I Nelson Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

Det er hundre år siden Nelson Mandela ble født, og i Sør-Afrika har ikke denne milepælen gått noen hus forbi. Markeringen har da også bidratt til å skape økt oppmerksomhet rundt to av Nelson Mandelas fane-saker: respekt og antirasisme.

Jeg kan gjerne smile der jeg åpner forvaringscella hvor Nelson Mandela ventet på sin livslange dom. For ikke å snakke om når jeg selv står akkurat der han sto da han forsvarte seg selv i Ravonia-saken og ble dømt til livstid i fengsel. Ja, jeg kan gjerne smile – jeg er jo bare på besøk her i House of Justice i Pretoria og jeg velger selv å låse meg inn på cella for å lese «Freedom Charter», håndskrevet og ført i pennen på veggen i cella av Mandela selv.

For meg, og heldigvis for veldig mange av oss, er et demokratisk samfunn en selvfølge.

→ Les også: Mandelas Johannesburg

Nelson Mandelas kamp

Det er det nå også i Sør-Afrika. Men det har kostet mye for veldig mange. Og ettervirkningene av apartheid-tiden er hverken få eller små. En av de som har kjempet for friheten og demokratiet er Nelson Mandela. En mann som strengt tatt ikke trenger noen introduksjon, og som ble dømt til livstid i fengsel. 27 år senere, da ingen lenger visste hvordan han så ut, slapp han ut. Og det var en annen mann som kom ut av fengselsporten i Drakensberg den gang.

When Mandela went to prison, he was an angry young man, appalled at the miscarriage of justice. Those years in prison were quite crucial. Suffering deepened his spiritual resource, and he grew in that time in magnanimity and generosity of spirit. – Desmond Tutu

Kampen for likhet fortsetter

Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Men det Nelson Mandela kjempet for og oppnådde, er fortsatt i startfasen på et likestilt samfunn.

Iwanda Nyundeni har studert historie og guider oss gjennom Nelson Mandela Capture Site. Han deler følgende tanker med meg:

— Nei, vi er ikke likestilte, ennå. Men jeg er overbevist om at hvis vi bare følger Nelson Mandelas vei, vil vi bli det, til slutt.

I Nelson Mandelas fotspor

Jeg har altså selv besøkt forvaringscella der han skrev «Freedom Charter» på veggen. Og jeg har selv besøkt fengselscellene han satt i i Johannesburg, Drakenberg, et fengselsområde som fortsatt er i bruk og der de innsatte selv dyrker og tilberede maten som spises.

Jeg har sett stedet han ble arrestert ved Howick og besøkt hjemmet hans i Soweto to ganger, med to forskjellige guider. Jeg har besøk landsbyen han bodde i som liten gutt. Jeg sett huset han bygde opp igjen, sett stedet der han lekte, gikk på skolen og passet landsbyens sauer. Jeg har vært i East London, der han studerte ved Fort Hare.

Jeg har besøkt Liliesleaf, der anti-apartheidbevegelsen gikk i skjul og Mandela selv bodde i skjul. Jeg har sett og hørt sterke saker i Apartheid-museet to ganger på under et halvt år. Og jeg har snakket med flere som møtte ham og jobbet med ham.

Zim, en av landsbyboerne i Qunu, forteller:

— Da jeg vokste opp, fortalte min bestemor om denne helten som satt i fengsel. Men jeg kunne ikke forstå hvordan man kunne være en helt og sitte i fengsel.

Qunu Mandelas landsby
Landsbyen der Mandela vokste opp

Møte med Mandelas høyre hånd

Men den som kanskje gjorde sterkest inntrykk på meg, var Zelda la Grange, forfatteren av Good morning, Mr. Mandela:

— Jeg var født i 1970 i apartheid-Sør-Afrika. Vi var indoktrinert og trodde at hvite var den overlegne rasen i Sør-Afrika. Merkelig nok ble de fleste hvite oppdratt av svarte. I media, i kirken, på skolen – overalt ble vi fortalt at apartheid var den rette måten å leve på.

Zelda la Grange
Zelda la Grange var Nelson Mandelas høyre hånd i 19 år. Jeg fikk møte og intervjue henne i Cape Town.

Da Nelson Mandela ble sluppet ut av fengsel, ante hun ikke hvem han var – hun hadde aldri hørt om mannen som faren hennes omtalte som en terrorist.

— Jeg stemte for apartheid og kunne derfor klassifiseres som rasist. Likevel endte hun opp med å bli en av Nelson Mandelas nærmeste og mest betrodde medarbeidere hans siste 19 år. Dette har hun skrevet bok om; Good morning, Mr. Mandela. 

