Mitt møte med zulukulturen

I et lite hus i en bakhage i en township i KwaZulu-Natal tilbyr sangomaen Bongi Thabede den som vil, å komme i kontakt med sine forfedre. For zulufolket er forfedredyrking en naturlig og viktig del av livet. 

KwaZulu-Natal er et omfangsrikt og spennende område i Sør-Afrika. Her kan vi dra på stranda, på storbytur til Durban og på safari. Her kan du også bli bedre kjent med den tradisjonsrike zulukulturen – som det å komme i kontakt med dine forfedre. Hvis du tør. 

Opplevelser i KwaZulu-Natal

zulusmykker
Tradisjonsrike zuluplagg og fargerike smykker

Zuluene er kjent for sine perlesmykker. Jeg gikk litt amok, skal jeg være ærlig – og kjøpte med meg gaver til den store gullmedalje under mitt besøk der. Det ble årets ekstragave til alle kvinnene i familien til jul det året. 

Men KwaZulu-Natal er kjent for mer enn fargerike smykker. Det var her, i Durban, Nelson Mandelas long walk to freedom begynte. Min reise i dette området innebar derfor også en stopp ved Nelson Mandela Capture Site, som jeg blant annet omtaler i denne artikkelen her. 

Vi dro også på safari, på det indiske matmarkedet og på stranda og snakket med lokale fiskere i Durban.

Her kan du lese om mitt møte med xhosakulturen

Men det som nok gjorde aller sterkest inntrykk, var da vi besøkte spåkonen Bongi Thabede i hennes hjem i township’en Umlasi.

Tradisjonsrik zulukultur

På kjøkkenet til Bongo
På kjøkkenet hjemme hos Bongo, sammen med Noko

– Zulumen er ikke på kjøkkenet. Det sier Toko, vår guide gjennom våre dager i KwaZulu-Natal. Hun zulufolk er helt unike. Hun forsetter: 

– Zulumen kan ha så mange kvinner de måtte ønske. I gamledager var det en del av vår kultur og vi vokste opp med denne kulturen. Det sa noe om at han er sterk nok til å gjøre sin kone glad, forklarer Toko. For å illustrere,  drar hun frem disse regnestykkene:

– I dag må en mann betale minst elleve kyr for en kvinne. For en kones datter opptil 50 kyr. 

Toko reiseguide i Kwazulu-Natal
Toko guider oss i Kwazulue-Natal

Hun deler også et nyttig tips: Om du besøker en zulu hjemme, vil de servere deg noe å spise. Og spise må du, ellers blir de fornærmet. Øl serveres i en keramikkskål som sendes rundt og deles av alle. Deri ligger en aksept av hverandre. Nettopp slik vi gjorde, da vi var på sykkeltur i Soweto og fikk en innføring i lokalkultur hos Lebo’s Soweto Backpackers. 

Forfedredyrking og kristendom 

zulukultur sangosa Kwazulu-Natal
Her tolkes utsagn fra forfedrene i form av beinrester, blant annet

Toko forteller også at zulufolket er den mest spirituelle stammen, med mye overtro. Hun er selv kristen, som vertinnen Bongi Thabede. Bongi er også sangoma, altså spåkone, samtidig som hun er medlem av sionkirken. Det ene utelukker ikke det andre. Her blander man kristen tro med tradisjonstro knyttet til forfedredyrking.

I løpet av vår kveld hjemme hos Bongi får vi servert lokale retter, oppleve lokal dans, samt en runde spådom for den som vil (eller tør). Selv tør jeg ikke det siste. Men jeg overværer en seanse der en indiske journalistkollega stiller opp for å få svar fra sine forfedre. 

Bongi i sangosa

Mat, dans og spådom

Frivillig lar min kollega seg lede ut i bakhagen og inn i det lille skuret, der Bongi har innrede med tepper, levende lys, noen beinrester og annet som må til for å oppnå åndelig kontakt. Jeg holder meg på god avstand, men får knipset noen bilder. Hva som ble sagt eller gjort vites ikke. Det ble mellom de to. 

Sangosa hus zulukultur
I bakhagen til Bongi ligger hennes lille bygning viet til spådom og dialog med forfedrene

Men vi fikk alle se tradisjonsrik dans, der Bongo, vår guide Toko og gutten Mpendulo danset i ekstase, sammen med et par andre kvinner som kom i anledning besøket. 

zuludans
Mpendulo i farta

Dette møtet ble gjort mulig gjennom en invitasjon fra South African Tourism i 2018.

Mer å lese

Les mer om forfedredyrking i Sør-Afrika her (turistkontorets nettside) 

I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

Alle artikler på Reiselykke om Sør-Afrika finner du her

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!