Backpacking: 16 tips til langreisen

Jeg startet sent, men godt, å reise. Og det handlet om eventyrlyst, lavt budsjett og maks utnyttelse av feriene. Backpacking ble den gang løsningen. Her deler jeg 16 tips til eventyrlystne fremtidige backpackere!

Siden jeg var 14 år har jeg jobbet ved siden av skolen. Jeg fortsatte med det som student, og brukte derfor stort sett alle ferier på å jobbe. Pengene brukte jeg i løpet av studietiden, på mindre spennende ting som studielitteratur og fra tid til annen en øl på by’n.

Men når jeg fikk min første faste jobb, ble saken straks en annen:

Det var først da jeg virkelig begynte å reise. Da benyttet jeg enhver mulighet til en utflukt og feriepengene gikk til den sommerens store reise. Det handlet med andre ord om å makse pengene og få mest mulig opplevelser ut av lønna.

Kortreist først

Det begynte med reiser rundt i Europa og USA. Sommer etter sommer suste min nåværende mann, daværende kjæreste rundt fra land til land, i leiebil og med tog for å oppleve byer og småsteder i alt fra Spania, Tsjekkia, Portugal og østkysten og vestkysten av USA. Vi reiste da stort sett med koffert, og levde på budsjett. Det var stort sett trygt, og stort sett lite farer involvert med våre reiser.

Etterhvert ble vi mer etablerte. Det betydde imidlertid ikke at vi sluttet å reise: med bedre råd ble det rom for mer avanserte reiser, reiser til andre deler av verden og høyere standard. Vi begynte å dra på vinturer, vi begynte å samle på hotellopplevelser og gode restaurantbesøkt ble særdeles satt god pris på.

Klar for den store reisen

Men så var det det store eventyret, da. Den store reisen, den lengre reisen, som vi aldri hadde tatt. Vi sendte inn søknad om fri fra jobben, i tre hele måneder – og fikk det! Søknaden ble sendt i 2010 og i januar 2011  dro vi i vei.

Vi var vel i grunnen heller ikke da ekte «backpackere», selv om vi endelig skaffet oss en sekk. Den rette betegnelsen er vel snarere «flashpacker», altså mer voksne eventyrlystne reisende med et høyere budsjett enn det vi hadde da vi var yngre «backpackere med koffert»og en del høyere krav til komfort.

Reise alene? Reiselykke og Renates reiser har utgitt håndbok for soloreisende!

Backpacker vs Flashpacker

Wikipedias definisjon av backpacking starter slik:

«Backpacking is a form of low-cost, independent travel. It includes the use of a backpack that is easily carried for long distances or long periods of time»

mens Wiktionary beskriver flashpacker slik:

«a more luxurious form of backpacking with a larger budget» 

Forberedelsene ble nøye dokumentert på min første reiseblogg, en lukket nettside kun for venner og familie. Men minnene ligger der fortsatt. Det hender jeg drar dem frem igjen, fra tid til annen. Som nå.

For nylig ble jeg intervjuet om backpacking for nybegynnere. I VG delte jeg derfor noen tips fra særlig denne reiseopplevelsen, men basert på mange år som reisende. Her vil jeg derfor dele noen flere tips til deg som vil på backpacking i eksotiske strøk over lengre tid.

Thailand

Backpacking: 16 tips til eventyrlystne

Noen av lenkene i denne artikkelen inneholder affiliate-reklame til Chillout

1. Utstyr

Invester i en god sekk eller koffert som tåler en støyt. Jeg har hatt flere ulike sekker, og for en lengre reise vil jeg anbefale en med eller uten hjul, men som har flere rom, veier lite og tar mye. Selv kjøpte jeg min egen langreise-sekk på Chillout for flere år siden. Nå har de en kjekk pakkeløsning som de kalle Backpackerpakken. Denne pakken rommer både sekken du trenger og det viktigste du trenger i sekken. Sjekk ut Backpackersekken her

2. Vaksine

Snakk med en vaksinelege om reisevaksine før du legger ut på langtur – og gjør det i god tid, så du rekker å vaksinere deg forsvarlig innen du reiser. Jeg skriver mer om vaksine her.

3. Kopier

Ta kopi av pass og alle dokumenter før avreise, også digitalt. Når du skal langt av sted er det lurt å ha viktige ting spredt og flere kopier.

4. Visum

Sjekk om noen av landene du ønsker å besøke krever visum – i god tid før avreise. Mange land aksepterer innreise uten visum for kortere perioder, mens du kanskje må ha visum om du tenker å bli lenger. Noen innreiser må også planlegges i lengre tid, mens andre aksepterer kjøp av visum ved ankomst. Her lister Regjeringen opp land som er visumfri for nordmenn i kortere perioder.

5. Returbillett?

Ikke alle land aksepterer at du ikke har noen returdato ved innreise. Om du ønsker å ha fleksibel reisedato, bør du sjekke landets regler for dette før du reiser.

pakket koffert, reise

6. Betalingskort

Ha flere bankkort og spre dem på flere steder. Ha alltid et i safen eller låst bort et sted der du overnatter, mens du har et annet på kroppen eller i sekken.

7. ”Lurelommebok”

Lag deg en ”lurelommebok”: Skal du ut og reise i mer utrygge land, lag deg en ”lurelommebok” med litt penger i og som du kan gi fra deg skulle du oppleve en slik utrivelig situasjon, mens den ekte lommeboka ligger et annet sted. Bla aldri i store seddelbunker på åpen gate.

