E134: 10 fine stopp over Haukeli

E 134 Haukeli

Kjører du fra Oslo til Haugesund – eller omvendt i sommer? I så fall kan jeg tipse om å legge inn noen hyggelige stopp over Haukeli, så går kjøreturen som en lek.

Å kjøre over fjellet fra øst til vest kan være en tålmodighetsprøve, særlig om alle i bilen bare ønsker å komme frem til målet. Men legger du inn et par hyggelige stopp underveis, blir turen langt mer trivelig for alle. Både store og små har godt av å bevege seg litt under en lang biltur.

For den som pakker med egen niste, finnes det mange fine rasteplasser langs veien. Men det kan også smake godt med litt fersk bakst underveis eller kanskje en kaffekopp for kosens del. Og til tross for at veikromat har et noe dårlig rykte, finnes det nå noen riktig gode steder å stoppe langs E134. Mens flotte naturopplevelser blir servert langs store dele av turen, finnes det også noen interessante steder å stoppe for kulturhistorisk interesserte.

Her er noen tips til hyggelige stopp langs E134. Stoppestedene er jevnt spredd utover langs kjørestrekningen og omtales fra øst mot vest.

Heddal Stavkirke

Rundt fem kilometer etter Notodden ser vi Heddal stavkirke på høyre side. Kirken er rundt 800 år gammel og er den største stavkirken av i alt 28 gjenværende stavkirker i Norge. Heddal stavkirke ble bygget en gang tidlig på 1200-tallet, men det antas at det fantes en kirke på samme sted enda tidligere.

Nutheim Gjestgiveri

I høyden over Flatdal, langsmed den svingete, særdeles vakre veien ned mot bygda under, ligger Nutheim Gjestgiveri. Dette kunstnerhotellet er ypperlig å stoppe ved for de som ønsker å strekke litt på beina, ta seg en kopp kaffe eller kanskje sjekke inn for en historisk overnatting.

Lunsj serveres hver dag mellom 12 og 18, mens kveldens fire-retters blir servert fra kl. 19. Gjestgiveriet tilbyr lademulighet for el-biler.

Eidsborg stavkirke

Denne ligger ikke helt oppi veien, så her må du ha litt mer tid:

Eidsborg stavkirke er et av landets best bevarte stavkirker og ligger rundt et kvarters kjøring fra E134 ved Høydalsmo. Store deler av den originale kirken er også bevart. Rundt 80 % av det originale bygget er bevart. Selv om selve kirken er fra ca. 1260, er de første innvendige maleriene fra 1604. Disse er ikke malt over eller restaurert siden. Omvisning organiseres av Vest-Telemark museum som ligger like ved. Museet kan også besøkes, her er en kafé og fin uteplass for barna.

Dalen Hotell

Dalen Hotel - et stykke Norgeshistorie

Har du god tid og har lyst å dele turen i to med en overnatting, kan jeg absolutt anbefale en tur til Dalen Hotell. Dette historiske hotellet ligger like ved innsjøen Bandak og et opphold gir en opplevelse av tidligere historie. Hotellet ligger ca. to mil fra Høydalsmo.

Hotellet kan du lese mer om her (reklamesamarbeid)

Mjonøy Bakeri

Mjonøy Bakeri

I Vinje, like før Åmot, kommer vi kjørende forbi et hyttetun ved navn Mjonøy. Men det er slett ikke bare et sted for overnatting. Her finner vi nemlig et særdeles velsmakende bakeri. I en av hyttene finner du fersk og nydelig bakst hver dag sommeren gjennom. I tillegg til bakeriet, finnes det her en kafé med middagsservering, kunstutstilling og håndverksutsalg.

Åmot

Parkeringsplassen i dette tettstedet er ikke det mest sjarmerende stoppet, men her er el-billader og Tesla-ladere, samt et lite sentrum med Vinmonopol, et par serveringssteder og diverse butikker. Du kan med andre ord sørge for å få handlet inn et par ting du eventuelt trenger, om du kjører elbil og stopper for lading.

Har du barn med i bilen, kan de løpe litt fra seg rundt på hyttetunet. Et alternativt stopp for de minste er lekeplassen ved Åmot, der det også er lekestativ.

Haukeliseter fjellstue

Bakeri Nansen

Denne fjellstuen tilhører Turistforeningen og ligger på din venstre side om du kommer østfra. Her kan du både overnatte og spise godt. Haukeliseter fjellstue har bakeri og restaurant med fokus på lokale matvarer.

Dette er også et naturlig utgangspunkt for turer i fjellet, om du vil legge inn et lengre opphold på Haukeliseter fjellstue.

Røldal stavkirke

Stavkirken i Røldal ligger knappe to minutter fra E134 ved Røldal. Bygget er fra ca. 1250 og var et viktig pilegrimsmål. Kirken er innvendig malt i rosemaling.

Sving av ned mot Røldal og følg skilting. Det koster en symbolsk sum å komme inn.

Les mer om stavkirker i Norge her

Langfossen

Langfossen

Forbi Røldal og like før Åkrafjortunet kommer vi til det imponerende fossefallet Langfossen. Hele 610 meter langt vannfall farer ned i Åkerfjorden under, mens bilene farer forbi. Men glem ikke å stoppe her. Synet er imponerende og vannet som spruter er forfriskende. Her er også bygget en trapp som fører ned til bunnen av fjorden og med utsikt mot hele fossen nedenfra.

Det finnes toalett og kiosk ved rasteplassen. Dette er også en av de ikoniske fotturene i vest, Langfossen opp.

Åkrafjordtunet

Kjører du litt til, kommer du til Åkrafjordtunet. Dette bygget ligger like ved fjorden, med stor parkeringsplass og flott utsikt. Dette er først og fremst et praktisk sted å stoppe, der det finnes kafé, en dagligvare som selger lokalmat, toaletter og overnatting.

God tur!

E134 over Haukeli

Utsikt fra Nutheim gjestgiveri

En annen og kortere versjon av tilsvarende artikkel ble skrevet for VG tidligere i år

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 kommentarer

  • Så mange fine steder! Kjørte forbi Heddal stavkirke for noen dager siden og den er et veldig flott syn. Sølvgruvene på Kongsberg ligger jo også rett ved E134 og kan sees på en slik tur 🙂

  • Her var det mange fine steder å stoppe. Jeg har kjørt denne veien for mange år siden. Skal jeg ta den igjen vil jeg definitivt legge inn noen stopp. Dalen har jeg forøvrig vært påfor en god del år siden da vi tok båten i Bandak-kanalen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.