6 koselige dagsturer fra Oslo

6 koselige dagsturer fra Oslo

Ikke det at det ikke er nok å finne på i hovedstaden – for det er det! Men i blant kan det være hyggelig med en liten utflukt. Her er tips til koselige dagsturer fra Oslo.

Her tar jeg for meg seks koselige steder å besøke, vandre rundt og bli kjent med – beliggende innen halvannen times tids kjøring ut av hovedstaden.

Hygge i Son – hollendertidens tømmerhavn

Son

Lune Son ligger i Sonbukta, en kort kjøretur ut av Oslo. Dette er et koselig lite sted med hvitmalte bygninger og minner fra fordums hollendertid. For en gang i historien var dette en viktig tømmerhavn. Denne perioden strekker seg fra 1550 til 1800-1850 – og i følge gamle hollandske kart, blir Son beskrevet som «Zoen op den Water».

Hyggelige spisesteder i Son

Det finnes flere hyggelige steder å spise i Son, som Sjøboden og Solsiden – begge populære restauranter ved havna. Her er det sol til langt på kveld. I Hagestua er det både utendørs konserter og servering på utvalgte sommerkvelder. La Paz tilbyr tapas, burger og salater, med en koselig bakgård og hyggelig interiør inne. Oliven restaurant og bar har en meny med italienske middagsretter og en bar som holder åpent sent. Vår favoritt ble italienske Ristorante 24, som har steinovnspizza, servert av en sicilianer bosatt i Son. Det ble en fin oppvarming til fjorårets Sicilia-tur!

Du finner også tips til Son her

Reise til Son

Med bil fra Oslo: Ca. 45 min.

Med båt: Det går båt mellom Oslo og Son. Se tider på ruter.no

Om du reiser med egen båt, kan jeg anbefale å legge til i havna her for et par netter. Det er veldig bra fasiliteter og super service. Det er litt dyrere å legge til, riktignok, men absolutt verdt prisen (kr. 300,- og oppover per døgn).

Med tog: Det går tog til Sonsveien stasjon, buss videre derfra.


Kunstner- og skipsfartsbyen Drøbak

Drøbak
En gallionsfigur vokter over havnen

I perioden mellom 1700- og 1800-tallet vokste seilskipindustrien i Drøbak, og mange av de fine trebygningene i byen går tilbake til denne tiden. De senere 200 år har kunstnere slått seg ned i Drøbak, noe som også har satt sitt preg på byen.

Her er det koselig å gå langs havnen, besøke gallerier og spise på en av de koselige serveringsstedene. Et godt tips er å kombinere besøket med en tur til Oscarsborg festning like ved.

Jeg skriver mer om Drøbak her, og på Visit Drøbak sin side finner du mye nyttig informasjon

Reise til Drøbak

Med bil fra Oslo: ca. en halvtime.

Med offentlig transport: Det går ferje fra Oslo, samt buss fra Oslo S.


Sjarme i jernverksstaden Eidsfoss

I Vestfolds indre ligger ei kulturhistorisk lita perle: Eidsfoss. Denne bygda er et godt bevart tidligere jernverksamfunn fra 1700-tallet, med stier, servering, gallerier og ikke minst en tilrettelagt sti for en kulturhistorisk vandring i Gamle Eidsfoss.

Eidsfoss ligger akkurat i brytningen mellom to vann; Bergsvannet og Eikern, med et fossefall fra førstnevnte vann ned i det siste. Det var nettopp av denne grunn at  Eidsfos Jernverk ble stiftet her, allerede i 1697. Verket var i sin tid hjørnesteinsbedriften i bygda, og de mer enn 60 bygningene, inkludert verkseierens egen hovedgård, er intakt – enten i opprinnelig form, gjenoppbygget eller restaurert. Det er med andre ord som å vandre på 1700-tallet, om du legger en tur hit.

Her finner du flere gallerier, en koselig interiørbutikk, en historisk landhandel og bygdas fine kro, Eidsfoss gamle kro. Les mer her

Gamle Eidsfoss
Gamle Eidsfoss

Reise til Eidsfoss

Det tar ca. en times tid å kjøre fra Oslo. Alternativet er buss eller tog til Sande og buss videre derfra.


