Reisetips til Thailand: Fra storbyferie til øyhopping

Reisetips til Thailand: Fra storbyferie til øyhopping

Thailand, kjent som ‘Smilets land’, er et kjært sted å reise til for mang en nordmann. Strandliv, deilig mat og vennlige mennesker er noe av det som trekker oss tilbake, igjen og igjen.

Denne guiden inneholder praktiske reisetips og råd, nyttig info, tips til rundreise, overnatting og lesestoff, samt lenker til relevante artikler og omtalte steder. 

Mitt første møte med Asia var nettopp Thailand. Dette ble min inngangsport til denne spennende verdensdelen og siden mitt første besøk i 2007, har jeg hatt gleden av å besøke stadig nye steder i Thailand, mens Bangkok har vært en gjenganger.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Eksotisk storbyferie i Bangkok

Bangkok

Bangkok er som en eksplosjon for sansene og byr på så mye: trafikk og støy, gulldekkede templer og palasser, mat og markeder, tradisjonsrikt dagligliv langs kanalene og all verdens underholdningstilbud etter mørkets frembrudd.

For ikke å glemme alle menneskene; hele 11 millioner innbyggere! Samt backpackerne i Khao San Road, andre turister og forretningsreisende og ikke minst internasjonale expats. Eller heten, støvet, duftene, – og den enorme kontrasten mellom gatelivet og avkjølte hotellfoajeer og fancy toppbarer.

I Bangkok står tradisjonsrike thailandske villaer side om side med mer moderne høyhus, mens mopedene farer forbi biler og tuk-tuk’er som står og stamper i trafikken.

Tradisjon og kulturhistorie

sukhothai

Bangkok er riktignok hovedstaden i dagens Thailand, men det har ikke alltid vært slik. Sukhothai var det første kongeriket i Siam, i rundt 120 år fra 1238. Siden 1991 har store deler av dette området vært en del av Unescos verdensarvliste. Området Sukhothai ligger i nedre del av Nord-Thailand, omtrent midt mellom Bangkok og Chiang Mai, hvor Thailands første hovedstad lå i sin tid.

Området er et fruktbart landbruksområde, med nasjonalparken Ramkhampaeng og den historiske parken Si Satchanalai, som ble grunnlagt i 1250.

Her kan du lese mer om Sukhothai

Chang Mai er ellers den største byen i Nord-Thailand og er historisk interessant. Det er også en veldig populær by for backpackere og nomadereisende, som gjerne blir lenger nettopp her.

Strandliv og øyhopping

øyhopping i thailand
Koh Lao Noi

Men det er ikke til å stikke under en stol; de fleste av oss reiser nok til Thailand for å nyte varmen, langstrakte, silkemyke strender og kanskje besøke en eksotisk øy eller to. Det finnes jo så mange å ta av!

Som svenskenes favoritt, Koh Lanta, Phuket eller Koh Phi Phi langs vestkysten av Thailand. Eller lille Koh Lipe, helt sør mot Malaysia. Her er det bare å nyte late dager, snorkle og hoppe fra øy etter øy i det smaragdgrønne Andamanhavet. Eller som Koh Chang og Koh Samui i Thailandgulfen.

Tips til strandliv, øyer og øyhopping i Thailand

Øyhopping i Thailand

Øyhopping fra Krabi 

Med utgangspunkt i Krabi er ikke avstandene store til kjente øyer som Phuket (hvor det også er flyplass), samt Koh Phi Phi og Koh Lanta, eller den kjente stranden for klatrere: Railey beach. Fra Krabi er det for eksempel fint å dra til Koh Yao Noi, Koh Yao Yai, eller på dagstur til nasjonalparken Koh Hong eller de 12 andre øyene man ser blant annet fra Tubkaek Beach ved Krabi. Sør for Koh Lanta ligger øyer som Koh Ngai og Koh Muh, samt enda lenger sør mot Langkawi i Malaysia, øya Koh Lipe. 

Beste tid å dra: Høysesonger fra november til medio mars, og du kommer dit for eksempel med fly eller buss fra Bangkok til Phuket.

