Cape Town: Naturnært og trendy

Cape Town: Naturnært og trendy

En touch av Malibu og en dæsj Tel Aviv, men likevel helt seg selv: Cape Town regnes for å være en av verdens vakreste byer, der den ligger omgitt av kritthvite strender i skyggen av Taffelberget.   

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2018. Gjennomgått og oppdatert i februar 2024 etter å ha vært tilbake i Cape Town.

— Cape Town er kjent for å ha fire årstider på en dag, sier Desmond. Mannen som jobber som guide, legger til: – Været skifter veldig fort!

Vi har alt sett den: Tåken som kommer snikende og plutselig legger seg over Table Mountain som en duk. Brått er turen opp til toppen overflødig, for det er ikke mye utsikt å få fra en topp inntyllet i tåke.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Slik kan jeg fortsette å skape gratis kvalitetsinnhold med nyttig informasjon for deg.  

Robben Island, Cape Town, Sør-Afrika
Robin Island sett fra Table Mountain. Dessverre ble ferjene innstilt den dagen vi hadde billett ut dit. Nok en grunn til å dra tilbake til Sør-Afrika, altså.

Vi har merket det, også, det omskiftelige været: Båtturen som skulle ta oss med til Robben Island ble kansellert på grunn av for høye bølger. Dermed fikk vi ikke besøkt en av verdens største turistattraksjoner, den UNESCO-vernede fengselsøya like utenfor Cape Town.

→ Les også: Reisetips til Cape Town!

Se Cape Town fra oven

Været  endrer seg med andre ord i rasende fart her i Cape Town. Så den som ønsker å ta gondolen til toppen av Taffelberget, bør kjenne sin besøkelsestid. Det gjelder derfor å ta seg til Table Mountain Cableway så fort sola skinner.

Så gjorde vi altså det eneste riktige vår første morgen i Cape Town; vi dro sporenstreks til kabelbanen like etter frokost, selv om køen var like lang som dagen var varm.

Cape Town
FLOTT UTSIKT! En tur til toppen av Taffelberget gir en storslått oversikt over Cape Town og omegn

Turen opp til toppen tar knappe fem minutter i en roterende gondol med plass til 65 personer. Fra platået på toppen er det panoramautsikt mot havet, landskapet og Robben Island i det fjerne.

Herfra ser vi kritthvite strender strekke seg langs de kjølige Atlanterhavet. Fjellsidene er fylt med turstier på kryss og tvers, der innbyggerne har hele fjellområdet til disposisjon.

Cape Town

TURISTMAGNET: Mange turister i Cape Town finner veien til pingvinene ved Boulders Beach

Naturopplevelser på Kapp-halvøya

Bebyggelsen strekker seg ut mellom alt dette, med vindistriktet i ryggen og små, lune kystbyer spredd nedover mot Kapp det gode håp. Beboerne i Cape Town har definitivt sin andel boltreplass når det gjelder naturområder.

Cape Town
MANGE SØTE SMÅ: Små afrikanske pingviner har funnet veien til lune Boulders Beach

Ikke nok med at Taffelberget også er et flott turterreng; Table Mountain National Park er omfangsrikt og strekker seg godt ut over halvøya med Kapp det gode håp og Cape Point som ytterpunkter.

Med mulighet for mange hyggelige stoppesteder og flere fine utsiktspunkt  hører det med til et besøk i Cape Town å legge en tur til Kapphalvøya. Vi dro på biltur med vår guide for dagen, Desmond, og fikk som bonus oppleve en minisafari med både afrikanske pingviner og struts langs veien.

Cape Town
GUIDER TURISTER: Desmond er sjåfør og guide, og tar gjerne turister med på tur rundt på Kapphalvøya.

Gatelangs i Cape Town

Naturens egne attraksjoner til tross: V&A Waterfront regnes for å være en av Afrikas store turistattraksjoner, med rundt 24 millioner besøkende i året. I alt fem shoppingområder og 450 butikker finnes her ved havnen i Cape Town.

Det er med andre ord nok å bruke pengene på her, for den som er ute etter shopping.

Cape Town
SHOPPINGELDORADO: Det mangler ikke på muligheter for å shoppe litt i Cape Town. Her fra V&A Waterfront

Men glem ikke å vandre gatelangs mellom mindre butikker og koselige kaféer. Vi gikk på vandring i noen av Cape Towns mange gater. En tur i fargerike Bo-Kaap er selvsagt. Bree Street ligger like ved og er et hipt strøk fylt med spennende spisesteder og uavhengige butikker.

Livlige Long Street er verdt en tur og i trendy Kloof Street fant vi hyggelige spisesteder som maksimalistiske Kloof Street House og gourmet is-utsalget Unframed Ice Shop.

Bo-Kaap Cape Town
Fargerike Bo-Kaap er Mandalay-distriktet, der slaver fra India og Malaysia ble bosatt.

En kontrastfylt by

Likevel: alt er ikke fryd og gammen i Cape Town, til tross for at byen er aldri så vakker og spennende for oss å besøke. Skjevhetene er store og arbeidsledigheten høy.

– Penger avler penger, forklarer Desmond. Det er fortsatt de familier som hadde økonomisk ryggrad til det tidligere, som har anledning til å gi sine barn en utdanning.

Som besøkende bidrar vi der vi kan. Også i form av å legge igjen penger til turistnæringen, mens vi opplever dette vakre landet med den spennende moderbyen Cape Town.

En by som byr på både spennende storbyopplevelser og flotte naturopplevelser etter en lengre flyreise helt fritt for jetlag.

