Mallorca: På vandring i Serra de Tramuntana

Fantastisk turterreng, utfordrende og opplevelsesrikt: Vandreturen mellom Valldemossa og Deía som går langs toppen av fjellkjeden Serra de Tramuntana på Mallorca er en flott opplevelse med panoramautsikt store deler av turen. Og du kan helt fint går turen alene – bare du følger nøye med på kart og markeringer underveis. 

− Det er to ruter du kan gå, informerer den unge mannen på turistkontoret i Valldemossa meg om tidligere samme morgen.

Jeg har vandret rundt i denne høyst sjarmerende lille byen i fjellene en times tid alt, i påvente av at turistkontoret skal åpne. I dag er det nemlig nok en helligdag, som jo spanjolene har en del av. Jeg regner med at det er grunnen til at kontoret åpnet en time senere enn oppsatt tid.

Valldemossa

Nydelige Valdemossa

Sola varmer allerede godt, selv om det er midt i oktober og vi befinner oss på 400 moh.

Jeg spør mannen bak skranken hvilken tursti han han anbefaler meg å gå.

− Denne på to timer, svarer han og peker. Den andre tar 3,5 timer.

− Men jeg har lest at det tar fem timer å gå til Deía, sier jeg.

− Ja, den … Men den er nokså krevende, sier han, og forklarer: − På 4 km. går man fra 400 moh. til mer enn 900 moh.

− Ja, men jeg er fra Norge. Det går nok bra, sier jeg uvanlig selvsikkert og tenker på siste tur opp Prestholtseter. Klarte jeg den, skal jeg nok klare denne, tenker jeg.

Så med kartet i hånda og vissheten om at stien er markert hele veien til Deía legger jeg i vei med friskt mot.

Turgåere Serra de Tramuntana

Og ja, deler av stien oppover var temmelig bratt. Jeg var ikke alene om å stoppe opp underveis, ta en klunk vann og nyte utsikten over terrenget jeg legger bak meg i løpet av stigningen, i påvente av å hente igjen pusten.

Men det som venter på toppen, er enda mer storslått:

Camí de S'Arxiduc, Serra de Tramuntana, Mallorca

Her er naturen mektig; det er hav og fjellandskap så langt øyet kan se – og akkurat passe varmt i høyden, som også kan by på lett forfriskende bris. Jeg møter andre turgåere underveis; franskmenn, tyskere og spanjoler. Ikke en eneste skandinav i sikte, faktisk. Jeg stopper, spiser en banan, drikker litt vann, knipser noen bilder. Jeg virkelig storkoser meg.

På toppen av fjellet følger jeg den svært så tilrettelagte steinete stien langs fjellkjeden, med panoramautsikt store deler av turen og utsiktspunkter som lokker meg til å stoppe både titt og ofte.

Camí de S'Arxiduc, Terra de Tramuntana, Mallorca

Langs Camí de S’Arxiduc

Men det er når turen ned mot Deía kommer, det blir mer utfordrende enn oppturen. For her er det vanskeligere å følge stien. Det er dårlig merket, og jeg surrer rundt en god stund før jeg finner stien, sammen med det franske paret, Orel og Morgan, som skal i samme retning. Her gjelder det rett og slett å finne vardene og de malte pilene som sender oss i riktig retning.

Franske fotturister i Serra de Tramuntana

Orel og Morgan på vandring i Serra de Tramuntana

Når vi er på rett sti, forlater jeg Orel og Morgan bak meg, lar de få være kjærester på tur, og fortsetter min vandretur i komplett ensomhet gjennom terrasserte olivenlunder, gjennom sauetråkk og skogsområde, før jeg endelig tung i beina og temmelig sliten ankommer Deía, kunstnerbyen, en times tid bak skjema.

Kort om vandreturen fra Valldemossa til Deía

Camí de S'Arxiduc, Terra de Tramuntana, Mallorca

Camí de S’Arxiduc er en fantastisk tur å gå på Mallorca, gjennom storslått landskap. Stien følger langs toppen av fjellkjeden Serra de Tramuntana, det Unesco-vernede turområdet. Dette strekket sies å være det vakreste strekket av turstien GR221.

Jeg fulgte deler av denne, og gikk deretter videre ned mot Deía. Denne siste delen er ikke er like godt merket, på grunn av at den går gjennom privat grunn. Man skal med andre ord sikre seg at en er på rett vei hele tiden. Følg med og ikke la deg forvirre av at andre har gått i en annen retning, om det ikke er merker på bakken.

