Autentisk og naturskjønt ved Shkodërsjøen

Shkodërsjøen
Et av de mest kjente motivene av Shkodërsjøen

Balkans største innsjø ligger ved grenseland i Montenegro og Albania. Hit drar man for å oppleve naturen, se på fugler eller smake seg rundt i vindistriktet. Jeg tok turen til Shkodërsjøen for å oppleve nasjonalparken og lære mer om lokalkulturen. 

Shkodërsjøen er frodig og særlig kjent for sitt rike fugleliv og mange fiskeslag. Men det er langt mer enn naturopplevelser å legge turen hit for. Her finner vi også koselige fiskelandsbyer, historiske klostre og ruiner fra middelalderen.

Dette er området der vininteresserte kan smake seg fra vinkjeller til vinkjeller, mens hyggelige serveringssteder kan trylle frem rett etter rett basert på lokalproduserte råvarer. Aktive reisende kan legge ut på padletur, gå tur i terrenget eller dra på sykkeltur. Så er også området kjent for å ha mange tilbud å velge blant. Jeg dro hit under min siste rundreise i Montenegro, som en del av researcharbeidet til eguiden jeg nylig utga, Reiselykke i Montenegro.

Et eldorado for fugletittere

En liten trebåt malt i gult og blått tøffer utover elva i retning innsjøen. En fugl ligger og dupper i vannskorpa, den hefter seg ikke ved at båtens dominerende skygge seiler forbi. – Det der er en toppdykker, forklarer Sara Rakočević, som blant annet jobber som guide ved Shkodërsjøen. – Vi har pelikan her også, legger hun til. Vi er på båttur for å se oss rundt på innsjøen, men også for å spise lunsj basert på tradisjonsrik kost.

Men det mange kommer hit for er først og fremst fugletitting. I alt 280 fuglearter holder til her ved Balkans største innsjø. – Flere av artene er sjeldne og utrydningstruede, forteller Sara, som synes det er fint at det er så mange ulike interessefelt som lokker besøkende til innsjøen. – Jeg lærer noe nytt hele tiden, forteller hun, som viser til at det også er mange forskere som kommer hit for å se nærmere på både plante- og dyreliv.

Tradisjonsrik arkitektur

Langs kystlinja kan vi besøke flere karakteristiske fiskelandsbyer som har bevart sin tradisjonelle arkitektur. Virpazar er en av landsbyene som ligger tett på innsjøen og elvene Oraovstica og Virstica. I sin tid ble Virpazar kalt «en by med tre broer» og var et sted å folk kom elvelangs i små båter til markedet. I 1905 ble det bygget havn her, og Virpazar ble den viktigste havnen i Shkodërsjøen.

Virpazar Montenegro

Virpazar ligger ved tre elver og er et godt utgangspunkt for å besøke Shködersjøen

I dag er Virpazar en populær destinasjon for turister på dagstur fra kysten sommerstid. Først og fremst for nærheten til innsjøen og naturopplevelser, men også i form av seg selv. Her ligger båtene tett i tett og frister til båttur, enten man vil jakte på pelikanen og andre fugler, besøke et av klostrene eller kanskje dra på utflukt til den genuine restauranten Pješačac, som kun nås med båt.

Jeg har utgitt en eguide til Montenegro. Mer informasjon her

Hjemmelaget vin og lokalkost

– Restauranten er bygget etter lokal byggestil, typisk for området, forteller Radovan Vukašević som driver restauranthuset Pješačac. Selve byggeprosessen tok lang tid.

– Alt ble fraktet med båt, kan han fortelle. Bygget ble påbegynt på 90-tallet og er ikke historisk i seg selv, men oppført etter tradisjonell arkitektur. Plasseringen og utformingen gjør at bygget nærmest glir naturlig inn som en del av landskapet.Restauranten drives uten strøm og etter prinsipper om å servere hjemmelaget vin, egendyrkede oliven og tradisjonsrik kost.

Vi har satt oss i skyggen utendørs på terrassen, som er murt opp i samme stil som huset for øvrig. På det tunge trebordet mellom oss plasseres rett etter rett med fersk fisk fra innsjøen, egendyrkede oliven, lokalprodusert ost og risotto. – Dette er en karpe som er blitt marinert i olje på tradisjonsrikt vis, forteller Radovan, mens han forklarer at fisken på fatet ved siden av er stekt karpe og ørret. Det sier seg nesten selv at lokalkosten i området i stor grad er basert på fisket i innsjøen.

Historisk fengselsøy og levende klostre

Pješačac nås kun ved båt, men så kan man til gjengjeld tilbringe flere timer her. Rundt oss er det grønt og frodig, fuglene kvitrer og vannet slår sakte mot land ved den lille stranda nedenfor restauranten. På ei øy like utenfor ligger ruinene etter fengselet Grmožur. – Den øya er også kjent som Montenegros Alcatraz, peker Sara.

