Cenotene på Yucatán-halvøya

Yucatán-halvøya er særlig kjent for cenoter, altså synkehull som er fylt med grunnvann. Dette er forbindelser mellom jordoverflata og underjordiske vannreservoarer og har vært benyttet som drikkevann.

Tidligere ble cenoter også vært brukt som offerbrønner og ble regnet som hellige av Mayaindianerne.

Cenotene kan være åpne, halvåpne og underjordiske. Flere av de som ligger rundt Tulum er store turistattraksjoner. Bare i Yucatán-området skal det finnes rundt 6 000 cenoter og mange av dem er bundet sammen som underjordiske hulesystemer.

Min guide i Chichén Itza kunne fortelle om en mann som falt ned i cenoten ved ruinene og forsvant, for så å bli funnet mange uker senere i en helt annen cenote, langt unna.

Dette er et utdrag fra reiseguiden TULUM på 1-2-3 som jeg har utgitt

Cenoter er forbindelser mellom overflata og underjordiske vannreservoarer og har vært benyttet som drikkevann.

5 cenoter verdt en tur

Det finnes flere cenoter man kan svømme i og enkelte er det også mulig å dykke i. Her er noen av de mest kjente cenotene i området:

Gran Cenote

Ligger ca. 5 km. fra Tulum og er populært for snorkling.

Cenote Ik Kil

Ligger nær Chichen Itza og er fint å kombinere med turen dit.

Cenote Don Ojos

En av de mest kjente centoene i Mexico og er todelt: En del er grunn og fin for snorkling, en del er dyp og best for dykking.

Cenote Choo-Ha

En grottelignende cenote, som befinner seg under jordoverfla- ten.

Cenote LabnaHa

Ligger ca. 15 min. fra Tulum og her tilbys det snorkleturer.

Når du besøke en cenote:

• Bruk bionedbrytbar solkrem
• Pakk gjerne med badesko og go pro for undervannsbilder

Husk håndkle og en liten pose til vått tøy

Langs veien mellom Tulum og Cobá er det mange cenoter som ikke er merket av på kart, men som det er skiltet til. Dette er cenoter som ofte er mindre besøkt enn de større, mest kjente. Et eksempel er Santa Cruz, en cenote jeg fikk tips om av en av innbyggerne i Tulum.

Mer fra området
Reiseguide til Tulum, Mexico
Tulum – strand, jungel, yoga og mayaruiner
Yucatánhalvøya, Riviera Maya og mayakulturen

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!