Stetten 2018: Høst, venner og gourmet til fjells

Denne helgen har jeg innviet høstferien med tre av mine favoritt-ingredienser for en vellykket helg: fjelltid, vennetid og deilig mat og drikke. 

 

Turen gikk altså denne helgen til Geilo i Hallingdal. Denne gang riktignok ikke for å være så fryktelig mye ute i naturen. Men dog. For målet for helgen var den årlige Stetten – festivalen for livsnytere.

Hva bedre er vel da å slenge på en tredje favoritt – å være til fjells, i de vakreste høstfarger, nyte deilige viner og nydeligste mat – med gode venner?

Så der har du meg: en herlig helg til fjells, som nå nærmer seg slutten. Men ikke før jeg har oppsummert:

De som var tidligst på denne helgen, kunne delta på et rekordstort oppmøte under vinvandringen i Geilo sentrum fredag ettermiddag. Selv hadde jeg fortsatt litt arbeid å ferdigstille før helgen tok til, så jeg drøyde til venner kom til fjells og vi tok turen til Hallingstuene, der helgens første winemaking dinner ventet.

Winemakers dinner på Restaurant Hallingstuene

Winemakers dinner på Hallingstuene var i år en fire retters middag, tilpasset viner fra Rhône. Gigondas ligger i Rhône-dalen og regnes for å være en av de beste vinprodusentene derfra. Henri-Claude Amadieu produserer blant annet Chateauneuf-du-pape, Côte du Rhône og Gigondas, og i løpet av kvelden fortalte han om vingården, området, druene og vinene, mens vi smakte og spiste og drakk. En strålende fin kveld, der forretten var det absolutte høydepunktet for meg personlig. Mmm …

Etterpå bar det ned i vinbaren der Frode Aga underholdt på herlig vis som bare Frode Aga kan; med vitser på rekke og rad. God stemning, høylytt latter og enda litt mer vin.

Meny med viner

Forrett:

Torsk med kaviarsmør: en himmelsk rett av torsk med nydelig smørsaus og torskerogn

Viner:

Côte du Rhône Domaine Grand Romane White 2016, Amadieu

Côte du Rhône Domaine Grand Romane White 2014, Amadieu

Hovedrett:

Høyrygg av kalv med madeirasaus, med poteter og grønnsaker

Viner: kraftige røde, krevende

Gigondas Domaine Grand Romane Red 2015, Amadieu

Gigondas Domaine Grand Romane Red 2012, Amadieu

Osterett

Nøyaktig hvilken ost som ble brukt her, fikk jeg ikke helt med meg, men dette var altså første gang jeg smakte ostesuppe (!). Dét var godt, det …!

Viner: kraftige røde, krevende

Gigodnas Domaine Grand Romane Red 2014 , Amadieu

Gigodnas Domaine Grand Romane Red 2011 , Amadieu

Sitronterte

Vin: Muscat de Beaune de Venice 2014

Pris: 1150,- for 4 retter og vinpakke

Vinmesse i Geilo sentrum

Lørdag ble det arrangert vinmesse på Off Piste i Geilo sentrum, der en rekke vinimportører og i alt tre vinleverandører presenterte noen av sine perler på flaske. Her kunne vi smake oss gjennom en rekke ulike viner fra store deler av verden, møte produsenter og importører – og ikke minst få tips og anbefalinger fra de som kjenner vinene de serverte aller best.

Stetten Geilo

Prisen var rimelig og skjenkingen raus. Vi fikk smakt oss gjennom en god del, men det er begrenset hvor mange forskjellig smaker jeg klarer å forholde meg til på rekke og rad – jeg kom meg derfor langt i fra rundt til dem alle.

Men en av vinene jeg fikk smake på var en Barbaresco fra Massimo Rivetti ved Neive, som importeres av Graawe-Jacobsen AS i Bergen. Gjett om jeg skal ta turen til denne familiedrevne vingården neste gang jeg er i Neive!

Jeg fikk også slått av en prat med Moestue Grape Selections og ikke minst, de tre produsentene som var til stede:

Borgogno, Piemonte, Italia

Andrea Cravero fra det historiske vinhuset Borgogno fra Piemonte. Dette vinhuset som ble startet i 1761 av Bartolomeo Borgogno, og i 2008 tok Farinetti-familien over driften.  Borgogno produserer blant annet Dolcetto d`Alba, Barbera d`Alba, Barolo, Barolo Riserva og Barolo Chinato.

Fèlisina S.P.A, Chianti i Toscana, Italia

Andrea Bonivento fikk jeg slått av en prat med på dagtid og i løpet av lørdagskvelden på Vestlia presenterte han viner fra vinhuset Fèlisina, der han fortalte om mat og vin i kombinasjon, samt om Poggiali-familiens drift av vinhuset.

