Pinchos og stjernemat i La Rioja

Pinchos og stjernemat i La Rioja

Mat er kultur – i noen land mer enn andre. Og Spania er intet unntak. Det gjelder ikke minst for La Rioja, en av de sentrale vinregionene.

Det som slår oss når vi reiser gjennom La Rioja, er at det går en rød tråd av vin gjennom hele området. Kanskje ikke overraskende, som den vinregionen dette området tross alt er. Dette har jeg skrevet mer om her: En reise i vin i La Rioja.

Det andre som slår oss, er at vi her finner et særdeles sympatisk prisnivå, til tross for den høye kvaliteten både mat og vin har i området. Her får vi servert den ene smakfulle småretten etter den andre til prisen av kroner 15,-. I flere tilfeller ser vi at et glass husets vin ikke koster mer enn kroner 8,- på lokale barer.

Selv et besøk hos en Michelin-restaurant kan være overkommelig, spesielt om man går for lunsjmenyen. Men vi starter rett på, med 24 retter hos anerkjente Echaurren i Ezcaray. Dernest går det slag i slag, og her kan du lese om hva vi spiste hvor, og ikke minst – gjenta suksessen ved din egen reise til La Rioja.

Stjernemat og kos i Ezcaray

Det er flere Michelin-restauranter i La Rioja, og siden prisnivået er overkommelig, er dette absolutt å anbefale. Vel ankommet Ezcaray, hvor vi har tatt inn på sentrale og hyggelige Hotel Palacio Azcárate, går vi like over gaten for hotellet, til den to stjerners Michelin-restauranten Echaurren. Snakk om å starte rett på med de beste matopplevelser!

I dag er det Francis Paniego som kokkelerer på kjøkkenet, som er femte generasjon som driver stedet, og som har sikret det familiedrevne stedet to stjerner i Guide Michlin. Hans mor, Marisa Sánchez, er en av de store kokkestjernene i Spania, og har jobbet bevisst for å redusere fett og gjøre tradisjonsmaten lettere fordøyelig.

Å drive en restaurant på dette nivået i en by med kun 2000 innbyggere, kan ikke være det enkleste man gjør i livet, men som kokken sier selv: ”Det er slik jeg ønsker å gjøre det”. All ære! Og jeg anbefaler stedet på det varmeste. Neste gang jeg er i La Rioja vil jeg også gjerne bo her, selv om det var absolutt hyggelig på vårt lille sjarmerende sted også.

Vi spiste i overkant av tjue delikat presenterte små retter, med en meny utformet som var det et fargekart fra Pantone. I stilrene omgivelser var det maten som spilte hovedrollen, servert av blant annet mesterkokkens bror, mens det i bakgrunnen var en spilleliste satt sammen av brødrenes fetter.

Det var usedvanlig mye gode smaker og varierte ingredienser, satt sammen på spennende vis, men der det kanskje merkeligste jeg smakte var oversatt til «glazed snouts», altså svinenese (!). En myk, litt rar konsistens, riktignok, men en rett som understreker poenget om å bruke alt i matlagingen – noe som er typisk for det tradisjonsrike kjøkkenet i La Rioja.

En koselig og lun restaurant som også ligger i Ezcaray, og som er en del av hotellet Santo Domingo de la Calzada, er Casa Masip Dette er en familiedrevet restaurant, der alle fem søsken er involvert, og der mor i huset fortsatt står på kjøkkenet.

Her fikk vi servert kroketter av skinke, sauterte sopp, hjort og karamellisert fransk toast med is. Selvsagt sammen med en deilig, rød rioja-vin.

Elefantgange i Logroño

Legroño

Kjendiskokken José Luis Vincente Gomez driver restauranten Cachetero i livlige Calle del Laurel. Menyen vi får servert har innslag av fusion, med retter som tuna tataki med soya saus og sjokolade med is av olivenolje og blåskimmelost.

Selv om det er hyggelig og avslappende å sitte innendørs og få oppvartning, kjenner vi nok alle på at det ville vært langt mer trivelig å gå tapasrunde i gatene bak oss i stedet. Der er det liv, usedvanlig mye god mat og ekte spansk opplevelser. Det vet vi, for det fikk vi heldigvis testet til fulle tidligere samme dag.

For umiddelbart etter ankomst Logroño dro vi på guidet pinchos-lunsj i Calle del Laurel. Laurel er navnet på flere tapasgater, og vi starter i Travesía del Laurel. Nå heter ikke tapas tapas her, ei heller pinxtos, men i stedet pinchos. Men konseptet er det samme: pinchos er små smakfulle munnfuller, som serveres til et glass øl eller vin.

Det som likevel skiller pinchos-runder i Logroño fra andre tapasrunder, er at hvert sted i Laurel har hver sin spesialitet. Da er kunsten å klare å spise bare én av disse godsakene, slik at det er mulig å smake flere andre steder. Den andre utfordringen er å unngå «elefantgange» –  noe som fort kan skje om man tar et glass til hver eneste matbit på veien …

For min del var det særlig én rett som skilte seg ut: stekte sjampinjonger med reke, servert av kokken selv, en kar som har gjort det samme i hele 45 år, dag ut og dag inn, hos Bar Soriano. Snakk om spesialitet!

