Reisetrender 2020: digital time out, kortreist og grønt

Hvordan ble 2019 og hva blir reisetrendene i 2020? I år som i fjor og i årene før, ser jeg tilbake på året som har vært og funderer litt over tendenser for det kommende året. Her er mine tanker om reisertrender 2020. 

På denne tiden av året i fjor, skrev jeg denne artikkelen om reisetrender for 2019. Flere av tendensene jeg omtaler her, har vi sett styrke seg i løpet av året som har gått. Flere har vokst seg større og blitt enda sterkere fenomener i løpet av de siste 12 månedene.

Soloreiser, gruppereiser og togferie

Jeg tror flere av trekkene innen reiseliv som vi har sett utvikle seg i år vil manifestere seg ytterligere i 2020.  Som at flere vil reise alene (alenehusholdninger bare i Oslo utgjør 47% av innbyggerne).

Med flere som lever alene, vil også flere reise sammen, tror jeg.  I så fall godt nytt for de mange nye aktører som forsøker å slå an med gruppereiser i et allerede omfangsrikt marked. Jeg tror også vi vil se enda flere tilbud om aktive reiser og reiser der vi lærer «noe mer».

Wine Tram Franschhoek, Sør-Afrika

2019 var året der #flyskam inntok Norge for alvor, der ordet #togkry ble innført som et mildere retorisk alternativ og der togferie tok av. Det er liten tvil om at flere nordmenn vil reise med tog og langs bakken i 2020. Da gjenstår det å se om vi får enda flere og bedre togtilbud i året som kommer. Nye ruter ble innført 15. desember og dette påvirker reisene ut i Europa. For deg som vil planlegge togferien i 2020, har jeg samlet nyttig info og lenker til gode toghjelpere i denne artikkelen her, som jevnlig blir oppdatert.

Reise som identitetsmarkør

Lyngen North Glassiglo

2019 ble også det året der det å ‘henge i skogen’ tok av, der tretopphytter dukker opp over det ganske land og der «alle» milliennials ser ut til å ville bo unikt (og tett på naturen i telt, glassiglo, tretopphytter, i van’en, you name it), til synelatende først og fremst for Instagram-fotos og likes. I denne artikkelen innrømmer 1 av 9 ‘millennials’ at de reiser for å «ta bilder til sosiale medier». Derfor tror jeg (dessverre) også at det jeg i fjorårets artikkel kaller #instamoments vil fortsette å bre om seg. Til tider på en økende negativ måte, dessverre, tror jeg. For selv om Instagram er et sted å finne inspirasjon og tips til reiser, er det også blitt en kanal som påvirker flere til å reise i flokk for å finne akkurat det bildet man skal dele på sosiale medier (og slik bidrar til økt masseturisme*).

Flere og flere tillater seg selv å manipulere bilder slik at en destinasjon fremstår mer attraktiv – på falske premisser. Ulike app’er muliggjør å bytte ut en grå og «kjedelig himmel» med en langt finere, mens andre velger å  retusjere bort mennesker eller uønsket støy i bilder som deles. Og hvorfor har eksotiske destinasjoner og Instagram-vennlige reisemål i økende grad blitt redusert til backdrop (bakgrunnsbilde) for reiselystne påvirkere?

Nå det skal likevel sies: Oppsiden for turistmål med Instagram, er at dette mediet også kan løfte frem mindre kjente steder som gjerne trenger – og hvor det ønskes – mer turisme.

Men hva er det som skjer når vi får en fremvekst av begpackers, altså privilegerte mennesker fra i-land velger å tigger seg rundt i deler av verden der nøden er større? Les mer om fenomenet her 

Second cities og nisjereiser

Aalborg
New York Times har kåret Aalborg til det 8. stedet å besøke i 2019 (av 52 utvalgte) og byen er et godt eksempel på en «second city».

Som en mulig motreaksjon til masseturisme, har fremveksten av second cities økt på – altså andre storbyer som kommer i skyggen av de mer åpenbare: Som Rotterdam fremfor Amsterdam eller som Aalborg fremfor København.

Halal-turisme ser også ut til å bli viktigere. Dette trekket brer om seg og er raskt voksende, skal vi tro New York TimesForbes melder at det som kalles «Dark Tourism» er en voksende trend, altså at reisende oppsøker historiske steder der grusomme ting har skjedd.

