Khanom i Thailand: Strandferie utenfor allfarvei

Khanom i Thailand: Strandferie utenfor allfarvei

Uberørte strender, rosa delfiner og eksotiske markeder: Det er noe av det som venter deg om du legger turen til Khanom i Sør-Thailand. Her finner du ganske enkelt det autentiske Thailand, bortenfor masseturismen. 

En rosamalt bro og en rundkjøring med rosa delfiner avslører hva som er høydepunktet her i Khanom: De rosa delfinene som vi sliter med å komme oss ut til, fordi været slår seg vrangt. Men det skal jeg komme tilbake til. Først skal vi til Natasha på Le Pes Villa i Khanom.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Ungt entreprenørskap

— Dette var opprinnelig en bananplantasje, sier Natasha, som er 32 år ung. Men allerede driver hun sin egen lille resort med fokus på bærekraft, en tradisjonsrik restaurant og en trendy kaffebar. Faktisk var hun bare knappe 26 år da hun startet selve byggeprosessen på stedet.

Natasha driver Le Pes Villa i Khanom
Natasha driver Le Pes Villa i Khanom

— Har du lyst på en kokosnøtt? Vi henter dem ned fra trærne her, sier hun og snur seg om for å gi bestillingen videre til en av sine ansatte. Jeg kan jo ikke si nei til slik et tilbud, kokosmelk blir raskt en vane her i varmen.

Hagen er det hennes mor som tar seg av. — Hun elsker å stelle med hagen, forteller Natasha. Selv tar jeg meg en rusletur i denne frodige parklignende hagen for å lese nærmere på de mange treskiltene med små visdomsord, som «Fall in love with your life» og «Talking to you makes my day». Særlig faller jeg for skiltet Natasha har gravd inn disse bokstavene på: «Live your life and forget your age».

Det er visst en fryktelig tung maskin hun bruker i arbeidet med treskiltene.  — Det er derfor noen av bokstavene er så tett på hverandre, unnskylder hun.

Hotellet ligger veldig praktisk til, mener hotelleieren av det stilfulle, enklere overnattingsstedet selv. — Det er gåavstand til 7 Eleven og nattmarkedet, og kun en kort kjøretur unna stranden, sier hun mens hakkelyden bak meg signaliserer at kokosnøtten snart er serveringsklar.

Kokosnøtter forberedes
Kokosnøtter forberedes

På markedet i Khanom

Og det er vitterlig kort avstand fra fangst til matbordet her i Khanom. Det ser man ikke minst på fiskemarkedet ved havnen. Her blir fisk og sjømat vasket og renset ved bod etter bod. Noen selger også frukt og grønnsaker, foruten kjøtt.

På markedet i Khanom
På markedet i Khanom

Ber jeg om å få ta et bilde av noen, er det ikke nei i noens munn. De smiler og ler, og vi prater i vei på hver våre språk. Jeg lurer på hvordan det er på nattmarkedet, som arrangeres hver lørdag. For ikke å snakke om markedet som arrangeres hver onsdag morgen: Da er det visstnok mulig å få kjøpt flådde, men fortsatt levende frosker, får jeg vite. Det får jeg imidlertid ikke se med egne øyne (kanskje like greit, akkurat det …).

For onsdag morgen legger vi endelig ut på båttur på jakt etter rosa delfiner.

Rosa delfiner

Egentlig var det planen å dra på delfinjakt morgenen før. Men et voldsomt uvær, med store bølger og kraftige regnskyll hele tirsdags formiddag satte en stopper for det.

I en longtailbåt med plass til et dusin passasjerer, legger vi i vei en dag senere, iført redningsvest og armert med kamera. Naturen rundt er intet mindre enn slående: Høyreiste palmetrær svinger seg i den svake brisen og pynter roten av bratte fjellsider ut mot havet.

Ikke en båt er i sikte. Men det er delfinene!

Det begynner med én. Så en til. I alt fem delfiner får vi se etterhvert, svømmende, hoppende og lekende rundt oss. Men så klart: Vi får dem ikke for oss selv. Så snart vi får øye på dem, kommer en speedbåt brusende. Like etter hører vi brølet av en longtailbåt. Snart kommer en til. Men så stopper det. Det er bare oss i fire båter og fem delfiner – fire grå, og én ganske riktig rosa.

Rosa elefanter er kanskje bare en skrøne. Men rosa delfiner – de er på ekte! I hvert fall i Khanom.

Kort om Khanom

Fiskebåter i Khanom
Fiskebåter i Khanom

Beliggenhet

Khanom ligger i Nakhon Si Thammarat, naboregionen til Krabi. Området ligger tre timer å kjøre fra Krabi og en ferjetur unna Ko Pha Ngan og Ko Samui.

Omgivelser

Naturen er ikke like dramatisk som i Krabi, men  her er strendene og området for øvrig fortsatt ganske så uberørte. Hua Thanom Beach er langstrakt og finkornet, med flere overnattingssteder langs stranden, og i bukten bortenfor ligger Nai Plao Beach, også her finnes noen overnattingssteder. Det ligger også flere små øyer i området, som kan besøkes.

Strand i Khanom
Hua Thanom Beach i Khanom

Overnatting i Khanom

Det finnes flere overnattingsmuligheter i området, både hotell, resorter og gjestehus. Du finner imidlertid ikke samme luksuriøse standard som i Phuket eller Krabi, som også har langt flere turister. I Khanom er ingen hotellkjeder etter det jeg vet, men derimot flere private aktører, der noen har drevet hotell i mange år, mens andre har, som Natasha, startet i hotellbransjen i nyere tid.

