Knysna og arven etter familien Thesen

Å sove i en tidligere kraftstasjon, finne bilen overtatt av en gjeng bavianer og bli kjent med historien om den norske familien Thesen som endte opp i Sør-Afrika: Dette er noe av det vi opplevde da vi dro til Knysna ved Sør-Afrikas vakre kystlinje, The Garden Route.

Da vi dro dit, hadde vi ikke engang hørt om norske Thesen-familien fra Stavanger. Det fant Knysna ved et uhell. Men familien har satt et så stort preg på byen og området rundt, at de blant annet har en hel øy oppkalt etter seg.

Det er nettopp her på den lille øya Thesen vi har booket hotellrom etter å ha forlatt Cape Town og Franschhoek for å utforske Garden Route.

Knysna – østershovedstaden

Knysna
Knysna på en regntung dag

Knysna er kjent for østersfestival og hvalsafari, og viser seg raskt å være en liten havneby med et oppbygget havneområde á la Aker brygge, med båthavn, restauranter og butikker. Litt lenger oppe i byen finner vi et større kjøpesenter, med turistinformasjon over gata.

Knysna er med andre ord en trygg og rolig liten by å sjekke inn i, ikke veldig spennende i seg selv, men med en rik og interessant historie. Selv om Knysna nok i dag først og fremst er et turistmål, har Knysna som by vært av stor betyning for området. Dette knytter seg særlig til produksjon av seilskuter, gullfunn og tømmerdrift. For besøkende i dag er dette et fint utgangspunkt for å oppleve lagunen rundt, dra til Knysna Forest og på utflukter til de andre små byene langs Garden Route.

Garden Route Sør-Afrika
Garden Route Sør-Afrika

Thesen-familiens historie

Thesen-familien, med Arnt Thesen i spissen flyttet til Knysna i 1870, etter at A.L. Thesen & Co i Stavanger gikk konkurs i 1868-1869. I søken etter et nytt og bedre liv, tok Arnt med seg sin familie og tømmer ombord i eget skip. Ombord i Albatros dro de i vei mot nye muligheter, der målet av i New Zealand. Men slik skulle det ikke gå. De strandet nemlig utenfor kysten av Sør-Afrika. Etter å ha solgt tømmeret de hadde med seg, falt de pladask for Knysna, og slo seg ned her i stedet.

I Knysna bygget de opp et stort firma basert på skipsfart, der virksomheten også omfattet sagbruk, trelasthandel, skipsbygging og gruvedrift. Familiebedriften anla også veier og jernbane og hadde i tillegg virksomhet innen østers. På Thesen Island kan man i dag følge i fotsporene til familien og bedriftene de drev. Familienavnet finner vi igjen også i byen ellers. Det er liten tvil om at familien satte sine spor her i området.

Et boutique hotell med en historie

Det kan Diana Kamfer, som jobber på The Turbine Boutique Hotel & Spa, bekrefte:

— Thesen-familien hadde stor betydning for alle i området her. Min bestefar jobbet for dem, forteller hun, og legger til at Thesen-familien alltid passet på at arbeiderne fikk godt betalt. Hotellet vi sjekker inn på, er også en tidligere kraftstasjon som var i familiens eie.

Bygget ble tatt i bruk som kraftstasjon i 1939/1940, ble nedlagt i 2001 og åpnet som boutique hotell i 2010. Her er det 24 individuelt utformede rom, der mye av det opprinnelige interiøret er restaurert og implementert som del av hotellets bevaring av historien. Her er også kafé, gastro pub og utendørs svømmebasseng.

Og bavianene, jeg nevnte innledningsvis? Jo, nå skal du høre!

Bavianene i Cicles in a Forest

Mette på tur i Garden Route National Park
Avslappet og på tur i Garden Route National Park. Men det er før vi støter på bavianene …

Det er Walking Festival når vi ankommer Garden Route og Knysna. Siden vi ikke hadde hørt om den, hadde vi heller ikke meldt oss på. Dermed måtte vi lage vår egen Walking Festival, for det var så klart stengt for nye påmeldinger når vi oppdaget dette. Så vi la i vei i retning skogsområdet Circles in a Forest, turstier i en nasjonalpark der det ikke finnes noen farlige dyr – ikke annet enn bavianer, da. Som jo kan være farlige, om de føler seg truet.

Bavianer i Garden Route National Park
Bavianer på avstand. Så kom vi til bilen …

Vel, de ble ikke truet. Men vi følte oss ikke så høye i hatten selv da vi returnerte til bilen etter turen vår. Da fant vi bilen ikke bare omsvermet av bavianer, men dekket av bavianer – på taket, på panseret og hengende i håndtaket på døra! De forsøkte rett og slett å ta seg inn i bilen. Med hjertet i halsen og uten et annet menneske i sikte, nærmet vi oss sakte bilen. Heldigvis viste det seg at bavianene ble mer redd oss enn vi var dem. De stakk av (takk og lov!) – og etterlot en leiebil som ikke lenger var så hvit, full av merker etter bavianføtter og hender, innslåtte speil og tilgrisede dørhåndtak. Flaksen sto oss likevel bi; det ble ingen skaper eller bulker, som helt sikkert ville medført straffegebyr ved retur av leiebilen …

Les også: 8 tips til Knysna og Garden Route

affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips i Knysna

Begge disse hotellene er boutique hotell og ligger på Thesen Island. Begge stedene forteller også historien om Thesen-familien. Jeg har besøkt og anbefaler begge. Selv bodde jeg på The Turbine Boutique Hotel & Spa i tre netter. Oppholdet har ikke vært sponset.

The Turbine Boutique Hotel & Spa

The Turbine Boutique Hotel & Spa

Tidligere kraftstasjon med utendørs basseng og utsikt mot Knysna Lagoon. Unikt innrede rom og med fokus på å bevare historien i området.

Les mer her

The Lofts Boutique Hotel

The Lofts Boutique Hotel Knysna

Ligger på tuppen av Thesens Island, med utendørs basseng og utsikt mot Knysna Lagoon. Koselig sted med bakeri i lokalene.

Les mer her


Dette er Garden Route

Motorveien N2 strekker seg fra Heidelberg til Storms River Village. Å kjøre langs Garden Route handler først og fremst om å ha nok tid til å ta avstikkere til steder som Mossel Bay, George, Wilderness og Knysna for oppleve kystbyene, naturen og kystkulturen. Området gir også gode muligheter for golf, safari og vandrerturer i nasjonalpark.

Flere reiseartikler om Sør-Afrika

→ Reiseguide til Sør-Afrika

 Cape Town: reisetips til en av verdens vakreste byer

Cape Town: Naturnært og trendy

 The Peech Hotel: et øko-chic boutique hotell i Johannesburg

 I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

 Franschhoek: Sør-Afrikas gourmethovedstad

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!