→ Eksempel: Les om da jeg besøkte Hiroshima

Personlig har jeg stor tro på reiser som #likealocal som en ytterligere økende tendens for 2020: En måte å reise off the beaten track, å se mer enn det «alle andre» gjør og lære mer om lokalkultur. Som Cesarina, et konsept der du kan lære å lage italiensk mat av lokale – eller det norske tiltaket Kaffepause, der man kan møte nordmenn over en kopp kaffe.

Jobbreise og hjemmeferie

Jeg tror også staycations, altså ferieopplevelser i egen by, vil styrke seg, som en del av kortreist-trenden. Jeg tror også at flere nordmenn vi henge seg på digital nomade-konseptet og at stadig flere vil ta seg en workation. Ettersom flere jobber digitalt og arbeidstrenden går i retning av flere selvstendig arbeidstakere, vil også flere kunne jobbe uavhengig av lokasjon og fysisk tilstedeværelse. Slik kan man også bli lenger når en først reiser langt.

Å reise med tog i England

Mange reiser også i jobben, som ansatt. Og med fremveksten av flyskam, tror jeg flere vil se muligheten til å ta en bleisure (business + leisure). Når man først er på jobbreise, hvorfor ikke ta et par dagers ferie og bli lenger?  Slik får man oppleve stedet man besøker, får seg en mini-vacay og gir et bærekraftig bidrag til destinasjonen man besøker.

Digital time out og reiseansvar

Er det én ting er jeg ganske sikker på, er det at flere av oss vil logge av og ut, ta en frivillig digital detox og kanskje heller leve etter prinsippet «Experience now. Share later». Jeg gjorde nettopp det samme selv, da jeg dro på juleferie til Mexico. Jeg tok en digital time out!

Grønt hotell
I Tulum bodde vi blant annet på et grønt lokaldrevet, familieeid boutique hotell (i dobbel forstand) med solcelle-panel, begrenset strømtilgang og yoga-tilbud

Hvis vi ser ut over 2020 og i de nærmeste årene fremover, tror jeg enda flere av oss vil ut i naturen. Jeg tror flere vil prioritere øko-turisme og at flere vil prioritere «simple living» i ferien. Jeg tror også kortreiste turer vil bety at flere prioriterer boutique og unike overnattingsopplevelser – enten det er en natt i glassiglo, på et historisk hotell eller en ombygget fabrikk med fokus på design.

Jeg tror også flere av oss vil prioritere å reise mer ansvarlig: At flere vil være villig til å betale for den bærekraftige, mer miljøvennlige reisen, fordi vi ser verdien av det å reise, av kulturutveksling og av å ta vare på naturen. Om vi alle skulle slutte å reise, vil det få enorme konsekvenser. Men vi må alle bli klokere forbrukere, om vi skal ta vare på jorda vår og naturen rundt oss. Og det må bli enklere for flere å ta de riktige valgene i fremtiden.

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Godt nytt år for 2020

Med ønske om et riktig godt nytt reiseår – enten planen er å reise langt eller kort, med tog eller fly, på sykkel eller til fots. Men først og fremst håper jeg du vil reise i 2020 for din egen del, for å lære, å oppleve, nyte naturen og møte andre kulturer og mennesker – fremfor å reise med fokus på flere likes.

Jeg håper du har hatt en fin julehøytid og en god start på det nye året. Selv koblet jeg av og logget ut for hele julen og frem til nå, midten av januar. Det har jeg ikke gjort på mange, mange år. Det frister til gjentakelse. Vi trenger alle ferie, selv om man – som meg – jobber for seg selv, i et eget lite solo-foretak. Et nytt eventyrlig år fylt med reiselykke er i gang. Vi ses!

Hilsen Mette

Ferie

Tidligere års reisetrender fra Reiselykke

Reisetrender 2019
Reisestrender 2017
Reisetrender 2016
Reisetrender 2015

Les mer om reisetrender for 2020

Les mer om temaer som veganske reiser, om naking, DNA-reiser, micro-cations og friendmoons her:

Booking.com
Conde Nast Traveler
Forbes

Reisetrender 2020 - eksempel yogareiser
Trenden med yogareiser, treningsreiser og andre gruppereiser vil øke i 2020 er min spådom. Her fra yogatime på Manchebo Beach Resort & Spa på Aruba

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!