På sykkel gjennom Flandern

Den belgiske regionen Flandern ligger der og venter på deg, flat som ei pannekake, og med et imponerende velutviklet sykkelnett. Kunne du tenke deg en kombinert gourmet, kulturell og aktiv reiseopplevelse? Vel – hva venter du på?

Bergenet lesetid: 17 minutter

Selv var jeg nylig i denne belgiske regionen for første gang, og sammen med Elisabeth og Ingeborg fra Nordic Nomads syklet jeg fra middelalderby til middelalderby, fra innland til kyst, langs kanaler og over heier.

Vi fikk se gamle kirker, historiske bygninger og spennende ny arkitektur. Vi hadde gode matopplevelser, og fikk lære mer om den verdensberømte belgiske sjokoladen. Og vi fikk se hvordan dyrelivet ble mer og mer synlig jo lenger vi kom ut på landsbygda, med ender, gjess, hest, esler og kyr.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Flandern: bilde av kanalen

På sykkel gjennom Flandern

Selv synes jeg det å sykle er en utrolig fin måte å oppleve et reisemål på, enten det er i storbyer som New York, på sykkeltur lang svenske-kysten eller langs naturperler som Kotor-bukta – og nå altså, fra by til by i Flandern.

Vår rute tok oss ni mil gjennom Flandern og ga et innblikk i livet i byene, på landet og langs kanalene. Dette er med andre ord en veldig fin måte å reise på for å se mer av Flandern og områdets variasjoner. Min erfaring er at vi hadde lagt opp litt for tett program, med 4,5 mil  på sykkelen per dag, i tillegg til planer i byene vi dro fra og kom til. Mitt råd er derfor: ha bedre tid underveis, stopp opp iblant, se dere om, ta noe å spise og drikke underveis på en av de mange kroene dere møter på veien, og nyt livet på veien.

Flandern
Elisabeth og Ingeborg sammen med Robin fra Visit Flanders

Der vi brukte rundt fire timer per strekk, ville jeg derfor heller satt av en hel dag for lengre stopp underveis og bedre ta inn opplevelsene langs veien. Pass også på å ha et par dager til å utforske både Gent og Brugge, som begge har svært mange historiske steder, bygninger og gode restauranter. Og ikke minst: Flandern er fylt med sjokolade-opplevelser! Men dette hører hjemme i en senere artikkel.

Under finner dere vår rute gjennom Flandern med tips til opplevelser underveis og hvilken del jeg eventuelt ville valgt bort til fordel for mer tid i Brugge og Gent.

Startpunktet:

Gent – studentenes middelalderby

Gent er en middelalderby, vakker som den mer kjente Brugge, men med en helt annen demografi, takket være de rundt 70 000 studentene som holder til her.

Her er tre severdigheter og opplevelser verdt å få med seg:

Flandern: Market Hall i Ghent
Market Hall: et moderne bygg designet av Robbrecht en Daem og Marie-José Van Hee
Flandern: Gravensteen Ghent
Middelalderfortet Gravensteen ble bygget i 1180 og er fortsatt intakt.
Flandern: streetart i Ghent
Gent er også kjent for fargerik street art. Her fra den smale gaten Werregarenstraat, også kjent som «Graffiti Street»

Vi bodde på Hotel Harmony*, et boutique hotel sentralt i Brugge og beliggende like ved kanalen.

Ettersom vi ankom på sene kvelden, handlet det om å finne et sted å spise og som hadde matservering sent nok. Resepsjonisten kunne tipse om Belgia Queen, noe som viste seg å være et godt valg: restauranten ligger i det eldste bygget i området, og interiørmessig er det en miks av gammelt byggverk og moderne interiør. Maten var absolutt smakfull, så anbefalingen gir jeg herved videre.

Neste morgen ønsket jeg å utnytte tiden maks og sto opp før sola. I stille gater gikk jeg på jakt etter street art, arkitektur og sollyset. Dernest møtte jeg resten av gjengen, og det var duket for sjokolade-workshop hos Chocolato. Her forteller Elisabeth mer om det.  

Besøket i Gent ble avsluttet med lunsj i solen på Cæur D’Artichaut, en bedre restaurant som ligger langs kanalen.

5 korte fakta om Gent

  • Var den største Nord-Europeiske byen nest etter Paris i middelalderen
  • Har rundt 250 000 innbyggere
  • Rundt 70 000 studenter holder til her
  • Er vegetar-hovedstaden i Flandern, og hver torsdag er det vegetar-dag
  • Har mer enn 400 historiske bygninger

Les mer om Gent her

Flandern: Ghent før soloppgang

Sykkelturen Gent – Brugge

Etter lunsj hentet vi sykler på Max Mobiel i Voskenslaan 27 og la i vei gjennom boligstrøk, industri-områder, forbi vindmøller og kyr, og etterhver langs kanalen i retning Brugge. Turen var på rundt 45 km og det tok oss rundt fire timer og nesten alle årstider på en og samme ettermiddag. Flaks for oss fant vi et vannhull på veien i det torden, lyn, hagl og høljeregn satte i gang. Det stoppet heldigvis like fort som det begynte, og vi kunne fortsette ferden mot Brugge etter en velfortjent pause.

Unesco-byen Brugge

Gamlebyen i Brugge er listet på Unescos verdensarvliste og kjennetegnes av brosteinslagte gater, kanaler og svaner. Dette er i seg selv en perfekt by å reise til for den som søker et romantisk weekendopphold i en europeisk kulturby. 

