Spis som en spanjol: en guide til spanske måltider og tidspunkt

Spis som en spanjol: en guide til spanske måltider og tidspunkt

Spanjolene spiser ikke som oss, det vet alle som har vært i Spania: De bruker mer tid på måltidene og spiser både lunsj og middag langt senere enn oss.

Går turen til Spania, er det enkleste å stille om din indre klokke etter spanske måltider. Her er en innføring i hvilke måltider som er når i henhold til typisk lokal spansk matkultur.

Les også: Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit

Spanske måltider tidlig på dagen

Frokost (desayuno) består gjerne av et lett, lite måltid, kanskje noe søtt, som en churro. Det kan også være en ristet skive brød med litt extra virgin olivenolje og saus fra en raspet tomat.

Spanjolene spiser vanligvis sen lunsj (etter norske forhold), så det er vanlig å ta en kaffepause eller en juice om formiddagen et par timer før lunsj. Noen spiser kanskje heller en skive med tomatsaus og olivenolje nå, eller et stykke tortilla eller et smørbrød.

Les også: Spansk spekeskinke: Fra Serrano til Pata Negra

Churros er en rett man gjerne tar til frokost, eventuelt på kveldstid, etter lunsjen, men før middagen. Men aldri midt på dagen eller sent på kveld. Derfor er churrerías (utsalgssteder for churros) vanligvis stengt ved lunsjtider eller under og etter middagstid.

Les også: Lokalmat i Andalucía: Fra skinke og tunfisk til tapas og søtsaker

Spanske måltider senere på dagen

La comida (måltidet), som lunsjen kalles, spises gjerne i 14-tiden og varer ofte halvannen times tid. Dette er et måltid man tar seg god tid til, det er et måltid for å sosialisere og gjerne spise flere retter. I helgene varer lunsjen gjerne enda lenger.

Det er ikke uvanlig for en spanjol å ta seg noe søtt om ettermiddagen, et måltid som lokalt kalles merienda (ettermiddags-mellommåltid). Dette gjøres i så fall mellom kl. 17 og 19.30-tiden.

Tapas spiser man gjerne før middagen, men det kan også være selve middagen. Mens middagen ofte ikke starter før nærmere kl. 22, kan tapas inntas fra rundt kl. 20. Man kan også ta en tapa som et mellommåltid eller for å smake på flere retter i mindre porsjoner.

Tapas og pintxos

Mens cena (middag) spiser man tidligst fra kl. 21, og mange steder er ikke restaurantene åpne før da.

Les også: Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie


reklame for egne utgivelser

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!