Andre steder vi spiste:

  • Blanco y Negro – spesialitet: ansjos på brød
  • Bar la Universidád Pulperia – spesialitet: blekksprut
  • Bar Sebas – spesialitet: fylte paprika og tortilla de patats (lammeører var også visstnok en spesialitet her)
  • La Anjana – spesialitet: toast med svinefilet. Jeg styrte unna fois gras denne gang, og gikk i stedet for blåmuggost på toppen
  • Letras de Laurel – spesialitet: fancy servert croqutas
  • Della Sera – spesialitet: is med diverse alternative smaker, som hvitvin, olivenolje og trøffel

En smak av Navarra i Casalarreina

La Cueva de Isabella

I et bygg fra det 17. århundre ligger den supersjarmerende og koselige restauranten La Cueva de Isabella. Kjelleren rommer en vinkjeller, der det er mulig å smake på viner. Her holder temperaturen 14 grader hele året, derfor blir hver enkelt flaske som nytes i restauranten hentet opp herfra.

Som alltid i det spanske innlandet (og for så vidt ellers i Spania) er lunsjene store og rause. Så også her hos La Cueva de Isabella. Men du så godt det smaker!

En av rettene vi fikk servert var ”falsk” risotto med potetskum og akkar, en veldig spesiell og helt ærlig utrolig god rett. Siden kokken i restauranten er fra Navarra, fikk vi også servert bacalao av innlandsfisk i pilpil-saus. Når lammekotelettene (chuletillas de cordero) kom på bordet var jeg nærmest sprekkferdig, men jammen gled det meste av disse lokale godbitene ned også.

Matmarked og gourmet i Calahorra

Calahorra er selveste grønnsakshovedstaden i La Rioja, og da er det naturlig å legge et besøk til grønnsaksmuseet Museo de la Verdura, så klart. Etter å ha lært mye og mangt om det helt spesielle jordsmonnet i dette området, styrer vi mot matmarkedet Mercado de Abastos for en titt der.

Vel vitende om at vår kommende lunsj er kun en times tid unna, lokkes vi likevel på ville veier av vår utrolig hyggelige og kunnskapsrike sjåfør for langhelgen, Fernando. Han insisterer på at vi smaker noen av de utsøkte tapasene på den lokale baren. Ved et blikk i disken, er vi ikke vonde å vende. Disse delikatessene ligger på hyggelige € 1,50 – 1,80 og et glass husets vin koster ikke mer enn 80 euro cents.

Vel – det bærer til lunsj med oss, og siden vi tross alt er i grønnsakhovedstaden, er det med glede vi får smake på det beste denne delen av regionen har å by på – altså grønnsaker fra Rioja Baja.

Hos Chef Nino spiser oss gjennom bakte paprika (av typen cristal), servert med rå eggeplomme, en grønnsakssuppe, tilsatt iberico skinke, bakte artisjokker med sopp og reker, samt bacalao av torsk, bakt i ovnen med alioli.

Men neida, menyen er ennå ikke over: etter fisken kommer kjøttet, må vite, og da får vi servert lammelår med soppsaus og to biter friterte poteter. Det er altså sååå godt(!), men jeg er stappmett og må beklageligvis legge igjen mer av maten enn jeg ønsker.

Andre tips fra La Rioja

  • Legg turen innom ostebedriften Lácteos Martínez for omvisning og smaksprøver
  • Stopp innom ullefabrikanten Mantas Ezcaray for varme og flotte skjerf og andre ullprodukter
  • Kjøp med hjem pølser og skinker hos den lokale slakteren Miguel Angel i Ezcaray
  • Se La Rioja fra oven i luftballong! Les mer om vår opplevelse her
  • Besøk katedralen Santo Domingo de la Calzada  – en katedral som fyller 1000 år i 2018 og om har levende høns inne i kirkerommet!
  • Anbefaler en gastrotur i Legroño med Marina Grijalba Aranzubía fra Rioja Trek (mgrijalb@riojatrek.com | www.riojatrek.com)
  • Du finner mer info om vinen i La Rioja i denne artikkelen, samt hvordan du kommer deg dit

Fernando Ábalos Fernández – vår mann i La Rioja

På denne rundturen ble vi kjørt rundt av Fernando, en tidligere grafisk designer, i dag sjåfør for turister på besøk i La Rioja.

Fernando visste ikke hva godt han kunne gjøre for oss: han fortalte og forklarte, tok oss med på opplevelser langt utenfor programmet og vi fikk til og med bli med hjem og hilse på hans mor, hans kone og hans sønn. Fernando snakker ikke engelsk, men har du en med spansk-kunnskaper i ditt reisefølge, er dette mannen å booke en rundtur med eller hyre inn som sjåfør på en vinsmakingstur mellom bodegaer.

Kontaktinfo: www.abalontaxi.com | hola@abalontaxi.com

Arnedillo i La Rioja
Arnedillo i La Rioja

 

Reiselykke var invitert av Spanias turistkontor i Norge


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!