Reisestrender 2017

Micro-adventure, mindfullness på safari og reiser skreddersydd for kvinner som reiser alene. Hvilke storbyer googler vi mest? Hvilke unike reiseopplevelser søker luksusreisende? Og er vi egentlig så redd for terror, når alt kommer til alt?

Her er noen funn fra rapporter om reisetrender 2017 og tiden fremover, basert på spørreundersøkelser og året som gikk. 

Å reise alene som kvinne er slett ingen ny ting: I følge litteraturen var det pilgrimen Egeria som var den første kvinnen som reiste alene da hun dro til Jerusalem allerede i år 380. Likevel: de senere årene har det vært større fokus på det å reise alene – og med god grunn. Nå ser det ut til at dette er en av nøkkeltrendene for 2017, i hvert fall om vi skal lytte til Lonely Planet og rapporten  som BookYogaRetreats.com står bak.

Reisetrender 2017

Lonely Planet mener at vite at det å reise alene blir en nøkkeltrend for 2017. I følge nettsiden som står bak rapporten, vil mer enn halvparten av de 300 som svarte på undersøkelsen de nylig gjennomførte foreta neste reise alene. Nettsiden forteller også at de har en stor andel trafikk til women-only retreats, som stemmer godt overenes med økningen innen women-only reisebyråer.

Nå kan man muligens stille spørsmål ved utvalgskriteriene eller antall deltakere i rapporten, som jeg ikke har lest, men lest omtale av i Lonely Planets nevnte artikkel. Men også i følge World Travel Market Global Trend Report, som ble lansert under WTM i november, er det nå særlig i India en stor forventing at det blir et økende fokus på kvinnelige start ups i tiden fremover. India har hatt store utfordringer med negative oppslag knyttet til kriminalitet mot kvinner, både lokale og turister. Som et sannsynlig delvis resultat av dette vokser det nå frem en rekke women-only tjenester, som kvinnelige taxi-førere og prosjektet «Women on Wheels» som hjelper kvinner i å bli profesjonelle sjåfører – både for å skape inntekt til familien, men også som et tiltak til å bistå kvinner som reiser alene.

→ Her finner du tips til deg som vil reise alene

Rapporten kan også vise til flere nøkkeltrender for 2017, som blant annet co-living (ref. co-working) blant nomader som jobber og reiser verden rundt (for eksempel digital nomads). Micro-adventure øker i takt med en sunnere livsstil, men for liten tid til å ta lange ferier. I Midtøsten er trenden økende innen vandreturer gjennom historien, mens i Afrika ser man en fremvekst av mindfullness i villmarka, der safari kombineres med yoga, meditasjon og spa-opplevelser.

Andre interessante tendenser er korttidsleie av klær (!) på reise og økende bruk av virtual reality som vil vise kunden hvordan cruiset, hotellet eller turen kommer til å være, før man bestiller reisen.

For luksus-reisende handler det blant annet om opplevelsesreiser, å besøke land i kraftig endring (før det er for sent) og å spise som de lokale, i følge  Forbes, som viser til rapporten Virtuoso Luxe Report.

En annen interessant undersøkelse er denne som Condé Nast viser til: de fem mest googlede storbyene i verden. Og nei, det er ikke London, Paris, Roma, New York og andre klassikere, men i stedet Reykjavik, Havana, Toronto, Mexico City og Tokyo. Sannsynligvis viser dette også en tendens for neste års storbyinteresse, skulle man tro.

Men for nordmenn er det en annen sak. I følge Ving er London fortsatt nordmenns foretrukne storbymål nummer 1. Ving lanserte sin årlige ferierapport denne uken og kan fortelle at storbyreiser holder seg og at de opplever en dobling av reiser til New York. Deres ferske rapport om norske ferievaner avslører for øvrig at frykten for terror er sterkt overdrevet her hjemme: bare tre av ti er bekymret for at noe skal skje mens de er på ferie, mens kun 10% har endret ferieplaner av samme årsak.

Det er ikke noe mer terror nå enn det har vært tidligere, men mediedekningen er annerledes. Kanskje det gir utslag i hvem som lar seg påvirke? kommenterer Sverre McSeveny-Åril, Direktør Virke Reise utland, i Vings ferierapport 2016.

Av Vings reisemål er Kanariøyene fortsatt vinterens vinner, mens Mallorca er nordmenns favoritt nummer én sommerstid.

→ Tidligere publiserte artikler om reisetrender for 2015 og 2016

 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!