Gigondas, Rhône, Frankrike

Henri-Claude Amadieu fra Gigondas var ansvarlig for vinen på Hallingstuene fredag kveld, men han serverte også viner under vinmessen  lørdag ettermiddag.

Amadieu produserer bl.a Chateauneuf-du-pape, Côte du Rhône og Gigondas, litt tyngre, høstlige viner. Pierre Amadieu tappet sin første Gigondas i 1929, og var dermed en av de første til å sette navnet sitt på en vin fra området, fikk vi vite.

Pris: kr. 250,-

Winemaking dinner på Vestlia

Lørdag kveld fortatte med en nydelig fire-retters middag tilberedt av den prisbelønte mesterkokken Kari Innerå og Vestlias eget kokketeam. Sommelier og vinskribent Merete Bø ledet showet og intervjuet kveldens winemaker, Andrea Boniventi.

Boniventi representerte familien Poggiali og fortalte om vinhuset Fèlisina og vinene som var spesielt plukket ut til for å harmonere med rettene som var basert på kokeboken Innerå + Bø. Gisle Børge Styve Trio underholdt på hyggelig vis i løpet av kvelden.

Norske varer i sesong var en tråd gjennom hele måltidet, med krabbe, nyplukkede epler og lam fra Hallingskarvet – blant annet. Et nydelig måltid, der jeg tror jeg holder 2. forrett som min personlige favoritt – jordskokksuppen. Men det konfiterte lammet fra Hallingskarvet ligger tett i tet … Ettersom vi også fikk med boka Innerå + Bø, skal jeg jammen prøve å lage denne varianten av jordskokksuppa selv. Og kanskje skal jeg prøve å confitere lam også!

4 retters meny med viner:

Første forrett Krabbesalat med dillmajones og stangselleri

Vin: 2016 Dressigacker riesling Trocken. Dette var ikke ved Fèsilina, da Merete Bø ønsket seg en riesling som passet særlig godt til akkurat denne retten.

Andre forrett: Jordskokksuppe

Vin: 2015 Podere la Berta Pagadebit

Hovedrett: Confitert lam, byggrynsrisotto og kantarell

Viner:

2015 Berardenga Chianti Classico

2009 Rancia Chianti Classico Riserva

Dessert: Eple, eple, eple

Retten kaller de Eple, eple, eple, og dette var en epleterte med is til, der eplene var håndplukket og medbrakt til Geilo av kokken selv.

Vin: 2006 Vin santo

Pris: 1490,- for 4 retter, vinpakke, bok og underholdning.

Andre arrangementer som foregikk på Geilo denne helga, var boblesmaking på Dr. Holms hotell, 8-retters middag på Bardøla hotell og 4 retters middag på Hallingstuene også lørdag kveld.

Stetten 2019?

Viner fra Mostue Grape Selections

Dette var mitt andre år som deltaker på Stetten, og blir det Stetten til neste år, vil jeg absolutt gjerne delta da også.

Det er et imponerende tiltak at en bygd i Hallingdal år etter år klarer å samle vinimportører, vinprodusenter, gourmetkokker og mat- og vinglade en hel helg til fjells. Det er det bare å støtte opp om! God mat til fair pris og vinopplevelser på rekke og rad.

Så er det kanskje ikke så helt rart at det skjer nettopp her. Mesterkokk Frode Aga og kona Berit Kongsvik drevet gourmetrestaurant i hele 25 år. Her har vi hotell som satser på kvalitetskjøkken, vinkjellere med godt utvalg og det gode liv for gjester som vil til fjells.

Kanskje blir du fristet til en helg til fjells under Stetten til neste år? For jeg håper da virkelig dette gjentar seg i 2019!

Et lite tips: Til helgen er det forresten lokalmatfestival her på Geilo. Selv får jeg ikke dette med meg i år, men jeg tok turen i fjor, og fikk tak i noen herlige delikatesser fra Hallingdal i høstsol. → Les også: En liten hyllest til norsk lokalmat

Nå går ferden min videre. Andre fjell, andre landskap, andre viner og flere delikatesser venter. So long. Vi ses på Instagram @reiselykke om du vil bli med på tur! 

Tips til Geilo

Høstferietips til Hallingskarvet nasjonalpark
Tips til restauranter året rundt på Geilo

Tips til vinreiser

En vinreise i Monferrato, Piemonte
 Vinproduksjon og vinsmaking i Montenegro
 En reise i vin i La Rioja
 En vinreise i Penedés, Catalonia 
→ Vulkansk vin på Santorini
Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!