Reisetrender 2019: 10 tendenser vi vil se mer av i år

Reisetrender 2019: 10 tendenser vi vil se mer av i år

Å spå fremtiden er som kjent ikke helt enkelt. Men visse tendenser kan si noe om hvilke trender nærmeste fremtid vil bringe. Her er 10 reisetrender vi kan vente å se mer til i 2019. 

Jeg har tidligere skrevet om reisetrender, og alt fra MAMILs og PoshTels, korttidsleie av klær og co-living til hipster holidays og crowdfunding har vært omtalt, basert på rapporter jeg har lest og fått presentert blant annet på World Travel Market i London.

I år har jeg også lest, blant annet denne artikkelen i Travel Media Daily, som trekker veksler på 20 rapporter om reistrender. Jeg har også funnet flere artikler om temaet, som jeg lenker til nedover.

Men i hovedsak velger jeg denne gang å basere utvalget av tendensene som presenteres på min egen erfaring, det dere som leser spør om og viser interesse for, det journalister kontakter meg om og det jeg får informasjon om gjennom mitt nettverk. Dette er trender som alt er her, og som vi vil se mer av i år, slik jeg leser reisebildet.

Reistrender 2019

1. Reise alene

reise alene

2018 ble spådd det store året der flere kvinner vil reise alene. For 2019 ser denne trenden ut til å øke på. Dette er også blant de mest leste temaene her på Reiselykke, og noe jeg jevnlig får spørsmål om – både fra media og lesere.

Travel Media Daily viser til en undersøkelse foretatt av Travel Leaders Group, der 36% av de som svarte sa at minst en av deres fremtidige reiser vil være å reise alene.

→ 16 tips til deg som vil reise alene

2. Aktive reiser

Padletur Bornholm

Trenden med aktive reiser vil fortsette, det er det liten tvil om. Å ligge på stranda to uker i strekk er ikke for alle. Det ser også reisebyråer og -arrangører og setter opp den ene vandreturen og sykkelturen etter den andre. Fjellturer i inn- og utland ser ut til å bli allemannseie, der stadig nye topper skal forseres.

Yogareiser fortsetter med suksess, egne hotellkonsept og charterreiser tilbyr treningstimer og fremveksten av elsykler gjør aktive reiser mulig for flere. Ikke minst er det enklere for flere å se mer og å nå opp i høyden uten å slite seg helt ut.

Krkonoše Treetop Walkway

Ut i naturen-opplevelser skal gjelde for alle. Det gjør godt for psyken og frisk luft har vel aldri skadet noen. Flere naturopplevelser tilrettelegges også for handicappede og uføre. Som dette byggverket over i Tsjekkias Krkonoše, der rullestolbrukere og barnevogner kan trilles helt til topps over trærne. Vår egen Loen Sky Lift kunne vært et annet godt eksempel – var det ikke for den stive prisen … Men en fin gondol-bane og et flott utsiktspunkt, det er det!

3. Like a local

Ban Na Thon Chan i Sukhothai
En veverske lærer meg å veve i Ban na thon chan ved Sukhothai – et samfunn der man kan bo som en lokal

Vi vil oppleve det mer autentiske: Vi vil guides av lokale, spise som lokale og bo som lokale. Det har vært en trend en stund nå, og stadig flere muligheter finnes nå der ute. Selv testet jeg lokalguide i Amsterdam, det kan du lese om her.

Dette tenker jeg er en tendens og en konsekvens knyttet til økt bevissthet rundt øko-turisme, ansvarlig reise og problemet med masseturisme.

4. Utenfor allfarvei

Vandretur til Gásadalur på Færøyene

«Off the beaten path» tenker jeg er nok en motreaksjon på masseturismen! Flere av oss vil styre unna stedene der folk flokker seg, og som Lonely Planet foreslår: Hva med en tur til Færøyene? Eller hva med å oppleve Tsjekkia utenfor Praha?

5. Ansvarlig reise

Øko-turisme Trinidad
Eksempel på øko-turisme: Fugletitting på Trinidad

Tematikken rundt det å reise mer ansvarlig ser ut til å bre om seg. I følge Booking.com vil 50 % av kanadiske reisende ikke reise til en destinasjon dersom de føler at deres besøk vil gjøre skade lokalt.

Å reise ansvarlig er et tema som jevnlig har vært tatt opp her på Reiselykke helt siden starten og som jeg også har vært kilde i saker til blant annet i Bistandsaktuelt og KK. I min første reisespalte i VG tok jeg også opp hvordan vi kan reise mer ansvarlig.

