Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit

Tapas og pintxos – smaken av Spania, bit for bit

Tapas er ikke bare mat; det er en sosial institusjon, en kunstform som inviterer til samvær.

Bergenet lesetid: 6 minutter

Disse smårettene som serveres overalt, er en sosial og gastronomisk tradisjon. Tapas er en levende arv som hver dag er høyst tilstedeværende på barer og restauranter over store deler av Spania.

Historien bak tapas

Det er flere sagn og forklaringer bak opprinnelsen. En av dem henger sammen med ordets betydning. ‘Tapas’ skal stamme fra det spanske verbet ‘tapar’, som betyr å dekke til.

Historien bak tapas-tradisjonen kan ha startet med at kong Alfonso X av Castilla beordret at alle alkoholserveringssteder skulle dekke til sine drikkevarer med et stykke mat for å forhindre at støv og fluer kom i drikken. Denne forklaringen har jeg hørt flere steder fra spanske guider.

Dette lille måltidet begynte som enkle skiver ost eller skinke, men har siden utviklet seg til en rikholdig meny av smaker som reflekterer Spanias regionale mangfold. Noen steder, er det slett ikke så små porsjoner heller: Som jeg lærte da jeg var i Valencia, er tapas der mer det som kalles raciones – altså mindre retter som serveres ved bordet og som deles.

Pintxos i Nord-Spania

Pintxos i Bilbao - tapas

Pintxos (pinchos) er Nord-Spanias svar på tapas. Ordet «pintxos» betyr spyd og er beskrivende for disse små delikatessene som serveres der. I La Riojas Legroño og Baskerlands San Sebastian og Bilbao går man fra bar til bar og nyter små munnfyller av – gjerne – brødblingser med forseggjord fyll. Vanligvis med en tannpirker tredd gjennom det hele.

Les også: En gastronomisk reise gjennom Baskerland

Mens du kan finne alt fra enkle ostebiter toppet med ansjos til gourmetkreasjoner med foie gras og trøffel, er det felles for alle pintxos at de er ment for å nytes stående i en sosial atmosfære, ofte ledsaget av et glass txakoli (en lokal sprudlende hvitvin) eller sider.

Les også: Valladolid – Spanias tidligere hovedstad – med tips til god tapas

I barene i Baskerland og andre regioner i Nord-Spania blir gjerne pintxos utstilt på disken. Slik er det enkelt å bestille det du vil ha. Etterpå betaler du basert på tannpirkerne som ligger igjen på tallerkene.  

Les også: Her får du god tapas i Madrid

Vin til tapas og pintxos

Tapas som tradisjon

Tapas er mer enn bare en måte å spise på; de representerer en livsstil. I Spania er det vanlig å tilbringe kvelden med å ‘tapear’, eller gå fra bar til bar og nyte forskjellige tapas sammen med gode venner.

Da jeg besøkte Legrono for noen år siden, gikk jeg fra bar til bak i en gate med pintxosbarer som serverer kun én rett per sted. Det kan du lese mer om her.

Noen populære tapasretter

Patatas Bravas: Terninger av potet servert med en krydret tomatsaus.

Tortilla Española: En tykk spansk omelett fylt med poteter og løk, servert varm eller kald.

Gambas al pil pil: Fresende varme scampi i hvitløk

Jamón Ibérico: Spekeskinke fra Iberiske griser, ansett som noen av de fineste skinkeproduktene i verden. Les mer om Jamón Iberico her.

Croquetas: Friterte kroketter fylt med en blanding av skinke, fisk eller sopp og bechamelsaus

Chorizo al Vino: Chorizopølse langtidskokt i vin

Pimientos de Padrón: Små grønne paprikaer stekt i olje og drysset med grovsalt, hvor noen få kan være overraskende sterke

Queso Manchego: En fast ost laget av sauemelk fra La Mancha-regionen, ofte servert med membrillo (quince paste)

Les gjerne mer om Andalucías lokale matkultur her

og om matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie her

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!