Saunagus på Nordjylland

Eteriske, rensende oljer, badstue og en saunagus-mester som mest av alt minner om en tyrefekter på en bullfighting arena: Reiselykke har testet saunagus ved Skallerup på Nord-Jylland. 

Bergenet lesetid: 5 minutter

Merk: Denne artikkelen er fra 2016. Priser og tilbud kan ha endret seg.

Med store armbevegelser slår hun den hete, duftende luften om seg, grasiøst som en tyrefekter. Jeg kjenner en het flamme slikke meg over huden, duften dirrer i neseborene, bronkiene åpner seg og det er nesten som jeg mister pusten. Men bare nesten. Siste rest av isbiten drypper ned fra mine gjenklemte håndflater. Jeg tar en slurk varmt  vann. Så er det hele over.

Det er avhengighetsskabende, sier mannen som sitter like foran meg på første rad like før timen starter. – Men pass nå på å drikke litt vann underveis, sier hans kone like bak. Jeg skjønner jeg befinner meg blant erfarne saunagus-gjester, og har åpenbart alt klart å avsløre min uvitenhet. – Og fyll opp koppen med isbiter! Det vil du ha behov for, legger kvinnen til. Akkurat det får hun rett i.

Som en av 25 andre mennesker i alderen et sted mellom syv og sytti, befinner jeg meg i en diger, oppvarmet sauna. Den største jeg har sett, med plass til dobbelt så mange. Vi sitter fordelt over tre rader, langs to lengder vendt mot hverandre, som sitter vi på en tribune og ser en kamp – eller som tilskuere på en tyrefekterarena.

Beroligende musikk flyter ut i rommet, og vår saunagus-mester inntar scenen. – Vennligst vær helt stille når vi nå starter, sier Helle Høj Nielsen. Om noen har behov for å gå ut fordi det er for varmt, gjør endelig det! Men kom ikke inn igjen. Alvorets time er med andre ord kommet. – Vi ønsker å holde temperaturen oppe, sier hun, og heller første øse med vann over de hete sauna-steinene. Dernest følger hun på med en duftblanding av rosentre og appelsin. – Dette vil gi en beroligende effekt, sier Helle, og skjenker en kopp til over ildsteinene.

Det freser og damper. Helle tar tak i et håndkle og starter med kraftige, langsomme bevegelser å spre den hete duften rundt i rommet. Med varme bølger av damp og tørr luft siver en frisk og deilig dunst mot meg, jeg lukker øynene og griper om isbitene med begge never.

Dette ritualet fortsetter tre ganger til før seansen er omme og jeg samler meg sammen og tasser ut i kulden. Het i toppen og med rødmusset hud følger jeg etter resten av flokken. Her ute inntar jeg tidenes kjøligste bad (for mitt vedkommende) – og lar kroppen senke seg ned i det iskalde badet, hodet med.

I etterkant kjenner jeg en lett følelse av velvære, lett ør i toppen, med vid-åpne bronkier. Klar for neste etappe av spa-opplevelser på Romulus: scrub og gjørmemaske – og nok et iskaldt bad …

Dette er saunagus

Saunagus er en behandlingsform der vann blandet med eteriske oljer helles over glohete steiner i en sauna. Blandingen fordamper ut i rommet, og fordeles i luften ved hjelp av saunagus-mesteren. Saunagus skal bidra til økt velvære, skal være rensende, samt gi et forbedret immunforsvar.

Vår saunagus-mester hadde valgt ut fire duft-behandlinger til oss:

  • rosentre og appelsin – beroligende
  • laurbærblad og litsea – oppkvikkende
  • furunål og grape – betennelsesdempende
  • eukalyptus, tetre og peppermynte – muskelavspennende

Det avholdes verdensmesterskap i saunagus.

Vår saunagus-behandling

Vår behandling ble gjennomført hos Romulus på Skallerup’s spa & wellness avdeling på Skallerup Seaside Resort.

Om Romulus

Et spa i romersk stil beliggende på Skallerup Seaside Resort, med fire termalbad (28, 34, 36 og 38 grader), kaldtvannsbad på 8 grader, sauna, vannmassage, sansesauna, saunagus, med mer. I tillegg ulike kroppsbehandlinger.

→ Les gjerne også Fred og ro ved Skallerup

Flere spa-opplevelser utenom det vanlige:

Japansk spa (sento) på ryokan
Hamam i Istanbul
→ På øko-spa i Thailand 

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av det offisielle turistrådet, Visit Denmark

Bilder fra saunaen og bassenget er levert av Skallerup Seaside Resort


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!