst å legge seg, og man våkner tidlig, tidlig, til lyse morgener og fuglekvitter. Det er et åpenbart tegn på at vi nærmer oss den lengste dagen i året, den vi kaller St. hans og svenskene kaller Midtsommer.

I Sverige er dette er stor dag. Større enn nasjonaldagen, og nest etter julefeiringen. Hvorfor ikke ta en tur til Sverige for å oppleve årets lyseste dag sammen med våre naboer?

På midtsommeraften kler svenskene seg opp i finstasen, pynter håret med blomster og samles for å spise god mat, synge og danse rundt maistangen.

Svensk midtsommerfeiring

Feiringen finner sted rundt om i hele landet, men den mest tradisjonelle finner sted i Dalarna. Her er Visit Swedens beste tips for feiring i Dalarna:

Både lokale og tilreisende inviteres der til en feststemt feiring med folkedrakter, maistang, spellemenn og dans. Vil dere tjuvstarte feiringen en dag i forveien, bør dere ta turen til Holens Bystuga i Orsa som byr på taler, tradisjonsrik mat, dans og leker – og ikke minst en av Siljanbygdens vakreste utsikter. På selve midtsommeraften er de heteste tipsene å ta seg til Gropen i Leksand – som har Sveriges aller største feiring med over 20.000 feststemte deltakere, kirkekor og lokale musikere. Også på Gammelgården i Rättvik er dere garantert en stemningsfylt opplevelse, med kransebinding, musikk, leker, piknik og alt som hører med.

Andre tips til Dalarna finner du her:

Midtsommer på Marstrand
Midtsommer på Marstrand

Symboltung maistang

Min egen erfaring med midtsommerfeiring i Sverige, kommer ikke fra Dalarna, men vestkysten i Sverige, som på Marstrand. Les mer om det her. Der er også der bildet av maistangen under er fra, knipset på en riktig gråværsdag.

I Norge har vi St. hans bål. I Sverige har de maistangen som et naturlig midtpunkt under midtsommerfeiringen. Denne kan ha ulik fasong og utsmykning, men er som regel symboltung, og vanligvis alltid pyntet med det svenske flagget.

Maistang, Marstrand, Sverige
Tradisjonsrik maistang på Marstrand

Men når er midtsommer?

Til tross for at St. Hans er lagt til 24. juni, er det egentlig 21. juni som er årets lyseste dag. De fleste legger nok likevel feiringen til lørdagen før (om ikke dagen tilfeldigvis sammenfaller med datoen). I Sverige feires midtsommeraften alltid på fredagen i perioden 20. – 25. juni. I år, 2017, faller dette på fredag 23. juni.

Midtsommerfeiring i Dalarna
Koselig tun i Dalarna

Artikkelen ble første gang publisert 18. juni 2014. Oppdatert våren 2017.


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!