Sterke reiseopplevelser

Det er med andre ord sterke inntrykk og store reiseopplevelser å oppleve i sporene etter Nelson Mandela. Det var jeg også godt forberedt på. For som jeg blant annet reflekterte over etter mitt første besøk i Sør-Afrika, tidligere i år på påskeferie:

«Vi skylder oss selv og landet vi besøker å sette oss inn i hva som har skjedd, hvordan det kunne skje og hvorfor. Det finnes det flere anledninger til, som ved museumsbesøk og møter med lokale underveis, og i forkant og etterpå med å lese om historien bak Apartheid og koloniseringen av landet.»:

Det står jeg ikke mindre bak i dag. At jeg skulle få anledning til å dypdykke så til de grader i apartheidtiden og antiapartheidbevegelsen etter dette, hadde jeg virkelig ikke sett for meg. Og bildet er komplekst, for begge parter, på begge sider av historien, med dype spor fra langt tilbake i tid.

Rainbow nation_Apartheid museet

Her er Nelson Mandelas berømte ord fra sin forsvarstale i Pretoria:

I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die. – Nelson Mandela

I Mandelas fotspor gjennom Sør-Afrika

Her finner du en oversikt og omtale av sentrale steder å besøke knyttet til Nelson Mandelas liv og virke, og følger sånn sett også selvbiografien han skrev på cella på Robben Island; Veien til frihet.

Noen steder er et «must» å besøke uansett om du er spesielt interessert eller ei i Mandelas liv og virke. Andre er mer av interesse for de som ønsker å dypdykke i hans liv og virke. Dette har jeg derfor bemerket for hvert sted, som en anbefaling. Lengst ned vil du finne stedene merket av på kart.

Johannesburg

Hovedstaden Johannesburg er fylt med historier om Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. 

Mandela Apartheid museet

Nelson Mandela Centre of Memory

Nelson Mandela Centre of Memory ligger i Houghton, og her finner vi kontoret der Nelson Mandela jobbet ved i sine siste arbeidsår. Ellers er dette et sted å besøke for den som er spesielt interessert i Nelson Mandelas liv og virke, som forskere m.m. Like ved ligger Mandelas hus fra presidenttiden, som nå skal omgjøres til boutique hotell. Nettside: www.nelsonmandela.org

Mandelas kontor
Her hadde Nelson Mandela sitt kontor til det siste

Liliesleaf Museum

Liliesleaf Museum ligger i forstaden Ravonia, et nabolag nord i Johannesburg og er et sted som har spilt en stor rolle i kampen mot apartheid. Her fikk vi lære mer om hvordan den væpnede kampen mot apartheid gikk til. En egen utstilling er viet Norges rolle i kampen mot apartheid. For spesielt interesserte. Nettside: www.liliesleaf.co.za

Constitution Hill

Constitution Hill med den fortsatt virksomme rettssalen (Constitutional Court) og museet som dekker cellene der fanger satt – deriblant Nelson Mandela og Ghandi. Anbefales. Nettside: www.constitutionhill.org.za

Chancellor House og  The Shadow Boxer

Chancellor House og statuen av Nelson Mandela som skyggebokser, The Shadow Boxer. Advokatkontoret til Tambo og Madela har bilder og dokumenter utstilt i vinduene. Anbefales.

Apartheid-museet 

Apartheid-museet er et gripende møte med apartheid, i form av film og utstilte fotografier, blant annet. Et must for alle som befinner seg i Johannesburg. Nettside: www.apartheidmuseum.org

Apartheid museet
Apartheid Museet er stort og omfangsrikt. Beregn nok tid her!

Vilakazi street i Soweto

Mandela House og Hector Pieterson Memorial i Vilakazi street i  Soweto forteller historien om Mandela og Winnies liv i Soweto, samt studentopprøret mot innføringen av afrikaans som eneste språk i skolen – og som medførte mange tapte liv. Et must for alle som besøker Johannesburg. Vilakazi street i Soweto er for øvrig verdens eneste gate med to Nobelprisvinnere. Nettside: www.mandelahouse.com

Pretoria

Freedom Park

Freedom Park

Freedom Parker en park og et museum som forteller historien til førkolonitidens Sør-Afrika, apartheid-tiden, post-apartheid tiden og kulturarven – helt tilbake til 3,6 millioner år i tid. Nettside: www.freedompark.co.za

Palace of Justice 

Palace of Justice og forvaringscellene, der Nelson Mandela og åtte med-tiltalte ble stilt for retten i Rivonia-saken – der Mandela holdt sin forsvarstale i fem timer.

