E134: 10 fine stopp over Haukeli

Kjører du fra Oslo til Haugesund – eller omvendt i sommer? I så fall kan jeg tipse om å legge inn noen hyggelige stopp over Haukeli, så går kjøreturen som en lek.

Første gang publisert 25. juli 2018. Oppdater 23. mai 2020

Å kjøre over fjellet fra øst til vest kan være en tålmodighetsprøve, særlig om alle i bilen bare ønsker å komme frem til målet. Men legger du inn et par hyggelige stopp underveis, blir turen langt mer trivelig for alle. Både store og små har godt av å bevege seg litt under en lang biltur.

For den som pakker med egen niste, finnes det mange fine rasteplasser langs veien. Men det kan også smake godt med litt fersk bakst underveis eller kanskje en kaffekopp for kosens del. Og til tross for at veikromat har et noe dårlig rykte, finnes det nå noen riktig gode steder å stoppe langs E134. Mens flotte naturopplevelser blir servert langs store dele av turen, finnes det også noen interessante steder å stoppe for kulturhistorisk interesserte.

Her er noen tips til hyggelige stopp langs E134, og jeg har selv vært disse stedene som omtales. Stoppestedene er jevnt spredd utover langs kjørestrekningen og omtales fra øst mot vest.

Heddal Stavkirke

Rundt fem kilometer etter Notodden ser vi Heddal stavkirke på høyre side. Kirken er rundt 800 år gammel og er den største stavkirken av i alt 28 gjenværende stavkirker i Norge. Heddal stavkirke ble bygget en gang tidlig på 1200-tallet, men det antas at det fantes en kirke på samme sted enda tidligere.

Nutheim Gjestgiveri

I høyden over Flatdal, langsmed den svingete, særdeles vakre veien ned mot bygda under, ligger Nutheim Gjestgiveri. Dette kunstnerhotellet er ypperlig å stoppe ved for de som ønsker å strekke litt på beina, ta seg en kopp kaffe eller kanskje sjekke inn for en historisk overnatting.

Lunsj serveres hver dag mellom 12 og 18, mens kveldens fire-retters blir servert fra kl. 19. Gjestgiveriet tilbyr lademulighet for el-biler.

Merk: Nutheim Gjestgiveri ligger langs «gamlevegen», ettersom den nye, kortere E 134 (åpnet desember 2019) går utenom Flatdal, så vi må nå ta en liten omvei for å stoppe her.

Eidsborg stavkirke

Eidsborg Stavkirke fra 1260

Denne ligger ikke helt oppi veien, så her må du ha litt mer tid:

Eidsborg stavkirke er et av landets best bevarte stavkirker og ligger rundt et kvarters kjøring fra E134 ved Høydalsmo. Store deler av den originale kirken er også bevart. Rundt 80 % av det originale bygget er bevart. Selv om selve kirken er fra ca. 1260, er de første innvendige maleriene fra 1604. Disse er ikke malt over eller restaurert siden. Omvisning organiseres av Vest-Telemark museum som ligger like ved. Museet kan også besøkes, her er en kafé og fin uteplass for barna.

Dalen Hotell

Dalen Hotel - et stykke Norgeshistorie

Har du god tid og har lyst å dele turen i to med en overnatting, kan jeg absolutt anbefale en tur til Dalen Hotell. Dette historiske hotellet ligger like ved innsjøen Bandak og et opphold gir en opplevelse av tidligere historie. Hotellet ligger ca. to mil fra Høydalsmo.

→ Les også: Natur og kulturopplevelser ved Dalen

Mjonøy Bakeri

Mjonøy Bakeri

I Vinje, like før Åmot, kommer vi kjørende forbi et hyttetun ved navn Mjonøy. Men det er slett ikke bare et sted for overnatting. Her finner vi nemlig et særdeles velsmakende bakeri. I en av hyttene finner du fersk og nydelig bakst hver dag sommeren gjennom. I tillegg til bakeriet, finnes det her en kafé med middagsservering, kunstutstilling og håndverksutsalg.

Åmot

Parkeringsplassen i dette tettstedet er ikke det mest sjarmerende stoppet, men her er el-billader og Tesla-ladere, samt et lite sentrum med Vinmonopol, et par serveringssteder og diverse butikker. Du kan med andre ord sørge for å få handlet inn et par ting du eventuelt trenger, om du kjører elbil og stopper for lading.

Har du barn med i bilen, kan de løpe litt fra seg rundt på hyttetunet. Et alternativt stopp for de minste er lekeplassen ved Åmot, der det også er lekestativ.

Haukeliseter fjellstue

Bakeri Nansen

Denne fjellstuen tilhører Turistforeningen og ligger på din venstre side om du kommer østfra. Her kan du både overnatte og spise godt. Haukeliseter fjellstue har bakeri og restaurant med fokus på lokale matvarer.

Dette er også et naturlig utgangspunkt for turer i fjellet, om du vil legge inn et lengre opphold på Haukeliseter fjellstue.

Røldal stavkirke

E134 over Haukeli

Stavkirken i Røldal ligger knappe to minutter fra E134 ved Røldal. Bygget er fra ca. 1250 og var et viktig pilegrimsmål. Kirken er innvendig malt i rosemaling.

Sving av ned mot Røldal og følg skilting. Det koster en symbolsk sum å komme inn.

Bonustips: Hvis du får lyst på en skikkelig utfordring langs veien, sjekk ut Via Ferrata Kyrkjeveggen – Norges kanskje tøffeste Via Ferrata-rute. Jeg har ikke prøvd dette selv, altså 😉

Sjekk ut min ebok med 150 tips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her

Langfossen

Langfossen

Forbi Røldal og like før Åkrafjortunet kommer vi til det imponerende fossefallet Langfossen. Hele 610 meter langt vannfall farer ned i Åkerfjorden under, mens bilene farer forbi. Men glem ikke å stoppe her. Synet er imponerende og vannet som spruter er forfriskende. Her er også bygget en trapp som fører ned til bunnen av fjorden og med utsikt mot hele fossen nedenfra.

Det finnes toalett og kiosk ved rasteplassen. Dette er også en av de ikoniske fotturene i vest, Langfossen opp.

→ Om du vil ta turen opp langs fossen, les også Topptur Langfoss opp

Åkrafjordtunet

Kjører du litt til, kommer du til Åkrafjordtunet. Dette bygget ligger like ved fjorden, med stor parkeringsplass og flott utsikt. Dette er et praktisk sted å stoppe, der det finnes kafé, en dagligvare som har godt utvalg av lokalmat, samt tilbyr overnatting.

→ Les også: Hardanger – Norges Cinque Terre

God tur!

E134 over Haukeli
Utsikt fra Nutheim gjestgiveri

En kortere versjon er tidligere publisert i VG


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. Så mange fine steder! Kjørte forbi Heddal stavkirke for noen dager siden og den er et veldig flott syn. Sølvgruvene på Kongsberg ligger jo også rett ved E134 og kan sees på en slik tur 🙂

  2. Her var det mange fine steder å stoppe. Jeg har kjørt denne veien for mange år siden. Skal jeg ta den igjen vil jeg definitivt legge inn noen stopp. Dalen har jeg forøvrig vært påfor en god del år siden da vi tok båten i Bandak-kanalen 🙂

error: Content is protected !!