Cape Town: Naturnært og trendy

Flyreisen er sponset av KLM

En touch av Malibu og en dæsj Tel Aviv, men likevel helt seg selv: Cape Town regnes for å være en av verdens vakreste byer, der den ligger omgitt av kritthvite strender i skyggen av Taffelberget.   

— Cape Town er kjent for å ha fire årstider på en dag, sier Desmond. Mannen som jobber som guide, legger til: – Været skifter veldig fort!

Vi har alt sett den: Tåken som kommer snikende og plutselig legger seg over Table Mountain som en duk. Brått er turen opp til toppen overflødig, for det er ikke mye utsikt å få fra en topp inntyllet i tåke. Vi har merket det, også, det omskiftelige været: Båtturen som skulle ta oss med til Robben Island ble kansellert på grunn av for høye bølger. Dermed fikk vi ikke besøkt en av verdens største turistattraksjoner, den UNESCO-vernede fengselsøya like utenfor Cape Town.

→ Les også: Reisetips til Cape Town!

annonseBooking.com

Se Cape Town fra oven

Været  endrer seg med andre ord i rasende fart her i Cape Town. Så den som ønsker å ta gondolen til toppen av Taffelberget, bør kjenne sin besøkelsestid. Det gjelder derfor å ta seg til Table Mountain Cableway så fort sola skinner. Så gjorde vi altså det eneste riktige vår første morgen i Cape Town; vi dro sporenstreks til kabelbanen like etter frokost, selv om køen var like lang som dagen var varm.

Cape Town
FLOTT UTSIKT! En tur til toppen av Taffelberget gir en storslått oversikt over Cape Town og omegn

Turen opp til toppen tar knappe fem minutter i en roterende gondol med plass til 65 personer. Fra platået på toppen er det panoramautsikt mot havet, landskapet og Robben Island i det fjerne. Herfra ser vi kritthvite strender strekke seg langs de kjølige Atlanterhavet. Fjellsidene er fylt med turstier på kryss og tvers, der innbyggerne har hele fjellområdet til disposisjon.

Cape Town

TURISTMAGNET: Mange turister i Cape Town finner veien til pingvinene ved Boulders Beach

Naturopplevelser på Kapp-halvøya

Bebyggelsen strekker seg ut mellom alt dette, med vindistriktet i ryggen og små, lune kystbyer spredd nedover mot Kapp det gode håp. Beboerne i Cape Town har definitivt sin andel boltreplass når det gjelder naturområder.

Cape Town
MANGE SØTE SMÅ: Små afrikanske pingviner har funnet veien til lune Boulders Beach

Ikke nok med at Taffelberget også er et flott turterreng; Table Mountain National Park er omfangsrikt og strekker seg godt ut over halvøya med Kapp det gode håp og Cape Point som ytterpunkter. Med mulighet for mange hyggelige stoppesteder og flere fine utsiktspunkt  hører det med til et besøk i Cape Town å legge en tur til Kapphalvøya. Vi dro på biltur med vår guide for dagen, Desmond, og fikk som bonus oppleve en minisafari med både afrikanske pingviner og struts langs veien.

Cape Town
GUIDER TURISTER: Desmond er sjåfør og guide, og tar gjerne turister med på tur rundt på Kapphalvøya.

Gatelangs i Cape Town

Naturens egne attraksjoner til tross: V&A Waterfront regnes for å være en av Afrikas store turistattraksjoner, med rundt 24 millioner besøkende i året. I alt fem shoppingområder og 450 butikker finnes her ved havnen i Cape Town. Det er med andre ord nok å bruke pengene på her, for den som er ute etter shopping.

Cape Town
SHOPPINGELDORADO: Det mangler ikke på muligheter for å shoppe litt i Cape Town. Her fra V&A Waterfront

Men glem ikke å vandre gatelangs mellom mindre butikker og koselige kaféer. Vi gikk på vandring i noen av Cape Towns mange gater. En tur i fargerike Bo-Kaap er selvsagt. Bree Street ligger like ved og er et hipt strøk fylt med spennende spisesteder og uavhengige butikker. Livlige Long Street er verdt en tur og i trendy Kloof Street fant vi hyggelige spisesteder som maksimalistiske Kloof Street House og gourmet is-utsalget Unframed Ice Shop.

Cape Town
FARGERIKE BO KAAP: Det hører med å gå rundt i det fargerike strøket Bo Kaap.

Vannkrise og skjevheter

Likevel: alt er ikke fryd og gammen i Cape Town, til tross for at byen er aldri så vakker og spennende for oss å besøke. Skjevhetene er store og arbeidsledigheten høy. – Penger avler penger, forklarer Desmond. Det er fortsatt de familier som hadde økonomisk ryggrad til det tidligere, som har anledning til å gi sine barn en utdanning.

Den pågående vannkrisen er stadig tilstedeværende, og som besøkende oppfordres vi til å spare på vannet, på samme måte som de lokale. Ta korte dusjer, bruk håndkleet flere ganger og unnlat å la vannet renne når tennene pusses, er noen av rådene vi får. Flere steder er vannet i springen byttet med desinfiserende midler på separate beholdere.