8. Backup av bilder

Ta backup av bilder underveis. Selv reiser jeg på lengre reiser med en Mac og mindre harddisk som jeg laster over bildene til. Jeg har også gjerne flere minnekort med på lengre reiser, slik at jeg alltid kan ha to kopier av bildene mens jeg reiser.

9. Reiseforsikring

Reiseforsikring er et must! Skulle uhellet være ute, du blir syk eller skadet, vil dette være så verdt din investering. Det er ikke her du skal spare inn pengene på reisen. Jeg har selv (dessverre) hatt behov for å benytte meg av reiseforsikring og reiser aldri uten. Det finnes som kjent mange ulike tilbud der ute.

Et helt nytt konsept, er SafetyWing, et online-selskap som spesialiserer seg på å tilby en abonnementsordning på reiseforsikring til nomader eller omreisende frilansere. De har altså spesialisert seg på å tilby reiseforsikring til mennesker som jobber mens de er på reise, som reiser over lengre tid, og som derfor trenger en annen type reiseforsikring enn den mer tradisjonelle. Sjekk dem ut her

10. Valg av reisepartner

Velg med omhu reisepartner: Det er ikke selvsagt at gode venner fungerer godt som reisepartnere over lang tid. Snakk om det sammen, vær raus underveis på reisen og lag noen kjøreregler.

Heller reise alene? Reiselykke og Renates reiser har utgitt håndbok for soloreisende!

trinidad og tobago

Solen titter frem etter en stormfull natt. To britiske venninner nyter utsikten ved bassengkanten på Surfehotellet Blue Waters på Tobago

11. Medisiner

Tar du faste medisiner, kan det lønne seg å få legen til å skrive en bekreftelse på hva medisinene du tar er og hva de tas for. Dokumentet må være på engelsk.

12. Andre apotekvarer

Invester i et lite førstehjelpsskrin, ta med desinfeksjonsmiddel, plaster og smertestillende. Snakk med din fastlege om eventuelle reseptbelagte medisiner å ha med “i tilfelle”.

13. Oppsøk tannlege før avreise

Skal du reise over lang tid, kan det være lurt å sjekke tennene før avreise. Det er ikke alle steder du har lyst å oppsøke tannlege lokalt.

14. Nyttig reiseutsyr

Jeg reiser sjelden til eksotiske strøk uten min faste reisevenn: myggnettingen. Særlig til deg som backpacker på budsjett, vil jeg anbefale å investere i dette. Og uansett om jeg reiser nært eller fjernt, sliter jeg med innpåsliten mygg. Derfor har jeg alltid med en av disse myggmidlene fra Cactuz: 20% DEET og 50% DEET.

Det finnes ellers utrolig mye annet utstyr å fylle sekken med. Velg med omhu. Orienter deg om hva som finnes og vurder hva du eventuelt trenger å pakke med. Selv har jeg aldri fått bruk for propp til vask, silkelakenposen eller miniatyrhåndklet som tørker fortere enn svint … Sjekk ellers disse tipsene til hva du trenger til backpackerturen.

15. Støybeskyttelse

Invester i et par gode støydempende høretelefoner. Akkurat dét er en noe kostbar investering og noe jeg har lagt meg til å har for vane å ta med på reise. Men så har det etterhvert også blitt helt essensielt i ulike sammenhenger: ombord på fly, tog, i jungelen eller på kafé – i situasjoner der du rett og slett har behov for å koble av og ut. Et alternativ er selvsagt de langt billigere øreproppene som du finner her.

16. Lesebrett

Godt lesestoff er viktig og nødvendig også på reise, spør du meg. Får du lyst på nytt lesestoff, eller er du i et land eller et område du gjerne vil lese deg opp på, er det bare å laste ned relevant litteratur der og da (så sant du har wifi). Glem ikke å ta med et lesebrett eller ipad til denne bruk. Sistnevnte kan også benyttes til å se film på, så klar. Dersom du trenger reiseguider, finner du et knippe utgivelser fra Reiselykke her, samt internasjonale guidebøker hos Chillout. 

Backpacking

Foto: Elin Reitehaug

Flere reisetips

→ Vurderer du å reise alene? Her finner du mer om det

→ Det kan være lurt å sette seg inn i hvordan du kan reise mer ansvarlig. Her er noen tips til det

Slik pakker du håndbagasjen

Å reise alene_revidert versjon

Håndbok for deg som reiser alene

Den eneste norskutviklede boka om å reise alene!

Eboka Å reise alene. En håndbok for soloreisende inneholder personlige og testede reisetips til deg som ønsker eller vurderer å reise alene. Renate Sandvik har reist i mer enn 100 land, flere av dem helt alene. Her deler hun erfaringsbaserte tips og råd.

114 sider, rikt illustrert, med konkrete tips og råd for soloreisende. Les mer her

Kjøp eboka her

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

2 kommentarer

 • Inspirerende lesing, Mette 🙂 Selv er jeg nok mer hotell-typen men ser absolutt verdien av en mer avslappet tur 🙂

  • Reiselykke sier:

   Hei Laila

   Takk for det!

   Ja, jeg er nok som deg, helt klart hotelltypen selv, og setter pris på god komfort og boutique hoteller med personlig touch og stilfull innredning.

   Tipsene her er handler om ting man bør tenke over til den lange reisen, gjerne den førstegangs-backpackere legger ut på

   Hilsen Mette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.