Vinproduksjon og vinsmaking i Montenegro

I Montenegro kan man dra på vinsmaking hjemme hos småskalaprodusenter og besøke en av Europas største vinmarker. Her er noen tips til lokale vinopplevelser i Montenegro.

 

Viner fra Montenegro er ikke så kjent her i Norge ennå, men tradisjonen med å dyrke viner går langt tilbake også her. Det mest vanlige er mindre vinmarker, der folk dyrker sine egne viner til egen produksjon. Særlig sørøst i Montenegro er dette en tradisjon, og området Crmnica regnes for å være et av de beste stedene for dyrking av vindruer. Men en kort kjøretur unna Montenegros hovedstad, Podgorica, ligger Plantaže – en av Europas største vingårder, med hele 2 300 hektar land. Her finner vi den store vinkjelleren Šipčanik, som ligger inne i fjellet på en tidligere militærbase.

Plantaže – ved tidligere udyrkbar mark

Enorme sletter med dyrket mark, fylt med rad etter rad med vinranker dekker et overraskende flatt området like ved flyplassen. Som land er Montenegro svært kupert, men akkurat her flater det ut og har gitt rom til en av Europas største vingårder. Opprinnelig var ikke dette dyrkbar mark, men det stoppet ikke en gjeng visjonære.

Šipčanik Plantaže Montenegro

— Det startet med den lokale druen Vranac på 70-tallet. I dag har vi 28 ulikedruesorter og 11, 5 millioner vindruer fordelt over 2 300 hektar land, forteller sommelier Bojan Bracanović ved Plantaže. Han kan også fortelle at i tillegg til den lokale vindruen Vranac, som gir røde viner, gir Krstač tørre hvite viner. Men viner fra Montenegro lages også på en rekke andre vindruer, som Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Her på vingården altså enda flere.

Jeg tok turen ut til Plantaže i forbindelse med research til eguiden Reiselykke i Montenegro. Jeg ville gjerne høre mer om lokal vinproduksjon i Montenegro, og dette var et naturlig sted å dra for å lære mer. Ikke minst har nettopp denne vingården en ganske så fascinerende historie.

Šipčanik Plantaže Montenegro

Šipčanik – militærhangaren som ble bombet

— Denne store vinkjelleren var tidligere en hemmelig hangar med plass til i alt 27 militærfly, men i 1999 ble hangaren bombet av NATO, forteller Bojan. I dag fungerer tunnelen i fjellet som oppbevaringssted for mer enn 2 millioner liter vin, i en naturlig jevn temperatur på mellom 17 og 19 grader. Rommet er enormt, fylt av vintønner på vintønner, et konferanserom og lagringsplass.

Her kan man dra på vinsmaking både i gruppe og individuelt, og det anbefales å booke tid dagen i forveien. Her kan du velge mellom flere ulike typer smakinger og bli kjent med en vin som ikke er så kjent i Norge ennå. Her finner du mer informasjon om muligheter for individuelle vinsmakinger hos Plantaže

Šipčanik Plantaže

Flere tips til vinsmaking og vinopplevelser i Montenegro

Crmnica er området langs sørsiden av Shkodërsjøen, der innbyggerne i små landsbyer som Godinje har egne vinkjellere. En større kontrast til Plantaže finnes knapt. Her er det merket opp en egen vinrute langs veien, der man kan stoppe innom der man ønsker, banke på døra og få smake på vinen hjemme hos de som bor der.

Like ved Herceg Novi ligger klosteret Savina og vinmarker tett inntil dette klosteret. Her kan man også dra på vinsmaking. Castel Savina tilbyr vinsmakinger, men kun etter avtale. Jeg har ikke besøkt vingården selv, men vært i Savina og sett vinmarkene der. Les evt. mer om muligheter her

 

Radovan Vukašević driver restauranten Pješačac som ligger ved Shkodërsjøen, kun tilgjengelig med båt. Her serveres egendyrkede oliven, lokalmat laget etter tradisjonell tilberedelsesmetode, samt lokalvin fra området rundt. Her tilbys ikke vinsmaking som sådan, men her får du smakt lokalvin og tradisjonskost i rolige, tradisjonsrike omgivelser.

Du kan også lese mer om vinprodusenter og viner fra Montenegro på nettsiden til Wines of Balkans og Wines of Montenegro

Sjekk gjerne ut eboka Montenegro på 1-2-3

 

Pressetur: Reiselykke var invitert på visningstur av Visit Herceg Novi, i samarbeid med Visit Bar og Visit Budva

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

4 Comments
 1. Spennende med vinkjeller i en gammel militærhangar! Flott at slike steder får nytt liv, på en litt annen måte. Jeg besøkte forresten vingården Savina i Herceg Novi, og stedet kan absolutt anbefales. En nydelig privateid vingård med fantastisk utsikt.

 2. Hei, Renate

  Takk for tilbakemelding!

  Får ta turen til vingården i Herceg Novi neste gang jeg, da! Høres fint og ser fint ut der.

  Hilsen Mette

 3. Hei, Laila

  Takk for tilbakemelding!

  Det er ikke noe man forbinder med Montenegro i utgangspunktet, kanskje, men vindyrking spiller absolutt en sentral rolle her i landet.

  Hilsen Mette 🙂

error: Content is protected !!