Pokē – fargerik gatemat fra Hawaii

Helle Øder Valebrokk og Oskar Sellin
Stolt duo viser frem sin splitter nye kokebok på kjøkkenet til Oskars Pacific Pokē

Det har kommet en ny kokebok i bokhandelen, og den heter Pokē. Fargerik gatemat fra Hawaii. Med den i hus kan du reise til Hawaii fra din egen kjøkkenbenk!

Første gang jeg spiste pokē var på tur sammen Helle Øder Valebrokk, matskribent og matbloggeren bak Helles Kitchen. Vi var sammen på en jobbreise, og hun insisterte på at vi som var med, burde prøve oss på pokē, denne fargerike retten som er som et alternativ til sushi.

Andre gang jeg prøver meg på det samme, befinner jeg meg i samme hyggelige selskap. Denne gang på Pacific Pokē på Bislett. I mellomtiden har nemlig Helle skrevet bok. Om retten pokē. Sammen med mannen bak spisestedet Pacific Pokē, Oskar Sellin.

Jeg møter Helle over en pokē bowl her på Bislett for en prat om boka, om retten pokē og om Honolulu, der hun har vært på researchreise.

— Honolulu var en utrolig kul storby! forteller hun, som fremhever byens unike kombinasjon av strandliv og gode utvalg av restauranter. – Her kan du altså ligge på stranda, og ønsker du byliv, finner du det like ved!

Poke på Holiday

Pokē er en rett som har inntatt Norge for lengst, og som er fargerik, sunn og fristende. Nå er det kommet kokebok om retten fra Hawaii!

Et av høydepunktene under hennes besøk, var å dra på fiskemarkedet. — Jeg var heldig: Jeg hadde booket billetter på forhånd til Honolulu Fish Auction, og det holder jo åpent for besøkende kun omtrent én gang i måneden. Det klaffet akkurat med tidspunktet jeg var der.

 

Fiskemarkedet i Honolulu er USAs største auksjon for ahi, som er gulfinnetun. — Hit kommer fiskebåtene inn etter å ha vært på sjøen i 17 dager, i håp om å få solgt fisken de har fått tak i, forteller Helle.

Men hva er egentlig pokē?

— Pokē er gatemat i Honolulu og var opprinnelig en snacks eller et mellommåltid for fiskerne, sier Helle. Hun forklarer videre: — Over tid har retten utviklet seg, og den rå fisken blandes nå gjerne også med ris eller quinoa for å gjøre den mer mettende.

I forbindelse med utgivelsen av boka har Oskar og Helle eksperimentert mye, og laget flere varianter av poké. Her finner vi oppskrifter både på klassisk og moderne hawaiisk pokē. Men her finner vi også pokē-retter inspirert av Asia, California og Mexico, Stillehavet og Skandinavia. Ikke minst: Helle og Oskar har tatt med oppskrifter på vegetariske retter og spennende pokē-desserter.

Helle Øder Valebrokk

Helle viser frem en av rettene Oskar Sellin serverer på Pacific Pokē på Bislett i Oslo

God pokē i Honolulu

Helle har funnet noen favorittsteder til hvor du får særlig god pokē i Honolulu, og deler dem her:

  • Tamashiro Market: Fiskemarked i King Street med det aller beste utvalget av fersk fisk og skalldyr i Honolulu
  • Helena’s Hawaiian Foods: Denne perlen av en restaurant er verdenskjent for sin deilige hawaiiske mat. Ligger i School street
  • Paína Café: Stedet der den legendariske pokē bowlen ble oppfunnet. Det er denne type poké Oskar Sellin serverer på sitt spisested Pacific Pokē på Bislett
  • Yama´s Fish Market: Take away-sted med imponerende utvalg av pokē. Ligger i Young Street

Tips: Om du ønsker å være tilskuer på fiskeauksjonen, finner du mer info om det her.

Pokē i Norge

Du har kanskje prøvd poke allerede? Retten har vært å få kjøpt i en tid i norske dagligvarer. Men en ferskere variant er å få om du tar turen til Bislett i Oslo, der medforfatter Oskar Sellin driver serveringsstedet Pacific Pokē. Her serveres rettene gjerne med lun ris til, noe jeg selv foretrekker etter å ha smakt det der.

Lyst å lære å lage poké? Se Helles beskrivelse her. Ellers finner du også boka Hawaii. Fargerik gatemat fra Hawaii i en bokhandel nær deg!

Til orientering: Jeg har mottatt vurderingseksemplar av boken fra forlaget Vigmostad Bjørke 

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Tags

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.