Grmožur ved Shkodërsjøen Montenegro

Ruinene etter fengselet Grmožur, ofte kalt Montenegros Alcatraz

Det er flere øyer og ruiner ved innsjøen, men også høyst levende klostre og tradisjonsrike landsbyer ved innsjøen.  – Mange av klostrene er fortsatt i bruk, og munkene lever der på tradisjonsrikt vis, uten strøm. Disse er det også mulig for turister å besøke. – Men beregn god tid, for det er ikke alltid de er like lett tilgjengelige.

Kjent for gode viner

Mens flere av stedene kun er tilgjengelige med båt, kan man også reise rundt i området med bil. Langs de smale, svingete veiene som snirkler seg rundt innsjøen, dukker det stadig opp skilt merket med vindruer. Dette er en del av en oppmerket vinrute som guider besøkende gjennom vindistriktet, tett på innsjøen.

– De aller fleste her i området har sin egen vinkjeller. For de som har lyst å dra på smaking i området, er det bare å banke på døra til noens hjem, forteller Sara, som spesielt anbefaler en tur til den gamle tradisjonsrike landsbyen Godinje.

– Denne lille byen er utrolig sjarmerende og kjent for sin kvalitetsvin, forteller Sara, som legger til: – Folk er veldig gjestfrie her, så det er bare å komme!

Mer fra Montenegro

De fleste som reiser på vintur til Montenegro, legger sannsynligvis også turen innom Plantaže, en av Europas største vingårder. Her finner vi den store vinkjelleren Šipčanik, som ligger inne i fjellet på en tidligere militærbase. Les mer om vingården her.

Her kan du lese alle tidligere publiserte artikler fra Montenegro.

MONTENEGRO på 1-2-3

REISEGUIDE TIL MONTENEGRO

MONTENEGRO på 1-2-3 er en e-bok i pdf-format, der Mette fra Reiselykke har samlet sine beste reisetips til Montenegro.

Ved å lese denne guiden, vil du finne tips til kysten av Montenegro, samt utflukter du kan dra på i rimelig avstand. Guiden gir en rask innføring i området, kulturen og muligheter i dette området. Guiden er revidert og oppdatert per 2020.

E-boka er på 79 sider, har massevis av reisetips og fargerike fotografier fra Mettes reiser til Montenegro.

Kjøp guiden her

Reise dit

Nærmeste flyplass i Montenegro er Podgorica. Det går fly fra Norge til Tivat i Montenegro og Dubrovnik i Kroatia, som ligger en kort kjøretur unna Montenegro.

Det tar rundt en halvtime å kjøre fra Bar til Virpazar og ca. 45 min. å kjøre fra Budva til Rijeka Crnojevića

Beste tid å dra:  Shkodërsjøen er særlig populær sommerstid, men beste tid å oppleve naturen i området er vår og høst.

 

Shkodërsjøen (Skadarsko jezero)

  • Balkans største innsjø, der 2/3 tilhører Montenegro, resten er albansk.
  • NavnetShkodërsjøen kommer av den albanske byen Shkodërnord i Albania.
  • Har 280 fuglearter og 48 fiskearter
  • Ble nasjonalpark i 1983
  • Det er to naturreservater i nasjonalparken: Pančeva Oka og Manastirska tapija
  • Flere klostre i området er fortsatt i bruk
  • Populære landsbyer å besøke er Rijeka Crnojevića, Virpazar og Vranjina

Typisk syn ved Shködersjøen

Typisk syn ved Shkodërsjøen

Tradisjonsrik fiskebåt ved Rijeka Crnojevića

Tradisjonsrik fiskebåt ved Rijeka Crnojevića

Strand ved Shködersjøen Montenegro

Rijeka Crnojevića Montenegro

Rijeka Crnojevića – en tradisjonsrik fiskelandsby ved Shkodërsjøen

Kajakkpadlere ved Rijeka Crnojevića nær Shkodërsjøen

Shkodërsjøen har mye å tilby for aktive reisende. To padlere ved Rijeka Crnojevića

Hjemreise fra Shkodërsjøen

Servitøren på Pješačac har flere roller, her på vei med gjester

MONTENEGRO på 1-2-3

REISEGUIDE TIL MONTENEGRO

MONTENEGRO på 1-2-3 er en e-bok i pdf-format, der Mette fra Reiselykke har samlet sine beste reisetips til Montenegro.

Ved å lese denne guiden, vil du finne tips til kysten av Montenegro, samt utflukter du kan dra på i rimelig avstand. Guiden gir en rask innføring i området, kulturen og muligheter i dette området. Guiden er revidert og oppdatert per 2020.

E-boka er på 79 sider, har massevis av reisetips og fargerike fotografier fra Mettes reiser til Montenegro.

Kjøp guiden her

Jeg besøkte Shkodërsjøen i forbindelse med en researchreise til eguiden Reiselykke i Montenegro. Tusen takk til turistkontoret i Bar som bisto med guiding og tolk. Takk også til Radovan Vukašević som inviterte til lunsj på Pješačac

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

5 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.