Se etter merking som dette

Varder og malte piler på bakken

Serra de Tramuntana

Serra de Tramuntana er fjellkjeden som strekker seg 90 kilometer fra sørvest til nordøst på Mallorca, der den dekker 30 % av øya. Kulturlandskapet er av særlig historisk verdi og har derfor vært inkludert på Unescos verdensarvliste siden 2011. En vandring i dette landskapet viser hvordan mennesker har kultivert dette bratte terrenget over tid, med stier, terrasser og murer bygget av tørrstein, og et imponerende byggverk som sørger for vanning i området.

Langs stien kommer man over historiske steder og flere er merket med skilt og informasjon om hva som i sin tid har foregått nettopp der.

Her kan man vandre i dagevis langs den omfattende turstien GR122 – eller gjør som meg: plukke en sti eller to og følge denne fra et sted til et annet, eller en rundtur med start og slutt i samme landsby.

Jeg valgte å gå turen fra Valldemossa til Deía, en rute som sies å følge den vakreste delen av GR122, samt en del av den historiske ruta ”Camí de S’Arxiduc” (erkehertugens tursti). Dette kan du lese mer om her.

Deía, Mallorca

Deía

Turstien Camí de S’Arxiduc

Start ved Valldemossa og følg stien som heter “Camin de S’Arxiduc”. Den er skiltet tidvis, ellers er det å følge varder og malte piler. Turen har panoramautsikt over store deler av strekket. Starten (etter et stykke) er bratt og noe krevende. Men alle som har gått til Preikestolen, Prestholt, Kjeragbolten, Himåakånå eller toppen av Borgøy klarer dette helt fint. Det er jo bare å stoppe opp og ta seg en pustepause underveis.

Ellers er det stort sett greie turforhold, frem til du skal ned mot Deía. Dette strekket er tidvis ganske så ulendt, og når man er sliten i beina, litt ekstra krevende. Turen tar normalt ca. fem timer.

Alternative ruter fra Valdemossa

Det finnes to alternative, kortere ruter fra Valldemossa ned til Deía, på henholdsvis to og tre og en halv time. Det finnes også rundturer med start og slutt i Valldemossa.

Noen råd for fjellturen:

  • Naturen er mektig, på flere vis. Ha respekt for den. Følg stien, snu i tide og ha med et mer detaljert kart enn meg.
  • Ikke vær ikke redd for å ta kontakt med folk underveis om du er usikker om du følger riktig sti. Folk er stort sett veldig hyggelige å prate med, selv om man ikke snakker samme språk: vi er jo på samme oppdagelsesferd.
  • Ta med nok vann og niste.
  • Husk noe å dekke hodet med om det er varmt og sola skinner
  • Beste tid å dra: tidlig vår eller høst. Jeg gikk turen medio oktober og det kan anbefales.

Jeg har også skrevet om denne turen for VG reise. Saken ligger nå på nett, og den kan du lese her

Mette i Serra de Tamunatana, Mallorca

Affiliate-annonse for booking.com

Hotelltips i området

I området er det et godt utvalg av mindre boutique hotell og adults only-muligheter, samt noen større hotell å velge mellom. Her er tre hotell med hyggelig lokasjon til middels prisnivå.

Hotel Salvia i Sollér

Hotel Salvia

Boutique hotell med kun syv rom, et utsøkt kjøkken og hyggelig og rolig bakhage med svømmebasseng. Kun for voksne og beliggende i fjellbyen Sollér.

Les mer her

Hoposa Costa D’Or

Hoposa Costa D’Or

Et mellomstort hotell nær Deía, beliggende mellom Valldemossa og Port de Sollér. Flott utsikt over havet, svømmebasseng og rikholdig frokost. Kun for voksne.

Les mer her

Es Petit Hotel de Valldemossa

Valldemossa

Ligger i Valldemossa med flott utsikt og hyggelige omgivelser nært turterreng. Har åtte individuelt dekorerte rom.

Les mer her

Tips til flere fine fjellturer

En vandring i Calanques de Piana, Korsika

Vandreturer i Hallingskarvet nasjonalpark

Til Gásadalur på Færøyene

Cinque Terre: Fem byer på en dag

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.