Bangalore: Indias Silicon Valley

Megabyen Bangalore ligger 1000 meter over havet, omtales gjerne som «Garden City», men er mer kjent som Indias svar på Silicon Valley. Den senere tid har det også dukket opp flere mikrobryggerier og hippe barer her. 

I 2012 var Bangalore rangert som en av 10 byer å besøke av Lonely Planet og byen  ofte blant de raskest voksende byene i verden. Av alle steder var det dette, denne megabyen, som ble mitt første møte med India. Det var altså ikke Goas langstrakte strender og tilrettelagte turistområder som kanskje de fleste møter. Ikke en yogaretreat eller et ayurvedisk behandlingssted, heller. Heller ikke var det verdensberømte Taj Mahal, som er snart nærmer seg en million opplastinger på Instagram.

Men storbyer er definitivt en del av Indisk kultur, det er tross alt 1,3 milliarder indere som bor der. Jeg var i Bangalore i anledning en konferanse og det er nettopp slik eller i annen møtevirksomhet de fleste tilreisende ankommer Bangalore. Eller Bengaluru, som byen nå egentlig heter, mens den fortsatt  oftest kalles Bangalore.

Bangalore
Google-annonse og tuktuks i fleng. Teknologihovedstaden Bangalore er Indias svar på Silicon Valley

Bangalore gatelangs

Befinner du deg her i byen og vil du oppleve hvordan byen egentlig er, må du først og fremst ut og gå, for det er gatelangs livet skjer. Ikke på hotellet eller møterommet, selv om nok de aller fleste som reiser til Bangalore kommer hit for nettopp kurs, møter og business.

Første dag la vi derfor i vei til Brigade Road, Bengalores svar på 5th Ave. Her ligger butikker og merkevarer langs en travel og trafikkert gate. Sammenligningen kan for øvrig ikke være lenger fra virkeligheten.

På veien bort passerte vi den ene gaten etter den andre, med en miks av fancy butikkvinduer og falleferdige hus, søppel og fargerike, pent kledte mennesker. Der ett kjøpesenter står og skinner med lekre butikker, de vakreste stoffer og fargeglad sminke og glitrende smykker til salgs på innsiden, er nabolaget like ved en stor slum, med små oppmurte boliger tett i tett, dekket av blikktak og paraboler, omkranset av søppel og reklameplakater.

Fargerikt og livlig

Fargerike boliger og klær til tørk, gater fylt med fortau å snuble i, folk på vei til og fra og tuktuk’er, busser og biler som kjemper om posisjon. Men hunder og hellige kyr ser ut til å ta livet fullstendig med ro i byen som ligger i innlandet i Sør-India, nærmere tusen meter over havet.

Bangalore

Også i parkene er det livlig. Allerede tidlig, tidlig morgen er innbyggerne ute og går i Cubbon Park. Med saree og joggesko skal kilometere og kalorier forseres. Det gjelder å se seg om. Ikke bare for veskenappere og innsekter, men kobraslangene som også visstnok trives ekstra godt her. Det fikk jeg heldigvis vite først etter en yoga-time i parken. Matta hadde jeg rullet ut like ved enorme bikuber i trærne. De så jeg heller ikke før etter at yogatimen var over. Sikkert like greit, også det.

Yoga må til!

Og á pro pos yoga: I en by med mer enn 12 millioner innbyggere og enorme nivåer med støy, har jeg ikke vanskelig for å forstå at yoga og meditasjon er en del av livet. Så er vi tross alt i yogaens hjemland. Det er også noen som tar denne livsstilen til enda større høyder, og det har jeg fått oppleve her i området i og ved Bangalore. Men det hører til en senere artikkel.

Bangalore er ikke en av de typiske stedene å dra for turister. Det er ingen strender i nærheten, byen ligger på nærmere tusen moh. og det er mye (!) trafikk. Det er eksos, det er søppel, det er falleferdige bygninger og rot. Men kommer du hit, likevel, finnes det flere bedre hotell å bo på, mange gode restauranter og noen skjulte perler.

Men noen kommer altså også for yoga, meditasjon og kanskje til og med for å delta på kurs i kunsten å bli lykkelig. To be continued, som det heter …

Reisetips til Bangalore

→ Les også: Reisetanker fra India

Severdigheter i Bangalore

  • Legg turen til Brigade Road for en ekte India-opplevelser. Her er gateselgere, vestlige butikker, lokale barer og Starbucks i en herlig miks
  • Iskcon Temple er et av de mest kjente templene i India og et av verdens største. Her holder Hare Krishna-bevegelsen til.
  • Cubbon Park og Lalbagh botaniske hage for grønnere opplevelser.
  • Shopping: Vega City Mall. Jeg gikk for en saree.

Gode restauranter i Bangalore

Er du i India, skal du selvsagt spise indisk! Men – det kan jo hende det smaker med noe litt annet også. Så her er noen tips til andre matopplevelser.

  • Alba på JW Marriott er en italiensk lunsj-/ kaffebar med god kaffe
  • The Lantern på Ritz Carlton er en svært god kinesisk restaurant med blant annet herlige dim sums.
  • Blue Ginger restaurant på Taj West End serverer nydelig vietnamesisk og er litt av en oase i en travel by

Overnatting i Bangalore

Det finnes mange overnattingsmuligheter i Bangalore, men dette er de fem jeg personlig har besøkt. Alle kan fint anbefales og alle er i kategorien større, internasjonale, med høy grad av service. Jeg har forsøkt å rangere dem etter personlig prioritert rekkefølge.

The Leela

Luksushotell som ligger innen 30 minutters kjøring fra Whitefield og Electronic City, og tilbyr romslige rom, et utendørsbasseng, et spa og fire spisesteder.

Leela Palace Bengaluru

Taj West End

Et luksuriøst tilfuktssted som ligger i et stort hageanlegg i sentrum av Bangalore, ved siden av Bangalore Golf Club. Har utendørsbasseng, butler 24 timer i døgnet og tennisbaner.

Ritz Carlton Bangalore

Luksushotell som ligger kun 1.5 km fra Cubbon Park. Flott hotell og interiør med 24-hour front desk; gratis Wi-Fi på hele området, et svømmebasseng, spa og flere restauranter.

JW Marriot Bengaluru

Et av booking.com sine favoritter, med 24-hour front desk; gratis Wi-Fi på hele området, et utendørs svømmebasseng, spa og flere restauranter. Ligger like over gaten for Cubbon Park.

ITC Royal Gardenia

Luksushotell med 24-hour front desk; gratis Wi-Fi på hele området, et stort utendørs svømmebasseng, spa og seks restauranter. Hotellet er en del av Luxury Collection Hotels.

Bangalore gatelangs i foto

Bangalore
Bangalore
Bangalore
Bangalore
Bangalore

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!