Yucatánhalvøya, Riviera Maya og mayakulturen

Yacatánhalvøya ligger mellom Mexicogulfen og Det karibiske hav, der Yucatángulfen skiller halvøya fra Cuba. Her finner vi blant annet Riviera Maya, Tulum og verdens syvende underverk.

Yucatánhalvøya er delt mellom Mexico, Guatemala og Belize. Kyststrekningen Riviera Maya går hele veien fra Puerto Morelos, sør for Cancún, til Felipe Carrillo Puerto, sør for Tulum.

Palmer i Tulum
Dette er et utdrag fra reiseguiden TULUM på 1-2-3 som jeg har skrevet og utgitt

Turismens Riviera Maya

Mens cruiseskipene ankrer opp i en av verdens største cruisehavner på øya Conzumel, er destinasjonene Playa del Carmen og Cancún også preget av masseturisme. Som helhet kan Riviera Maya tilby større all inclusive resorter, mindre boutique hotell og godt utvalg i gode restauranter nært strendene.

I Sian Ka’an biosfærereservat får vi servert mat tilberedt på tradisjonsrikt vis

Attraksjoner i området

Foruten arkeologisk turisme knyttet til mayaruinene, samt interessen for naturfenomenet cenoter, er en av de større attraksjonene langs Riviera Maya det mesoamerikanske barriererevet.

Dette er det nest største i sitt slag i verden. Snorkling og dykking langs kysten og i cenoter er populært. Andre typiske aktiviteter i området, er å svømme i cenotene, ri på hest, dra på seiltur og bli med på guidede jungelturer. Tulum er et mindre strandområde ved Riviera Maya, som har blitt et av de mest trendy stedene å feriere.

Cenote
Denne cenoten heter Ik Kil og ligger nært Chichen Itza

Mayakulturen i Mellom-Amerika

Den mesoamerikanske sivilisasjonen, mayakulturen, var den eneste som hadde fullt utviklet skriftspråk i det førkolumbianske Amerika. Mayaindianerne var også kjent for sin kunst og arkitektur, samt for sine matematiske og astronomiske systemer.

Mayasivilisasjonen bygde byer, tempelkomplekser og pyramider. De utviklet det mest avanserte skriftspråket i Mellom-Amerika og baserte kalenderen på astronomi. De er også kjent for ballspillet pok-ta-pok, som handler om å slå en ball inn i en høythengende sirkel kun ved bruk av hoftekammen.

Bane for ballspillet pok-ta-pok_Chichen Itza
Her spilte man pok-ta-pok i tidligere tider. Ballen ble «slått» med hoftekammen og sendt gjennom hullet høyt oppe på veggen på høyre side

Kulturarven på Yucatánhalvøya

Nå holdt ikke mayasivilisasjonen kun til i Mexico, men også Honduras, Guatemala og Belize, samt El Salvador. Men det er tydelig kulturarv å spore i Yucatánhalvøya, hvor flere av mayaruinene er godt ivaretatt. Her finner vi da også et av verdens syv nye underverk; Chichén Itza.

Mayafolket lever her i området den dag i dag, hvor kulturen, tradisjonene og språket lever videre. Språket er imidlertid under press der også, som så mange andre steder i verden.

Les mer om området her:
Tulum – strand, jungel, yoga og mayaruiner
Yoga og temezcal i Tulum
Cenotene på Yucatánhalvøya

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Reiseguide til Tulum Mexico forside

Sjekk ut min reiseguide til Tulum og omegn

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!