Hva i all verden gjør en liten by med dansk arkitektur, vindmølle og Den lille havfrue i California? 

Solvang, California

Solvang mainstreet
Foto: Mette S. Fjeldheim

Vi hadde ingen planer om å dra dit, i utgangspunktet. Vi hadde ikke engang hørt om dette lille Danmark midt i California. Det var ikke før vi så skiltet til nettopp Solvang, et ikke ukjent stedsnavn midt i Haugesund for øvrig, at nysgjerrigheten ble for stor. Vi tok av fra Highway 1 der vi kjørte sørover i retning Santa Barbara, svingte av oppover i Santa Barbara County og fant – rett og slett – et lite dansk samfunn.

Tradisjonsrik dansk byggestil midt i California Foto: Mette S. Fjeldheim

Tradisjonsrik dansk byggestil midt i California
Foto: Mette S. Fjeldheim

En hel liten by i tradisjonsrik dansk byggestil som det viser seg ble grunnlagt av tre dansk-amerikanere i 1911 som hadde sett seg ut dette området. – Akkurat her kan dansk kultur vokse og kultiveres, tenkte de (sånn cirka). Kun en kort to-timers biltur fra Los Angeles ble dette et sted flere dansk-amerikanere slo seg ned og brakte med seg dansk språk, folkedans, musikk og mattradisjoner.

Solvang, California

Danske flagg langs Mission Drive
Foto: Mette S. Fjeldheim

Solvang, California

Vi var flere turister som knipset bilder …
Foto: Mette S. Fjeldheim

Etterhvert som byen vokste, ble bygningene bygget i stadig mer dansk bondestil. Og selvsagt har Den lille havfrue funnet veien hit – i hvertfall i form av en kopi på halvparten av den originale størrelsen.

Overnatting

Selv overnattet ikke vi her, men byen har 15 overnattingssteder i alle varianter og for ethvert budsjett.

Reisetips

Solvang ligger midt i Santa Barbara County, og kan være en fin stopp på en vinreise i distriktet – kanskje til og med det perfekte utgangspunkt for en slik tur.

Les mer om Solvang på byens egen offisielle nettside

Solvang, California Solvang, California