Tradisjonsrike Sukhothai i Thailand

Sukhothai er tidligere hovedstad i Thailand og en spennende del av landet der vi finner tradisjonsrike og historiske steder, ruiner og Unesco-vernede tempel-områder.

Om du ønsker å bli bedre kjent med Thailand og landets kulturhistorie, er dette stedet å dra!  Om du i tillegg ønsker å være med under den tradisjonsrike festivalen, Loy Krathong, som har sin opprinnelse nettopp her i området, skal du legge turen hit i november. Det er vanligvis på denne tiden av året denne festivalen foregår.

Opplev tradisjonsrike Sukhothai i Thailand

Sukhothai ligger nokså langt nord i Thailand og var en gang Thailands første hovedstad. Det vil si, Sukhothai var det første kongeriket i Siam, i rundt 120 år fra 1238. Siden 1991 har store deler av dette området vært en del av Unescos verdensarvliste.

Etter å ha besøkt Ankor i Kambodsja, skal det noe til å imponere meg når det gjelder historiske ruiner. Men det gjorde altså besøket i Sukhothai, som beskrivende nok betyr ”der lykken gryr”. Vi var fire nordiske reisejournalister som var invitert med av Tourism Thailand for å overvære nettopp Loy Krathong: Elsebeth fra Danmark, Sanna fra Finland, Jens fra Sverige og meg, Mette, fra Norge.

Loy Krathong-feiring i Sukhothai

I Thailand er det nettopp her i Sukhothai Loy Krathong feires på aller mest imponerende vis, med storslått lysbesetning blant ruinene i den gamle bydelen og utendørs storstilt show; «Light and Sound Show». Under denne festivalen er gamlebyen stengt av for festivalen, der man hver kveld kan dra for å handle fra ulike boder, få sin daglige dose underholdning, samt smake seg rundt på street food fra bod etter bod.

Loy Krathong i Sukhothai

Loy Krathong betyr «å flyte en kurv på elven», og skal ha sin opprinnelse nettopp i Sukhothai. 

Festivalen er en buddhistisk skikk og som foregår årlig under fullmånen i den 12. måneden etter den tradisjonelle thailandske kalender. I vestlig kalender pleier dette å være i løpet av november.

Selv om Loy Krathong varer i flere dager, fikk vi også sett mye annet rundt omkring i området rundt Sukhothai.

Si Satchanalai Historical Park

Det jeg hadde sett aller mest frem til, var å sykle rundt i den helt spesielle parken Si Satchanalai Historical Park, der ruinene er helt unike, og kan minne om Kambodsjas ruiner i mer kjente Ankor. Si Satchanalai ble grunnlagt i 1250 og betyr ”byen for det gode folk”. Her bodde Kronprinsen i det 13 og 14 århundre. Parken omfatter også Chaliang.

Si Satchanalai i Sukhothai

Les mer om denne parken her.

Ban Na Thon Chan

Vi dro også på besøk til den lille landsbyen Ban Na Thon Chan. Her kan du bo hjemme hos de lokale, akkurat slik de selv lever. Landsbyen produserer blant annet leker og finere stoffer, der hele landsbyen er involvert.  Ban Na Thon Chan vant gull i PATAs kategori for måten de tar vare på og videreformidler den lokale kulturhistorien på.

Veving i Ban Na Thon Chan i Sukhothai

 Wat Sri Chum

Dette imponerende tempelet består blant annet av en stor sittende Buddha, Phra Ajana. Figuren er 15.63 meter høy og mer enn 11 meter bred over knærne.

Wat Sri Chum i Sukhothai
Wat Sri Chum

Boon Lott’s Elephant Sanctuary

I utkanten av Sukhothai, langt inne i innlandet av Thailand, ligger et hjem for gamle og skadede elefanter. Isolert og øde, blant tett jungel av banan-trær og andre vekster, ligger Boon Lott’s Elephant Sanctuary. Vi tok turen en ettermiddag i november. Og jeg fikk en helt annen opplevelse enn jeg hadde forventet.

-> Les mer om dette besøket her

Elefanter i Thailand: Boon Lott's Sanctuary
Katherine sammen med elefantene

Bo og arbeid på en økologisk gård i Thailand

Nord i Thailand ligger kanskje verdens vakreste lille flyplass med sin egen økologiske gårdsdrift. Hos produsentene av den økologiske risen ’Kao Hom Sukho’ kan du bo og jobbe på gården, mot penger – og få kunnskap og kulturhistorie med på kjøpet.

->Les mer om dette besøket her

Gårdsferie i Thailand
En gårdsarbeider holder en økologisk dyrket ‘gac’

Slik kommer du dit

Bangkok Air flyr fra Bangkok daglig, og flyplassen ligger i Sukhothai-området.</p>

Reise rundt

Ettersom det kan være litt vanskelig å orientere seg i området som turist, er det lurt å inngå en avtale med lokale guider. Vår guide var fra Oriental Escape. Alternativet kan være å be hotellet du bor på om tips til en god sjåfør eller lokal guide.

Dette besøket ble gjort mulig gjennom en pressetur organisert av Tourism Thailand. Ingen føringer er lagt for publisering, vinkling eller innhold. 

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!