Cape Town
SMÅ DESIGNBUTIKKER: Sigal driver pop up butikken Colourbox i Bree Street og selger ulike designervarer.

Hotelltips Cape Town

Cloud 9 Boutique Hotel & Spa

Cloud 9 Boutique Hotel & Spa er et lite boutique hotell i Tamboerskloof med gåavstand til Kloof Street og Long Street, med variert og godt utvalg av barer, caféer og restauranter i nærheten. Der er også et lite basseng på taket.

Hotellet er tildelt bærekraftnivå 2 på booking.com og har et score på 8,9 fra tidligere gjester. Jeg har selv bodd her og vært veldig fornøyd! Sjekk pris og booking her*

Cloud 9 Cape Town
Cloud 9 boutique hotel

The Capital Mirage

The Capital Mirage ligger mellom Cape Town sentrum og fargerike De Waterkant (med blant annet Bo-Caap), og har gratis wifi, parkering, bar på taket og utendørsbasseng. Her kan du bo i rom med minikjøkken, vaskemaskin og tørketrommel. Hotellet er tildelt bærekraftnivå 2 og har fått et score på 8,8 av tidligere gjester. Jeg har selv overnattet her og var godt fornøyd da. Sjekk pris og booking her*

The Marly Boutique Hotel

For hotell nær stranden, kan Camps Bay by på flere muligheter. Hos The Marly Boutique Hotel kan du få utsikt både mot fjellene og havet. Får 9,0 i score på booking.com av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Hotell nært Waterfront

The Waterfront har flere overnattingsmuligheter. På luksushotellet The Silo Hotel får du service i verdensklassen. Hotellet er tildelt bærekraftnivå 3 på booking.com og har fått 9,7 i score av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Her ligger også et av luksuskjedens One&Only Cape Town.Hotellet er tildelt bærekraftnivå 3 hos booking.com og får en score på 8,8 av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Et annet alternativ er Radisson Blu Hotel Waterfront. Her er spa, basseng inne og ute og en kort spasertur unna Waterfront. Kanskje litt upersonlig og stort, men praktisk beliggenhet nært Waterfront. Er tildelt bærekraftnivå 1 hos booking.com og får et score på 8,7 av tidligere gjester. Sjekk pris og booking her*

Mer å lese fra Sør-Afrika

Reisetips til Sør-Afrika – med praktiske tips til deg som planlegger reisen selv

Reisetanker fra Sør-Afrika

I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

Reisetips til Cape Town

På safari i Pilanesberg National Park

Reisetips til Cape Town

Cape Town
Cloud Bay er en av Cape Towns vakreste områder, med «De tolv apostler» bak og havet med stranda foran

Vannkrisen «day zero»

Periodevis er det vannmangel i Cape Town. Det var det ikke da jeg var der sist, men jeg har også opplevd å være der når det er helt krise.

Som besøkende oppfordres vi til å spare på vannet, på samme måte som de lokale. Ta korte dusjer, bruk håndkleet flere ganger og unnlat å la vannet renne når tennene pusses, er noen av rådene vi får. Flere steder er vannet i springen byttet med desinfiserende midler på separate beholdere.

→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist

Strømmangel – load shedding

De senere årene har det ikke vært nok strøm i landet, hvilket har medført daglige strømbrudd. Dette kalles load shedding, og er et begrep som vil dukke opp fra tid til annen i løpet av reisen. 

Dette er stort sett et problem for innbyggerne, bedrifter og de som ikke har solcellepanel eller aggregat tilgjengelige. Likevel; Det er greit å være klar over og det kan være lurt å ha med en ekstra lader til mobilen og en lommelykt/hodelykt, avhengig av hvor du kommer til å oppholde deg mest. 

Sjekk ut Eskoms «loadshedding-app», EskomSePush om du skulle ha behov for å holde deg orientert om planlagte strømbrudd. 

Reiseråd

Ta forholdsregler i forhold til kriminalitet. Pass på verdisakene, vær forsiktig i folkemengder og typiske turistområder. Snakk med hotellet om hvilke områder som bør unngås. Kjører du egen bil, la den stå etter mørkets frembrudd og vær klar over faren for bilkapring. La ikke verdisaker ligge synlig fremme. Vi tok selv forholdsregler og opplevde ingen ubehageligheter.

Se også UDs reiseråd på www.regjeringen.no

Reise dit

Flere flyselskap har flyreiser til Cape Town. Fra Norge må mellomlanding påregnes. Det er ikke tidsforskjell mellom Norge og Sør-Afrika og nordmenn trenger ikke visum.

Første gang publisert 29. september 2018. Gjennomgått og oppdatert februar 2024


Følg meg på Instagram @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Flott innlegg om en fantastisk by, Mette! Cape Town har liksom alt. Nærhet til både fjell, hav, flott natur, god mat, eksotiske dyr, vindistrikt, strender, og mye historie. 🙂 Det eneste som kunne gjort byen bedre, er selvfølgelig om skjevhetene var historie de også. Dere var smarte som valgte å dra opp til Table Mountain nesten med en gang dere landet! Kabelbanen var stengt nesten hele uken jeg var i byen, haha. Jeg valgte derfor å gå opp sammen med en liten gruppe, men selv der var vinden så sterk at det var så vidt at jeg forstod at det var forsvarlig å komme seg til topps. Det gikk heldigvis greit da. :p Dette er et sted man gjerne kan reise tilbake til, gang på gang.

error: Content is protected !!