Som besøkende bidrar vi der vi kan. Også i form av å legge igjen penger til turistnæringen, mens vi opplever dette vakre landet med den spennende moderbyen Cape Town. En by som byr på både spennende storbyopplevelser og flotte naturopplevelser etter en lengre flyreise helt fritt for jetlag.

affiliate-reklame

Anbefalte hotell i Cape Town

Cloud 9

Cloud 9 Cape Town

Cloud 9 er et lite boutique hotell i Tamboerskloof med gåavstand til Kloof Street og Long Street, med variert og godt utvalg av barer, caféer og restauranter i nærheten. Personlig testet!

Sjekk prisen her

The Capital Mirage Hotel 

The Capital Mirage Hotel Cape Town

The Capital Mirage ligger mellom Cape Town sentrum og trendy De Waterkant, og har gratis Wi-Fi, parkering, bar på taket og utendørsbasseng. Her kan du bo i rom med minikjøkken, vaskemasking og tørketrommel. Personlig testet!

Sjekk prisen her

The Marly

For hotell nær stranden, kan Camps Bay by på flere muligheter. The Marly Hotel byr på utsikt både mot fjellene og havet.

Sjekk prisen her

The Silo

Trendy The Silo Hotel er et stilfullt hotell ved Waterfront. Her tilbys service i verdensklassen, og er priset deretter.

Sjekk prisen her

Mer å lese fra Sør-Afrika

Reisetips til Sør-Afrika – med praktiske tips til deg som planlegger reisen selv

Reisetanker fra Sør-Afrika

I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

Reisetips til Cape Town

På safari i Pilanesberg National Park

 I tiden fremover kommer det flere tips til Cape Town og andre deler av Sør-Afrika. Følg med om turen går dit! 

annonseBooking.com

Cape Town

Cape Town

Cape Town, også kalt Kappstaden, er hovedstad i provinsen Western Cape i Sør-Afrika. Byen har rundt 3.6 millioner innbyggere og ligger ved kjente steder som den UNESCO-listede fengselsøya Robben Island, Kapp det gode håp og omkranset av fjell som Table Mountain, Devil’s Peak, Lion’s Head og Vlaeberg.

Det er store sosiale skjevheter og arbeidsledigheten er høy i Sør-Afrika, også i Cape Town.

Vannkrisen «day zero»

Den pågående vannkrisen er stadig tilstedeværende, selv om vannivået endres i perioder. Denne reiseartikkelen er basert på min reise dit påsken 2018, da vannreservene var svært lave. Jeg var tilbake i august 2018, da vannreservene var høyere. Min erfaring er at det er klare restriksjoner på bruken av vann Cape Town, uansett nivå for vannreservene, som altså kan variere. Dette oppleves imidlertid ikke problematisk for oss som er turister, etter min mening.

Som besøkende oppfordres vi til å spare på vannet, på samme måte som de lokale. Ta korte dusjer, bruk håndkleet flere ganger og unnlat å la vannet renne når tennene pusses, er noen av rådene vi får. Flere steder er vannet i springen byttet med desinfiserende midler på separate beholdere.

Reiseråd

Ta forholdsregler i forhold til kriminalitet. Pass på verdisakene, vær forsiktig i folkemengder og typiske turistområder. Snakk med hotellet om hvilke områder som bør unngås. Kjører du egen bil, la den stå etter mørkets frembrudd og vær klar over faren for bilkapring. La ikke verdisaker ligge synlig fremme. Vi tok selv forholdsregler og opplevde ingen ubehageligheter.

Se også UDs reiseråd på www.regjeringen.no

Cape Town
SMÅ DESIGNBUTIKKER: Sigal driver pop up butikken Colourbox i Bree Street og selger ulike designervarer. Flere tips til Cape Town kommer her på www.reiselykke.com

Reise dit

Flere flyselskap har flyreiser til Cape Town. Fra Norge må mellomlanding påregnes.

Min reise til Sør-Afrika denne gang var sponset av KLM, der jeg fløy via Amsterdam til Cape Town og hjem igjen fra Johannesburg, som beskrevet tidligere her.

→ Les også: 15 tips til en mer klimavennlig reise

Det er ikke tidsforskjell mellom Norge og Sør-Afrika og nordmenn trenger ikke visum.

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Flott innlegg om en fantastisk by, Mette! Cape Town har liksom alt. Nærhet til både fjell, hav, flott natur, god mat, eksotiske dyr, vindistrikt, strender, og mye historie. 🙂 Det eneste som kunne gjort byen bedre, er selvfølgelig om skjevhetene var historie de også. Dere var smarte som valgte å dra opp til Table Mountain nesten med en gang dere landet! Kabelbanen var stengt nesten hele uken jeg var i byen, haha. Jeg valgte derfor å gå opp sammen med en liten gruppe, men selv der var vinden så sterk at det var så vidt at jeg forstod at det var forsvarlig å komme seg til topps. Det gikk heldigvis greit da. :p Dette er et sted man gjerne kan reise tilbake til, gang på gang.

error: Content is protected !!