Tel Aviv: Midtøstens New York

Kjært barn har mange navn, sies det. Tel Aviv blir gjerne omtalt som ‘The Little Apple’, ‘Midtøstens New York’, ‘Sin City’ og ‘City of Cool’. Det siste er i alle fall riktig.

Med elemeter fra Europa mikset med Midtøstens, går mine tanker like gjerne til colonitiden og før nevnte Miami. Men også Berlin, og ikke minst Barcelona: For som Barcelona er Tel Aviv en matby, og en trendy, kreativ by, som tilbyr topp shopping like ved de flotteste strender. Og akkurat det siste, badeliv, er betraktelig bedre her i TLV enn i nevnte Barca.

Bauhaus og UNESCO

Den rundt 100 år unge byen Tel Aviv oppsto som et resultat av at en gruppe jøder brøt ut fra nabobyen Jaffa, og dannet sin egen by. Med mer enn 4 000 Bauhaus-bygninger, har Tel Aviv blitt tildelt den ærefulle Unesco-status (2003). Stilfull arkititektur til tross; byen virker i stor grad uplanlagt, der høyhus strekker seg i været med store glassflater midt mellom de lavere stilrene bygninger som så sårt trenger oppussing.

Der noen har forbarmet seg over de avflassende bygningene, trer vakre linjer og en arkitektur á la Miamis South Beach frem. Så er da også dette litt uvørne arkitektoniske bildet noe av sjarmen synes vi, der vi rusler rundt, fortrinnsvis i området Neve Tsadek. Storby til tross; her er det ikke mye eksos i gatene, og duften av blomster sterkt til stede denne vårlige påsketiden vi befinner oss her i Israel.

Matbyen Tel Aviv

Mattilbudet florerer i byen. Du kan jakte på verdens beste hummus på små, eksotiske kaféer, eller søke internasjonal cuisine av høy standard på trendy restauranter. Dette er ikke stedet for å telle kalorier. Coctails serveres over alt, gjerne til lunsj. Og da snakker vi gode coctails. Israelsk vin er i verdensklassen, men her i byen finner du også de beste viner fra Frankrike, Spania og Italia.

Tips til gode restauranter finner du her

5 tips til Tel Aviv og Israel

 1. Opplev historiske steder, som den 4 000 år gamle nabobyen Jaffa.
 2. Se noen av verdens mest hellige steder ved en tur til Jerusalem; dette kan du lese mer om i innlegget her.
 3. Det er også en unik mulighet til å besøke Bethlehem, og se akkurat hvor det var Jesus ble født. Du kan lese mer om Bethlehem i innlegget her. 
 4. I innlegget her finner du tips til gode restauranter i Tel Aviv. 
 5. Her kan du lese mer om shopping og uteliv i Tel Aviv. 
Tel Aviv, Israel
Tel Aviv

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
 1. Så hyggelig å lese en reiseskildring om hvor fantastisk spennende Tel Aviv er! Jeg har så lyst å dra dit nå i vår!! Hver gang jeg sier det til venner, får jeg store øyner. Det er jo en helt fantastisk matkultur der og Tel Aviv er så innovativ at det konkurrerer med New York og Medellin. Det må vell være vell så spennende utforske som alt annet i verden.

  Det her var gøy å lese, Mette! Gratulerer med 2. plass i Norges beste reiseblogg!

 2. Hei, Pauline
  Takk for gratulasjoner og utrolig hyggelig kommentar!

  Ja, jeg må si – Tel Aviv overrasket virkelig. En svært spennende by, med mange gode restauranter og hyggelige steder å gå. Har du vært der før?

  Selv drar jeg gjerne dit igjen, en gang.

error: Content is protected !!