Bryllupsplanleggeren i Ao Nang

Bryllupsplanleggeren i Ao Nang

Norske Ingeborg Kristensen bor i Ao Nang i Thailand, har 50 ansatte, driver hotell, organiserer 40 000 transporter årlig og har arrangert 600 bryllup de siste 12 årene. Nå øker hun fokus på bærekraftig turisme, stadig med de beste reiseopplevelsene for sine kunder i mente. 

— Jeg ble jo kastet inn i det, vet du, forteller Ingeborg Kristensen, også kjent for noen som «Dronningen av Ao Nang». Luksushotellet Sheraton i Phuket var hennes første arbeidssted. — Det  var tøft i begynnelsen, men jeg er veldig glad for det nå. Jeg vet hvor lista skal ligge for våre kunder, sier Ingeborg.

Kontaktnett og detaljfokus

Det har tatt tid å bygge opp bedriften, og ikke minst å tjene penger på å skape de beste reiseopplevelsene for en kresen målgruppe. Men i dag har hun opptil 200 mennesker i sving på én gang på de travleste dagene, når man tar med innleid arbeidskraft. 

Mens transport er hennes hovedbusiness, er det som bryllupsarrangør hun virkelig er i sitt rette element. Jeg merker det på måten hun både snakker på og engasjementet hennes når hun forteller om noen av bryllupene hun har arrangert sammen med sine ansatte.  Det er da hun virkelig får svingt seg med kontakter, nettverk og planlegging ned til minste detalj.

Lunsj med vakker utsikt på Koh Hong
Ei strand for oss selv, med nydelig utsikt fra lunsjbordet

Med Krabis skjærgård som lekegrind

Vi møtes ombord på en av hennes mange båtturer ut i skjærgården utenfor Ao Nang. Det er nemlig nettopp dette Ingeborg driver med først og fremst: ordner med transport til og fra flyplassen, mellom øyene i Krabi-området og skaper drømmedager i Krabis skjærgård, enten det er for ferierende kunder eller brudepar det er snakk om.

En strand for oss selv utenfor Ao Nang
Her har Ingeborgs firma rigget til for solnedgangsdrink på ei strand utenfor Ao Nang

Øyene utenfor Ao Nang er ganske enkelt Ingeborgs egen store lekegrind og inntektskilde. Her kan hun få til det meste av hva kundene ønsker, selv om vi befinner oss i en nasjonalpark.

— Jeg har tross alt holdt på med dette i 18 år, så de kjenner meg her, smiler hun.

22 år i Thailand

Ingeborg var hverken vever eller mørkhåret som sine thailandske kollegaer, da hun med sitt nordiske utseende og tankegang ankom Thailand som nyansatt i Sheraton Phuket. Det var ikke så mange blonde skandinavisk ansatte i hennes nye hjemby den gang da. Men hun fikk fort venner blant sine lokale kollegaer – og vips, innen to år var gått, snakket hun flytende thai.

Et år i Phuket ble til fire. Etter Sheraton skulle hun bare «hjelpe til» på et hotell i Krabi i et halvt års tid. Det ble til tre nye år i Thailand, før hun etterhvert startet for seg selv. Krabi var og ble hennes hjem, men med hyppige turer til hjemlandet. — Jeg er jo først og fremst norsk, sier hun, der vi går langs en finkornet sandstrand i Krabi.

Longtailbåter i Krabi

«Dronningen av Ao Nang»

Her i Ao Nang kjenner Ingeborg alle og alle kjenner henne. Dermed fikk hun tidlig kallenavnet «dronningen av Ao Nang», noe som også ble stort slått opp i VG i sin tid.

I høyden av turistbyen, på toppen av sitt lille hotell og kontoret til Krabi-Spesialisten, bor hun nå med sin kjære Chul. Paret giftet seg i 2013 og også det fikk stort oppslag i Norges største avis. Hun visste nok hva hun gjorde, den dagen hun giftet seg: Hun hadde tross alt arrangert bryllup for i alt 500 par før det var hennes egen tur. Nå er tallet kommet opp i 600 eventer, store som små, alle unike og med hennes fokus på detaljer.

Ingeborg Kristensen

Thailands vakreste strand?

— Dette er yndlingsstedet mitt, sier hun. Vi er kommet til siste stopp på vår rundreise mellom de spesielle øyformasjonene i Krabi. — Bakbia er den fineste stranda jeg vet om, og det er ikke alle som kan få til det vi får til her. Stranda er en del av nasjonalparken, så det er ikke bare-bare å arrangere bryllup her.

Bakbia i Krabi
Ei strand for oss selv

Men Ingeborg får det til. Dette og mye annet. Du kan lese mer om dette her: Wedding in Thailand og Strandbryllup.

Kort om Krabi Spesialisten

Krabi-Spesialisten ble opprinnelig startet som transporttjeneste i 2003 og har gått fra null til over femti ansatte i løpet av 15 år.

Hennes nye selskap, Krivin, ble nylig startet sammen med en av hennes tidligere kunder, Asbjørn. Etter at han og hans Lindis ble viet i Krabi, og var så fornøyd med Ingeborg sine tjenester, initierte han et samarbeid. Nå starter de to sammen opp i Norge og tilbyr nå skreddersydde reiser til Krabi.

I tillegg driver Ingeborg hotellet Little Home Ao Nang for budsjettreisende og leier ut to villaer gjennom Twin Villas Ao Nang.

Ansvarlig turisme og bærekraft

— Vi har kuttet all plast på våre båtturer og jobber mot å få en sertifisering innen bærekraft. Vi tilbyr heller ikke lenger elefantridning som aktivitet. Men elefantene og eierne skal leve de også, mener Ingeborg Kristensen. Blant pakkene de tilbyr, har de nå derfor satt opp alternative aktiviteter, som tilbud om å bli med på å lage papir av elefantbæsj og å bade elefantene.

Krabi-Spesialisten har også lokalt ansatte, benytter lokale tjenester og leier inn ekstra personell ved behov. Blant annet samarbeider Krabi-Spesialisten med Trash Hero, der de bidrar til å rydde søppel, og med Refill My Bottle, for å bidra til å redusere engangsbruk av vannflasker. Firmaet arrangerer også turer som bidrar til mindre avtrykk, som kajakkturer, samt legger til rette for å vise frem Krabi-området med spesielt tilrettelagte turer med fokus på bærekraft. Jeg deltok på en av disse, som gikk til fiskesamfunnet Laem Sak i Phang Nga, naboprovinsen til Krabi.

[

/wc_box]

Relaterte artikler

Her kan du møte to andre dyktige damer som har fått til spennende og bra ting innen turistnæringen:

→ Merete Lund på Sri Lanka: Fra backpacker til businesskvinne

→ Kristin H. H. Oishis Kambodsja: Å gjøre en forskjell


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!