Howick – The Capture Site

Nelson Mandela Capture Site er der Mandela ble tatt til fange I august 1952. Her kommer et museum og her er det et kunstverk av Marco Cianfanelli. Howick ligger i Kwazulu Natal, et område med tropisk klima, strender, mange safari-muligheter og storbyen Durban, blant annet.

Long Walk to Freedom_Mandela Capture Site

Om du befinner deg i området rundt Durban, kan det være verdt å ta turen hit. Nettside: www.thecapturesite.co.za

Qunu – der Mandela vokste opp

Landsbyen der Nelson Mandela vokste opp fra han var 4 til 9 år, og hvor han senere flyttet tilbake på tampen av livet. Her oppførte han et nytt hus på eiendommen der moren bodde, han bygget også et identisk hus som det han hadde i fengselet i Drakensberg Correctional Services. Graven hans ligger også her, men den er det kun mulig å se på avstand, ettersom den er sperret av.

Mandela hus i Qunu
Huset Mandela fikk bygget opp i Qunu etter mål fra hans siste bolig i fengselet Drakensberg (tidl. Pollsmore Prison)

Det er mulig å bo hjemme hos lokale i Qunu. Vi bodde imidlertid i East London, 3 til 4 timer med bil unna Qunu. Jeg vil fortelle mer om Qunu i en senere artikkel.

Pollsmoor Prison – Mandelas siste fengsel

Drakenstein Correctional Services (tidligere Pollsmoor Prison) er et stort fengselsområde der Mandela ble holdt fanget sine siste 14 måneder I fengsel. Det var også her han gikk ut av fangeskap som fri mann. Det er ikke mulig for turister å komme inn her per i dag, da dette er et fengsel fortsatt i bruk. Men foran inngangen er en statue av Mandela, så er du i området ved Paarl eller Fraschhoek, kan dette være et sted å stoppe for spesielt interesserte.

Nelson Mandelas bolig i Drakenstein Correctional Services
Nelson Mandelas bolig i Drakenstein Correctional Services

Robben Island – UNESCO-sted og fengselsøy

Unesco-vernet fengselsøy utenfor Cape Town hvor man kan besøke Mandelas celle, blant annet. Her tilbrakte Nelson Mandela 18 av sine 27 år i fengsel, under temmelig kummerlige forhold. Nettside: www.robben-island.org.za

Robben Island

Selv har jeg forsøkt å besøke Robben Island to ganger. Men på grunn av sterk sjø og stadig skiftende vær I Cape Town, blir ofte båtturene ut til øya avlyst. Jeg har altså blitt berørt av dette begge ganger, men satser på en tur ut neste gang jeg er i Cape Town.

Les også:

Til informasjon:

Jeg har vært på pressetur, invitert av South Africa Tourism. Ingen føringer er lagt for publisering.  

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
  1. Sterk historie og fint ført i pennen av deg. Han var litt av en mann, og hvilke urett som ble begått mot dette folket. Trist og gripende. Artig at du fikk møte Zelda la Grange blant mange andre opplevelser. Vi opplevde forøvrig det samme som deg. Båten ble innstilt på grunn av vind, så vi kom aldri ut til Robben Island, dessverre. Men bruker fortsatt mitt oransje/brune/hvite Nelson Mandela mot-apartheid armbånd 🙂

    En liten anekdote. Datteren min bodde jo i Cape Town i fjor høst og fikk en del sør-afrikanske venner og kolleger, både svarte og hvite. Hun fortalte at begrepet omvendt rasisme nå ble brukt en del, både i Sør-Afrika og internationalt der hvor hvit overlegenhet har blitt redusert. Svarte ble f.eks. foretrukket inn i militæret, på jobbmarkedet, boligmarkedet etc. Jeg vet ikke om det er noe bevis for at det virkelig er sånn, det men det ble vist diskutert.

    Jeg skal prøve å få kommet på reisekvelden. Det hadde vært koselig å høre mer om reisene dine og drømme seg tilbake 🙂

  2. Det er litt av en historie, og landet har fremdeles en vei å gå mot et bedre samfunn for alle innbyggerne. Jeg har besøkt Robben Island, hadde flaks med været den ene dagen jeg hadde mulighet til å dra dit, det var første dag på lenge at det faktisk gikk båt ut dit. Om et år skal jeg forhåpentligvis tilbake til Sør-Afrika, og da starter turen i Johannesburg. Satser på å få tid til å besøke noen flere av stedene knyttet til Nelson Mandela da.

error: Content is protected !!