Solvang, California

Hva i all verden gjør en liten by med dansk arkitektur, vindmølle og Den lille havfrue i California? 

Solvang, California
Solvang mainstreet
Foto: Mette S. Fjeldheim

Vi hadde ingen planer om å dra dit, i utgangspunktet. Vi hadde ikke engang hørt om dette lille Danmark midt i California. Det var ikke før vi så skiltet til nettopp Solvang, et ikke ukjent stedsnavn midt i Haugesund for øvrig, at nysgjerrigheten ble for stor. Vi tok av fra Highway 1 der vi kjørte sørover i retning Santa Barbara, svingte av oppover i Santa Barbara County og fant – rett og slett – et lite dansk samfunn.

Tradisjonsrik dansk byggestil midt i California Foto: Mette S. Fjeldheim
Tradisjonsrik dansk byggestil midt i California
Foto: Mette S. Fjeldheim

En hel liten by i tradisjonsrik dansk byggestil som det viser seg ble grunnlagt av tre dansk-amerikanere i 1911 som hadde sett seg ut dette området. – Akkurat her kan dansk kultur vokse og kultiveres, tenkte de (sånn cirka). Kun en kort to-timers biltur fra Los Angeles ble dette et sted flere dansk-amerikanere slo seg ned og brakte med seg dansk språk, folkedans, musikk og mattradisjoner.

Solvang, California
Danske flagg langs Mission Drive
Foto: Mette S. Fjeldheim
Solvang, California
Vi var flere turister som knipset bilder …
Foto: Mette S. Fjeldheim

Etterhvert som byen vokste, ble bygningene bygget i stadig mer dansk bondestil. Og selvsagt har Den lille havfrue funnet veien hit – i hvertfall i form av en kopi på halvparten av den originale størrelsen.

Overnatting

Selv overnattet ikke vi her, men byen har 15 overnattingssteder i alle varianter og for ethvert budsjett.

Reisetips

Solvang ligger midt i Santa Barbara County, og kan være en fin stopp på en vinreise i distriktet – kanskje til og med det perfekte utgangspunkt for en slik tur.

Les mer om Solvang på byens egen offisielle nettside

Solvang, California Solvang, California

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!