Øyhopping fra Koh Chang 

Koh Chang

Nasjonalparken Mu Koh Chang består blant annet av den større øya Koh Chang og rundt femti mindre øyer. Med utgangspunkt i Koh Chang har du et aldri så lite øyparadis som bare venter på å bli oppdaget.  

Les mer om Koh Chang her og om øyhopping til fire ukjente øyer i Mu Koh Chang her

Beste tid å dra: Høysesong er fra november til slutten av februar. Det tar ca. 5 timer med buss eller bil fra Bangkok. Alternativt kan du fly fra Bangkok til Trat. Ta taxi fra flyplassen til havnen i Trat og så en kort ferjetur derfra over til Koh Chang. 

Strandliv i Hua Hin 

Hua Hin

To og en halv times kjøretur sørover fra Bangkok finner vi Hua Hin, en av Thailands store turiststeder. Områdets popularitet knytter seg til blant annet nærheten til Bangkok, den flere kilometer lange sandstranden, et livlig bysentrum og nærhet til golfbaner.  

Beste tid å dra: Høysesonger fa desember til april, men Hua Hin er ellers en helårsdestinasjon. Du kommer dit med buss, tog eller bil fra Bangkok. 

Beste tid å reise til Thailand

Thailand har et tropisk klima som deles inn i tre perioder: regntid, den varme tiden og den kjølige tiden. Men både vær og temperaturforskjeller kan variere fra ulike deler av landet. 

Koh Lipe Thailand
Koh Lipe ligger i Andamanhavet, og her kan du komme til for eksempel med båt fra Langkawi i Malaysia

Thailand deler året inn i tre perioder: 

  • Fra mai til oktober er det regntid
  • Fra november til februar er det kjøligere
  • Fra mars til mai er det varmest

Men selv om det er regntid, regner det ikke hele tiden, og mengden nedbør kan variere fra området til område. I Bangkok er det varmt og fuktig i luften hele året. Høysesong er fra desember til februar, siden mange velger å kombinere strandferie med storbyferie. Fra mai til oktober kan man finne gode tilbud på hotell, da det er lavsesong.  

Resort i Thailand

Personlig anbefalte hotell i Thailand

Cape Nidhra Hotel * i Hua Hin har luksuriøse rom, flere med utgang til privat basseng

Layana Resort * på Koh Lanta er et herlig adults only-hotel på Koh Lanta med super service og god mat

Koh Phi Phi Village Beach Resort * på Phi Phi Island tilbyr luksus med bungalows, privat strand og evighetsbasseng med bassengbar.

The Slate * i Phuket er et boutique Hotel med industripreg, stilfullt og beliggende ved Nai Yang Beach.

Centara Grand Beach Resort & Villas Hua Hin * er et elegant kolonistilhotell med flott park og beliggende like ved stranden

→ Hotelltips i Bangkok finner du i min ebok Bangkok på 1-2-3, samt i denne artikkelen om Bangkok

NB! Sjekk hotellenes omtale på Booking.com, som det også lenkes til, da det er en god stund siden jeg sist bodde her

Nyttig info om Thailand

Antall innbyggere: 67 725 979 innbyggere (Kilde: tall fra 2014/snl.no)

Hovedstad: Bangkok

Valuta: Baht

Beste tid å reise:  Thailand deler året inn i tre perioder. Se beskrivelse over.

Religion: Buddhistisk

Språk: Thai

Prisnivå: Rimelig

Tips: Rund av til nærmeste 100 baht ved restaurantbesøk

Takk på Khmer: Kop-koon

[/wc_column]

Annen praktisk info om Thailand

[/wc_row] [/wc_box]

Slik kommer du dit  

Flere flyselskaper flyr direkte Oslo – Bangkok, samt til Krabi og Phuket.

Det går flere innenriksfly. Avhengig av hvor du skal, finnes det både tog, buss og leiebil i Thailand.

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Thailand er HØYT oppe på lista mi, altså. Det ser helt nydelig ut, jeg er en sucker for thai-mat, og jeg tror mitt største problem med å reise dit ville være hvor i all verden en skal starte. Whew! 🙂

error: Content is protected !!