Vi besøkte flere overnattingssteder, som nevnte Le Pes Villa, samt den autentiske thai-resorten Khanom Hill, som ligger ved stranden. Aava Resort and Spa* er et finsk-eid designhotell som ligger ved stranden.

Hotellet er stilfullt, har fin beliggenhet og flott resepsjonsområde, men trenger noe oppussing. Baan Thong Ching* ligger idyllisk til i en bukt, med egen strand og 11 enkle bungalows.

Resturanttips i Khanom

Curryrett The Lyv Khanom
Curryrett The Lyv Khanom

Ta turen til Baan Thong Ching for lang lunsj i idylliske omgivelser. Dette er en enkel resort og en nyrenovert restaurant. Eieren Max er fransk og har selvsagt franske viner å by på. Restauranten ligger i bukten Thong Ching langt unna andre naboer og har en shabby chic feeling med et snev av fransk-thai-hamptonsk fushion over seg.

For lokal, tradisjonsrik mat, dra til The Lyv på Le Pes Villa, som disker opp med særdeles vakkert tilberedte lunsjretter. Khanom Hill ved Nai Plao Beach er et annet alternativ.  Ellers er Aava er et fint sted å dra for solnedgangsdrinker på stranden.

Verdt å oppleve i Khanom

Samet Chun Waterfall Khanom
Samet Chun Waterfall
 • De rosa delfinene: Dra på båttur og se etter delfiner
 • Det finnes flere fossefall, og jeg så en av disse – Samet Chun Waterfall. For en nordmann gjorde ikke denne fossen så stort inntrykk, helt ærlig, men turen i seg selv kan jo være interessant for omgivelsene sin del, så jeg nevner det likevel.
 • Nattmarkedet lørdager og morgenmarkedet onsdager – da er det mye spennende å både se og få kjøpt
 • Strendene og øyene utenfor. Men også menneskene i seg selv vil jeg påstå er en grunn til å reise hit: smilende, vennlige og hjelpsomme. De fleste er bønder eller fiskere, i et område langt unna masseturisme og kommersialisme.
 • Det er også flere templer å besøke i området, blant annet Phra Mahathat Woramahawihan Temple, som er UNESCO-listet. Ligger halvannen time å kjøre fra Khanom. Besøket der skal jeg fortelle om senere.
Phra Mahathat Woramahawihan Temple
Phra Mahathat Woramahawihan Temple

Hvem passer Khanom for?

 • Deg som vil oppleve det autentiske Thailand
 • Deg som liker mer uformelle overnattingssteder og simple living
 • Deg som vil på badeferie utenfor de store turistområdene
 • Deg som vil se flere sider ved Thailand på én og samme reise, og som gjerne tar en stopp innom området i forbindelse med en ferie i Krabi og/eller Koh Samui, for eksempel.

Reise til Khanom

Vi reiste med Norwegian til Krabi, i anledning at Norwegian har startet direkteruter fra Oslo til Krabi. Etter et par dager i Krabi, kjørte vi med bil til Khanom, en kjøretur som tar ca. tre timer. Et alternativ er å komme fra Koh Samui med ferje, eller med fly fra Bangkok til Surat Thani og bil videre derfra (tar i overkant av en time)

Flere reisetips til Thailand

→ Reiseguide til Thailand
→ Thailand: Øyhopping i Mu Koh Chang
→ Tradisjonsrike Sukhothai i Thailand
→ Elefantøya Koh Chang
→ Hipsternes Bangkok
→ Bangkok – en eksplosjon for sansene
→ På øko-spa i Thailand
På fiske i Khanom
Hver onsdag morgen kan gjestene bli med Max ut på morgenfiske
Longtailbåt i vakkkert landskap_Khanom
Longtailbåt i vakkert landskap

Reiselykke var invitert av Thailands offisielle turistkontor


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

9 Comments
 1. Thailand står ikke spesielt høyt på ønskelista mi, men det er trivelig å lese om opplevelsene dine! Det virker som du holder til i et herlig miljø! Mange fine bilder og bra opplevelser!

 2. Det ser ut som du har funnet en virkelig perle i Thailand. Flotte bilder og herlig miljø. Artig at man kan være med ut på fiske 🙂 Det ville jeg benyttet meg av. Absolutt et sted jeg kan tenke meg å reise til 🙂

 3. Hei, Linda

  Takk for kommentar 🙂 Ja, jeg synes det er fint å være i Thailand, og det er alltid nye ting å se og oppdage her.

  Hilsen Mette

 4. Ja, huff …! Nå har jo ikke jeg sett det selv, men fikk altså høre det av noen som bor i området, som et eksempel på at det er veldig mye rart å se på markedet. Akkurat dette trenger jeg ikke se, altså … Men drar ellers gjerne tilbake for å oppleve andre sider ved det jeg hørte fra flere hold at er et veldig spennende lokalt marked.

  Hilsen Mette 🙂

 5. Gleder meg til å oppleve Thailand selv for første gang i november. 🙂 Det ser ut som et utrolig spennende og variert land, med mange deilige strender, vakker natur og deilig mat (men akkurat froskene skal jeg nok styre langt unna). Fine bilder, kunne nesten kjenne sanden mellom tærne og høre bølgebrus i det fjerne. Herlig! 🙂

error: Content is protected !!