Med tematikken følger også bærekraftig reise, etisk reise og øko-turisme, som er trendord, men som også blir viktigere begrep og reisemåter i tiden som kommer. Flere vil ønske å bo på øko-vennlige og plastfrie overnattingssteder.

Her har jeg skrevet mer om:

Ansvarlig reise
Øko-turisme
Bærekraftig turisme
Hotell som gjør en forskjell

6. Kortreiste eventyr

Mette langs Rallarvegen

Vi vil oppleve mer! Enten det er kortreist eller kort tid vi har på oss: vi trenger ikke reise langt for store og fine opplevelser å ta med oss i hverdagen. I 2018 så vi flere tretopphytter bli bygd, mer glamping for camping og «arctic dome» under åpen himmel.

Slik nær-naturen-opplevelser gjør at vi får minnerike opplevelser – der den unike overnattingen blir viktigere enn tradisjonell luksus på fem-stjerners hotell. Micro-adventures er kommet for å bli!

Det nye trendordet Bleisure (Business + Leisure) kommer av at flere vil plusse på noen fridager i kombinasjon med forretningsreisen. Bli lenger, opplev mer!

→ Reisetanker: Norsk turisme

7. Unike opplevelser

gårdsferie i thailand

Vi vil lære mer! Det blir flere reiser med fokus på selvutvikling og kurs på tur. Reis bort og lær å lage mat eller bli bedre til å ta bilder. For eksempel.

Det blir større fokus på unike reiseopplevelser, det ikke «alle andre» gjør, og en fremvekst av mindre, boutique reisebyråer. Norge har en glitrende mulighet her til å skape reiseopplevelser utenom det vanlige.

8. Elbil og togturer

Togreise i England_stasjonen (1 of 1)

Å reise med bil gir fleksibilitet og er en ferieform som passer mange. Her i Norge er elbil utbredt og med stadig flere ladestasjoner både hjemme og i nabolandene er det enkelt å komme seg rundt med elbilen. Verre er det per i dag om du ønsker å leie elbil, men dette tipper jeg blir enklere på sikt.

Togreiser er i vinden som aldri før, men per i dag er det ikke alltid bare-bare å reise fra A til Å fra Norge – enten reisen er i Norge og eller ut i verden. Punktlighet, tog som korresponderer og hastighet er noe av utfordringen.

Overnatte i en elbil

9. Lokalmat og matreiser

At vi ikke har god lokalmat i Norge er bare tull. Vi har plenty! Ikke er det dyrere med bra kvalitet enn dårlig heller, skal jeg vise til egne erfaringer langs veien. Men det handler om å finne frem til de beste stedene, og det er ikke alltid enkelt – i hvert fall ikke om du er utledning på Norgesbesøk.

Enoturisme (vinturisme) og gastronomiske reiser er gode reiseopplevelser. Ikke bare i form av smak og nytelse, men gjør også at vi reiser dypere, blir mer kjent med stedet vi besøker, og kanskje klarer vi til og med å lære oss noen kjekke triks å ta med hjem til eget kjøkken også?

Lokalmat på Brasserie Posten i Geiranger
Lokalmat på Brasserie Posten i Geiranger
→ Mat- og vinreiser

10. #instamoments

Å reise til spesifikke steder for unike bilder til Instagram-feeden, og reiseartikler med tips til de mest Instagram-vennlige strendene eller caféene, er dessverre kommet for å bli. Og ja – jeg sier dessverre.

For selv om Instagram er både moro og inspirerende, er det slett ikke alltid like enkelt å finne de beste reisetipsene her. Infoen man finner der, kan også til tider være direkte misvisende, med manipulerte bilder med mer. Reisefotos som inspirerer til å oppsøke steder ene og alene for flere likes, fremfor den gode maten eller beste reiseopplevelsen, er jeg også temmelig skeptisk til, må jeg innrømme. Og dessverre har bruken av Instagram bidratt til masseturisme.

Topp 9 bilder på Instagram_Reiselykke

Men med dette i mente, er det ingen tvil om at Instagram er et sted å finne massevis av reiseinspirasjon. Under ser du noen av mine egne fotos på Instagram-kontoen @reiselykke. 

Les mer her: Lonely Planet, Booking.com, Traveller24.com, Travel Daily MediaForbes


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Interessante spaninger som jeg tror stemmer bra! Er selv inne på mange av de samme tankene. Har ikke så mange planer for i år enda, men det blir nok mange helger og et par lengre turer i husbilen.

  2. Jeg liker alle disse trendene, jeg! Stort sett alle hvertfall. Jeg reiser nok ikke til et sted utelukkende for å ta bilder til instagram akkurat, men alle de andre punktene synes jeg er spennende, og passer bra.

error: Content is protected !!