Umbrias matkultur

Umbrias matkultur

Mat er ingen spøk i Italia. Ei heller i innlandsregionen Umbria, hvor matkulturen går tilbake til etruskernes tid før vår tidsregning. 

Bærekraftig, organisk landbruk sto i fokus da jeg denne uken var invitert av Italias ambassadør i Norge, Stefano Nicoletti, for å lære om Italias matkunst og særlig mattradisjonen vi finner i Umbria. 

Mat bør heller ikke være noen spøk for noen av oss. Med en verden preget av klimaendringer, med oppvåkningen rundt ultraprosessert mat og en voksende interesse for igjen å dyrke sin egen mat, er det mange av oss som vil ha nytte av å lære mer om mat og matproduksjon.

Bærekraftig matproduksjon og bevisst reiseliv

Så også jeg, som ikke bare ønsker å løfte frem mer bevisst og ansvarlig reise, men som også dyrker deler av mine egne grønnsaker på økologisk vis i min egen @villmarkshagen (lenke til min dyrkekonto på Instagram). Fordi det gir meg mye glede – og fordi det smaker så mye, mye bedre. 

Det var derfor med stor interesse jeg lyttet til professorene Maura Marchegiani og Luigi Mundula som snakket om bærekraftig matproduksjon, fokus på bevisst reiseliv og dyrking av oliven tilbake til historisk tid.

Hva mer var: Jeg fikk demonstrert lokal matlaging fra Umbria og smakt meg gjennom noen av de typisk tradisjonelle rettene fra Umbria – med ditto vin attåt.


Lokalmat fra Umbria 

Umbria er kjent for å produsere extra virgin olivenolje av høy kvalitet, som er en sentral og selvsagt del av Ubrias – og Middelhavets – kosthold. Oliventrær ble faktisk kultivert her i regionen tilbake til etruskernes tid f.Kr. og er derfor spredd rundt i hele Umbria. 

Området dyrker også korn, som gir oss både brød og pasta. Her er Pecorino-osten en viktig ingrediens, sammen med honning, trøfler, kikerter og løk. For ikke å glemme spekeskinken, som fortsatt saltes, tørkes og lagres på samme vis som i gamledager. 

Går turen til Umbria skal du derfor se etter nocineria, lokale butikker som kan by på et bredt spekter av spekemat.

Les også: Cicchetti er Venezias svar på tapas!

Umbrias vinkultur 

Men vi skal heller ikke glemme vinen! Også denne historien går tilbake til etruskernes tid. De dyrket vindruer og produserte høykvalitetsviner allerede den gang da. Etter romersk tid fortsatte munker å utvikle vinproduksjonen gjennom middelalderen og renessansen. 

Fra 70-tallet ble det lagt mer fokus på nye teknikker og å promotere lokale vindruer som Sagrantino og Grechetto. Den siste smakte jeg et glass av for første gang denne kvelden (en 100% Grechetto hvitvin). Absolutt en vindrue jeg gjerne vil bli bedre kjent med.


Fun fact: Etruskerne styrte denne delen av Italia (blant annet) i perioden 9. til 1. århundre f.Kr. og har påvirket mye av dagens matproduksjon og den traidsjonelle matlagingen i Umbria

Visst du? Ved The University for Foreigners of Perugia tilbys det blant annet et tre årig bachelor program «Made in Italy, Food and Hospitality” der studier i gastronomisk vitenskap og turistvitenskap er slått sammen.

Les også: Bologna – matby med historisk svung

Til opplysning: Jeg var invitert av Italias ambassade til Norge til en kveld viet Umbrias matkultur i anledning den årlige «Week of the Italian Cuisine in the World». Det var Chef Lorenzo Cantoni som sto for matlagingen sammen med sitt team for kvelden. Cantoni ble kåret «Best Chef of Oil A.I.R.O. 2021». 


reklame for egne utgivelser

I denne e-boka deler jeg mine beste tips for foodies som reiser til Dolomittene – enten det er for å kjøre alpint, gå turer i fjellet eller besøke de koselige landsbyene

Reiseguide til Dolomittene, Italia
Reiseguide til Cinque Terre

Alt du trenger for å planlegge en vellykket tur til Cinque Terre – med tips til overnatting, serveringssteder, vinsmaking og mye, mye mer


Hei! Jeg er Mette S. Fjeldheim – reiseskribent og kulturjournalist. Det er jeg som reiser, skriver og tar bildene til artiklene du leser her på Reiselykke®. 

PS! Følg meg gjerne på Instagram @reiselykke og i min skrivestue på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼

Mette S. Fjeldheim Reiselykke

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!