Kunst og kos i Holmsbu

Holmsbu

Koselige hvitmalte Holmsbu ligger på Hurumlandet, i Drammensfjorden. Vi ankommer med båt om sommeren, og legger til i den fine havna.  Men dette er også et fint sted å kjøre til, om du bor eller befinner deg i Oslo-området.

Spisesteder i Holmsbu

Her er det flere koselige serveringssteder og småbutikker. Bryggekjøkkenet har ligger ved havna, og er godt synlig med sine dropsfargede hagemøbler og klatreblomster. Schulestedet restaurant og bar er Holmsbus beste spisested, skal vi tro lokalbefolkningen. Vi var i hvert fall godt fornøyd med både maten, serveringen og beliggenheten tett på havna. På populære Privaten Café er tilbys det både konserter og mat og hos Café Juno, som holder åpent onsdag, samt fredag til søndag, er det pizza på menyen. Og så klart: Holmsbu badehotell ligger nært havna, med utsikt og romslig, solfylt terrasse. Et fint sted å legge lunsjturen, dette også!

Holmsbu billedgalleri

Gallerier og utstillinger

Dessverre har Holmsbustuene kunstgalleri stengt dørene siden sist. I dette bygget bodde familien til Anne Cath. Vestly i sin tid. Men det er fortsatt andre steder å oppsøke

Kunst i Holmsbu: Galleri Askestad art ligger lenger oppe i bygda, mens Holmsbu billedgalleri (bildet) ligger i høyden omgitt av trær. Et fint sted å legge søndagsturen (inngangspenger kr. 80,-). Og til sist, Støa galleri og brukskunst (inngang kr. 20,-) ligger på et lite tun mot havet. Koselig!

Du finner flere tips til Holmsbu her

Reise til Holmbu

Med bil tar reiseveien ca. en times tid. Hvis offentlig transport, tar det ca. 2,5 timer med bussovergang eller kombinasjon tog/buss.


Ut mot havet ved Hvasser og Verdens ende

Sandøsund havn, Hvasser
Nå sola skinner, er det liv i havna på Hvasser

Langt ute i Ytre Oslofjord, som nærmeste nabo til Verdens ende, ligger Hvasser – ei øy med fortsatt aktiv fiskehavn, los og herlige serveringssteder som holder åpent sommeren gjennom.

Sommerstid er Hvasser fylt med feriegjester på jakt etter et bedre lunsjmåltid eller en is i sola på havna. Men Hvasser er også langt mer enn dette: Fortsatt er Hvasser en aktiv havn, med fiskemottak, los og stasjon for Kystfartsverket.

Les mer i min guide til Hvasser her

Verdens ende

Verdens ende ligger en kort kjøretur fra Hvasser, og er et flott sted ut mot havet. Her er det fiskemottak, en flott restaurante (anbefaler å spise der!), samt nydelig turområde over svabergene ved havet.

Tips: På vei ut til Hvasser og Verdens ende er det koselig å stoppe innom Tjøme sentrum, som har koselige småbutikker og bakeri.

Les også: Miniferie på Engø Gård

Reise til Hvasser

Det er best å komme hit med egen bil eller båt, men det er også mulig å reise med buss.

Med bil: Ca. halvannen time fra Oslo

Med buss (og overgang): ca. 2,5 timer.


I Munchs fotspor til Åsgårdstrand

Åsgårdstrand

I mer enn hundre år har Åsgårdstrand hatt kjente malere på besøk. Det var her Edvard Munch tilbrakte flere av somrene sine, noe som har satt sitt preg på den lille byen. Her ligger huset hans, som er omgjort til museum.

Det er koselig å gå rundt i gatene, med velstelte gamle trehus og frodige hager. Det er også hyggelig å ta en tur nedom havna, hvor blant annet hotellet Grand Hotel Åsgårdstrand ligger, samt et par serveringsmuligheter.

Åsgårdstrand havn

Reise til Åsgårdstrand

Med bil: ca. 1 t. og 15 min

Med tog/buss: ca. 1 t. og 40 min. via Tønsberg


Relevante reiseartikler

Koselige dagsturer fra Oslo


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!