Brugge sett fra oven
Brugge sett fra klokketårnet

Vi ble så begeistret for Brugge at vi valgte å dra tilbake hit for å bli ytterligere kjent med byen før hjemreise. For i utgangspunktet hadde vi også her kun en kveld og en formiddag til rådighet, og det er langt fra nok om man skal bli bedre kjent med denne sjarmøren.

-> Reisetips til severdigheter, restauranter og overnatting i Brugge finner du her

Sykkelturen Brugge – Ostend

Veien tar oss gjennom tre hyggelige mindre byer, vi drar til toppen av en gammel kirke og ender opp ved havet.

Damme og Church of Our Lady

Flandern: på vei til Damme

Damme er en by mange drar til på båttur langs kanalen, og har den senere tid blitt kjent som bokby på grunn av sine mange bokhandlere. Men stopp for all del også ved den gamle katedralen, som ble påbegynt tilbake i slutten av det 13. århundre.

I dag holdes det fortsatt gudstjenester her, men dette er også et bygg av ruiner og med et trappetårn man kan gå til toppen i. Det koster en symbolsk sum for å ta turen til toppen.

Dammes historie går helt tilbake til 1180 da de første innbyggerne slo seg ned her. Les mer om Damme her

Hvit idyll i Lisseweghe

Lisseweghe er en koselige liten hvit by. Her kan det være lurt å stoppe igjen for et lite glass og litt påfyll av energi.

Lisseweghe i Flandern

Kystbyene De Haan og Ostend

De Haan ligger ved havet og er først og fremst en resort-by for badeturister. Ikke en spesielt sjarmerende by (vi har tross alt sett så mange mer hyggelige byer før vi kommer hit), så med mindre du gjerne vil bli igjen ved havet for litt badeferie, ville jeg nå valgt å sykle tilbake til Brugge etter en stopp ved havet – og eventuelt en dukkert.

De Haan i Flandern

Vår tur fortsatte imidlertid til Ostend, en by som også ligger ved havet. Men når Flandern har så mye mer sjarmerende og historisk interessante byer å by på, som både Brugge, Gent og Damme, vil jeg nok anbefale å snarere ta turen tilbake til en av dem i stedet.

Selv valgte vi oss Brugge igjen etter en overnatting ved veis ende, hvor vi siste dag utforsket Unesco-byen og gikk til innkjøp av spiselige suvenirer.

-> Se ruta på kartet her
De Haan i Flandern

Kort om Flandern

• ligger i Belgia, og er en av tre føderale regioner (ved siden av Wallonia og Brussel)
• har sin egen regjering, et parlament og egne lover
• har vært underlagt Nederland og det offisielle språket er fortsatt hollandsk

Ghent i Flandern
Idyll langs kanalen i Ghent

Kjekt å vite

• Tips er ikke forventet, men blir satt pris på på restauranter og i barer
• Flandern regnes for å være et trygt område å reise i

Kjent for

• Et godt utbygget sykkelnett, hundrevis av ølsorter, og selvsagt: belgisk sjokolade

Flandern

Nyttig info:

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

  • Fly til Brüssel og ta tog eller taxi til Gent – med mindre du ønsker å legge turen innom Brüssel først.
  • Sykkelleie finner du flere steder. Vi leide våre sykler i Gent. Syklene må også leveres tilbake til samme sted.
  • Du kan ta sykkelen med på toget om du skulle ønske å returnere på denne måten: det koster €5,00 for sykkel-billett (kaldt Fietskaart) i tillegg til din ordinære billett
  • Komme seg fra De Haan med tog: ta kyststrekningen Kusttram til togstasjonen i Ostend og tog derfra
  • Det går tog over hele Flandern fra Ostend, om turen tar deg helt hit
  • Vil du planlegge din egen sykkelrute, er denne nettsiden hendig

Komme seg rundt i Flandern

Det går selvsagt an å reise rundt på annet vis en på sykkel gjennom Flandern!

  • Tog: Belgia er kjent for sitt godt utbredte tog-nett
  • Bil: det er også fint å reise rundt med bil
  • Båt: det går båter langs kanalene, en helt sikkert flott måte å oppleve Flandern på det også

Flandern IMG_2337 Flandern

Flandern: bilde av kanalen
Flandern

 


Reiselykke var invitert på visningstur av det offisielle turistrådet for Flanderen, Visit Flanders


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Jeg har reist med tog fra Nederland via Antwerpen, Brügge og Brüssel til Luxembourg, og kan skrive under på at tog er en enkel måte å ta seg rundt på i Belgia. Ghent ble det ikke tid til, dessverre, vi prioriterte å ha to overnattinger i Brügge i stedet for å også dra innom Ghent. Men det ser ut som en veldig fin by! Brügge er virkelig hyggelig, så jeg skjønner at dere valgte å dra tilbake dit 🙂 Da jeg var der, var det vårgrønt, masse vårblomster og strålende sol, så det hjalp jo selvfølgelig også på opplevelsen av byen.

  2. Hei, Marianne

    Ja, Brugge var veldig fint! Likte godt å bare gå rundt i bybildet og oppleve historikken og stemningen. Det er også alltid hyggeligst med litt sol og varme – ikke minst tidlig vår, når vi er utsultet på nettopp dette etter en lang vinter.

    Høres fint ut å reise med tog, også! Kunne godt tenke meg å ta en slik rute en gang 🙂

    /Mette

error: Content is protected !!