Sjarmen i Marche

Når italienerne inviterer til pressetur, involveres alt og alle – hele regionen ser ut til å stille opp, inkludert familien, lokale aktører og den lokale tv-stasjonen. I hverfall når man er invitert med på en ekte italiensk opplevelse i Marche. 

Som en Italia-glad reisende er det fantastisk å få muligheten til å se en helt ny side av Italia – som her i Montefeltro i Marche-regionen. Dette området jeg aldri hadde hørt om før jeg fikk en særdeles forlokkende invitasjon til å delta på pressetur med trøffeljakt.

Merk: Denne artikkelen er fra 2015

Montefeltro i Marche

Montefeltro-området i Marche ligger i fjellene, litt lenger unna flyplassen enn mange andre typiske italienske reisemål. Veien er liksom litt mer svingete her, enn de fleste andre steder. De er litt dårligere stelt, mer plaget av tele, det er litt brattere og kjøreturen hit er definitivt mindre kjent enn mange andre trekkplastre i dette landet vi er så mange som er glad i å dra til.

For å komme dit, har vi tatt av fra autostradaen, dratt langt unna de kjente byene, bortenfor langstrakte strender og små idylliske fiskelandsbyer. Piazzaene er mindre berømte her, og det samme er byene, vinen og elvene som renner forbi.

Det som området Marche imidlertid er kjent for, er snarere det sorte og hvite underjordiske gullet; trøffelen. For når man reiser rundt i Marche og Montefeltro slik jeg nå har gjort, har jeg også reist rundt i selve trøffellandet; området der haren hopper, duene flakser og villsvinet snøfter før de alle havner på matbordet – gjerne akkompagnert av trøflene de erfarne hundene har lett frem for sine eiere.

Engasjerte innbyggere

Marche er også området der hele familien og hele landsbyen, ja – hele regionen ser ut til å stille opp fordi vi er invitert til å se det beste området deres har å by på. Og vi – det er journalister, skribenter og reisebloggere fra Storbritannia, Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Nederland – og Texas.

Vi møter mannen, barna, huseierne, slakteren og trøffeljegerne. Vi møter kokken og sønnen. Vi møter guidene, omviserne, tolken, trøffeleksperten, konservatoren og arkeologen.

Og vi møter pressen. Italiensk TV dukker opp til frokost for å dekke det faktum at internasjonal presse på besøk. Et eget video-team er hyret inn for anledningen. De filmer høyt og lavt, henger ut av bilvindu i fart, og fotfølger oss i regnfylt skogsterreng og med sørpe til knærne. Vi får servert fire retter til lunsj og til middag, og den beste italienske kaffe på tradisjonelt enkelt vis til frokost.

På trøffeljakt i Marche

Vi smaker oss gjennom den beste pastaen, de beste skinkene, pølsene og ostene – og ikke minst sommertrøflene, som vi selv er med på å lokalisere i skogen. Det vil si – vi er med hundene og hundeeierne til skogs, og ser på at de finner trøfler.

Vi lærer hvordan de best finner trøflene. Og vi jubler i lag med dem over de fantastiske funnene, det spiselige gullet, vi er kommet over. To kvelder senere ligger den på tallerkenen min og dufter himmelsk sammen med en vegetarlasagne og en avansert kyllingrett lekkert dandert.

Marche er picture perfect, dog uten å være det. For dette stedet jåler seg ikke til. Det er som det er. Ekte og genuint. Naturen blir neppe grønnere enn det den er her, akkurat nå. De italienske småbyene blir ikke mer italienske enn de vi besøker her. Eller menneskene, maten og kulturen vi får møte og oppleve.

Riktignok vil innbyggerne aller helst vise stedet fra sin beste side. Og de gjør så godt de kan. Men det regner, det er kaldt og surt, og tåka dekker dalen store deler av tiden. Likevel, det skinner hele tiden gjennom, det de ønsker å vise frem, det som ikke lar seg skjule bak skyene; stedets perfekt uperfekte italienske sjarme.

Først da bussen er kommet for å hente oss igjen og ta oss med tilbake til flyplassen ved Bologna velger sola å stikke hodet frem under skylagene. Too late! Jeg er sjarmert for lengst – uten hjelp fra solstrålenes varmende, forgyllende bistand.

Ciao, fra Mette

Her kan du lese mer fra min reise i Marche:
Mini-guide til biltur i Marche
Roadtripping i Marche
Trøffellandet Montefeltro

Pressetur: Reiselykke var invitert av Marche Holidays


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!