Istanbul opplevelser: Sultan for en dag

Det sies: skal du føle deg som en Sultan for en dag, skal du gjøre følgende tre ting: 

  1. Oppsøke en hamam.
  2. Prute på prisen på en bazar.
  3. Spise et overdådig måltid med tyrkiske retter.

Så – da gjorde vi det. Vi var tross alt i Istanbul.

Dette er tre Istanbul opplevelser

Hamam

Istanbul opplevelser hamam
Hamam, Istanbul
Photo: Reiselykke

Første stopp gikk til Hurrem Sultan Hamam, en hamam som markedsfører seg mot turister, men som gir en ekte tyrkisk bad-opplevelse. Sannsynligvis er prisen noe stivere, men så tilbys da også en viss form for privat sfære jeg tipper det er mindre av i en hvilken som helst annen hamam i Istanbul. For den som prøver hamam for første gang, kan det være en fordel å ha litt rom rundt seg, der en står kliss naken i et fremmed land …

Badet ble opprinnelig bygget i 1556, ligger mellom Sultanens palass og Den blå moské og det er  først nå i senere tid hamamen rettet seg mer mot Istanbuls besøkende – den er altså på alle vis the real deal likevel.

Grand Bazar

– Shawl for you?! Beautiful shawl for you?!

Istanbul opplevelser, Grand Bazar
Grand Bazar

Med døsig sinn og gullende ren, oljedekket nymassert kropp, gikk  turen videre til Grand Bazar, hvor jeg jaktet etter et ekte tyrkisk te-sett å prute prisen på.

– Miss! You like these? We have many kinds!

Selgeren som roper etter meg nå, selger tydeligvis nettopp det jeg er på jakt etter: tyrkiske te-sett i glass. Og han fortsetter med hendene rundt tynne te-glass, smeller det ene i bakken og sier:

– You see? Good quality. Turkish standard!

For som han nettopp demonstrerte: Det tynne glasset knuste ikke mot den harde overflaten. Jeg lar meg overbevise, og ender til slutt opp med et gullkantet te-sett og ditto skjeer til å røre i teen. Og ja – jeg pruta. En oppgave jeg ikke liker så godt. Ikke er jeg noe flink til det heller. Jeg ender opp med en pris på 50 TYK under utsalgspris. Om det er bra eller dårlig, aner jeg ikke. Men jeg har oppnådd punkt to av trinnene i en dag som Sultan, og sier meg fornøyd med  både det og suveniren.

Les mer om Grand Bazar og andre severdigheter å få med seg i Istanbul her

Sultanmåltidet

Det var dags for trinn tre: det overdådige Sultanmåltidet. Etter å ha spurt oss litt for, finner vi ut at dette best oppnås på underholdningsrestauranten Nomads. For her vil flere sanser få sitt. Vi blir servert et overflod av retter; fargerike, små skåler strømmer på til vårt lille tomannsbord. Mens jeg slår meg mett og fornøyd på magen og lurer på hva de gjør med alle restene, begynner neste runde servering: det viser  seg at vi fortsatt bare er kommet til forrettene. Stadig flere retter bæres inn mens dansere opptrer med eggende magebevegelser til tyrkiske klassikere.

Les mer om Nomads og andre restaurantopplevelser i Istanbul i dette innlegget. 

En dag med overflod nærmer seg slutten, i ekte Sultan stil. Trett, mett og stinn av inntrykk er dagen over og jeg ser frem til å sige sammen i sengen for en siste natt i denne magiske byen mellom øst og vest.

Artikkel om Istanbul på trykk

Byen der øst møter vest er en reiseskildring fra Istanbul som sto på trykk i magasinet Aschehoug Litteratur (1/2014).

Flere reisetips til Istanbul fra samme magasin finner du i artikkelen Opplev Istanbul

Istanbul opplevelser Nomads restaurant
Danseunderholdning på Nomads


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!