PresseturBare på Trinidad og Tobago alene finnes det hele 470 fuglearter og 18 ulike varianter av kolibri. Vi dro på jakt etter noen av dem – armert med kameraer, filmutstyr og minnekort.

Tenk deg grønne vekster så langt øyet kan se. Trær og busker i fargerik blomst. Mangroveskoger med røtter og greiner som krummer seg i alle retninger. Varm og fuktig luft fylt med tropiske dufter – og lyden av fuglene! Kan du høre dem for deg?

Fuglene kvitrer på en helt annen måte i tropene. Her finnes så mange varianter av dem! Vi fikk se noen av dem, både nært og fjernt. Men de vi kom tettest på, var – av alle ting – kolibrien, verdens minste fugl.

fuglejakt på Trinidad, Caroni Swamp National Park

Og det er til og med en fugl som nærmest er umulig å fange – i hvertfall på kamera. Et øyeblikk her, et øyeblikk der, og det neste er den – bortevekk.

Kolbrien kvitrer ikke, som andre fugler. Den summer og hummer med vinger som flyr i åttetalls-formasjoner. Og hvordan vet jeg dette? Jeg møtte en som kjenner fuglen veldig godt, og som studerer den i sin egen hage, hver eneste dag.

For noe av det første vi gjorde da vi ankom Trinidad, var å dra på besøk i hagen til den pensjonerte Dr. Theo Ferguson og hans kone Gloria. Ekteparet har åpnet sin hage og hjem til alle som ønsker å bli bedre kjent med verdens minste fugl, kolibrien. Hagen deres er fylt med summende, flyvende små skapninger.

fuglejakt på trinidad, yerette, kolibri

– Kolibrien har fra 25 til 200 vingeslag i sekundet. De kan fly bakover, oppover, nedover. De skifter retning helt plutselig. Og nettopp derfor er det så vanskelig å fange dem på foto! Han skjønner vi sliter, der kameraene går varmt og klikkelyden er heftig.

Dette var også grunnen til at Ferguson selv begynte å sette ut nektar i hagen til dem, i et forsøk på å komme tettere på fuglen. Den tidligere foreleseren er nemlig også hobbyfotograf, og har fattet sterk interesse for de småvokste fuglene. Nektar-forsøket virket. Så godt at hagen nå er fylt med små, summende, flyvende skapninger som suser rundt hodet på oss. Men de treffer oss aldri – til det er radaren deres for stødig.

Andre har forsøkt å kopiere oppskriften hans. – Men uten at det har virket, sier Ferguson. Det er altså ikke kun nektaren som gjør at kolibrien trives så godt her på Yerettê. – Det kan være flere ting som spiller inn: økologien, plantene og terrenget kan være noe av årsaken. Men han mener også at energien i hagen spiller en rolle. Og sannsynligvis en kombinasjon av alt dette.

I dag driver Theo og hans kone Gloria med tursime, men i særdeles lav skala. De åpner hjemmet sitt og hagen for spesielt interesserte. Noen kommer hit for å se på fuglene. Andre for å få “behandling”. Særlig har det vist seg at slagpasienter har hatt godt av å komme i nærkontakt med fuglen, forteller Dr. Ferguson.

– Lukk øynene og lytt! oppfordrer han oss på tampen av sitt lille foredrag. – Det du opplever nå, er hva jeg ønsker du skal ta med deg hjem til Norge.

Men selv om Trinidad og Tobago kalles “The Land of the Hummingbird”, er ikke kolibrien øysamfunnets nasjonalfugl. Det er det imidlertid den knallrøde fuglen ved navn rødibis (Scarlet Ibis) – i hvertfall er den en av to.  Og for et syn! Jeg har aldri sett tilsvarende.

Vi dro nemlig også ut i mangrovene ved Caroni for å se denne og andre fugler, slanger og annet dyreliv ved solnedgang. Men her tror jeg nok bildene snakker best for seg selv. Enjoy!

Caroni Swamp National Park, fuglejakt på trinidad

Vi er ikke alene … Men det var heller ikke mange andre båter å se ute i mangrovene

Caroni Swamp National Park

Caroni Swamp National Park

Caroni Swamp National Park. fuglejakt på trinidad

Vi fant også denne vakre skapningen ved navn ‘Blue Heron’ mellom vekstene i mangroven

rødibis, fuglejakt på trinidad

Nasjonalfuglen rødibisen flyr i samlet flok ved solnedgang

Caroni Swamp National Park, slange, fuglejakt på trinidad

Denne slangen hang like over hodet på meg mellom de lave greinene i mangroven. Ser du hvordan han titter på meg …?

Visste du …?

  • Det heter seg at de første innbyggerne på Trinidad og Tobago, amerindianerne, kalte opp øya etter kolibrien – Iëre

Opplev fulgelivet på Trinidad

  • Besøk Yerettê, hagen til Theo og Gloria Ferguson. Her kan du komme for å se opptil 13 ulike arter av kolibrien som summer rundt i hagen. Her kan du også se hans fotogalleri innendørs, og etter eget ønske kan man forhåndsbestille servert frokost, lunsj eller middag NB! De aksepterer kun bookinger i forkant: hello@yerette.com
  • Caroni Swamp er en over 5 000 hektar stor sump med rikt dyreliv og et sted hvor en av nasjonalfuglene, rødibis, hekker. Det er også en stor turistattraksjon.

 

 Denne reiseopplevelsen var en del av en pressereise arrangert av turistkontoret på Trinidad og Tobago

Ønsker du månedlige reisetips – rett i innboksen?