Lilleby i Trondheim: Credo, Jossa og Finnes kafé

Lilleby i Trondheim: Credo, Jossa og Finnes kafé

Trondheim kaller seg Norges lokalmatby, og her holder Credos Heidi Bjerkan til. Når hun ikke er i Oslo for å drifte Vippa, da. 

I juni var jeg en tur i Trondheim og i den anledning ble det også en tur til Lilleby, den nye bydelen der Heidi Bjerkan har etablert Credo, Jossa og Finnes kafé. 

Her har de rett og slett tatt lokalmatfokuset litt lenger enn de fleste: på Credo har nemlig  råvarene flyttet inn i restauranten. Her dyrkes mango, fiken og papaya innendørs, mens beboere og restaurant dyrker sammen i kjøkkenhagen utenfor.

Riktignok har Credo holdt seg til filosofien om kortreist og lokaldyrket i mer enn tjue år nå, men i sine nye lokaler har Heidi Bjerkan og teamet kunne strekke konseptet enda litt lenger her. Som tidligere, samarbeider hun tett med lokale matprodusenter.

Heidi Bjerkan
Heidi Bjerkan

— Vi tenker fremover, sier Heidi Bjerkan. — Vi har alltid tenkt slik, men her får vi vist det mer, forteller hun.  Heidi viser meg rundt i sine nye lokaler i Lilleby. Det tidligere fabrikklokalet fremstår trendy og stilfullt. Grafittien på murveggene er beholdt, interiøret bærer preg av norsk design og grønne vekster skaper en helt egen atmosfære og duft innendørs.

— Som kokk mener jeg vi har et ansvar, sier Heidi. Derfor er det viktig for henne å formidle en respekt for dyrene. At Heidi kan navnene deres er en del av dette. — Slik bør det være, når vi spiser kjøttet deres, legger hun til. Credo ønsker å støtte bøndenes og produsentenes filosofi. De øvrige stedene hun driver, Jossan, Finnes og Vippa i Oslo, er en spin-off av det, som hun sier.

I nabohuset ligger siste tilskudd i familien; Finnes kafé. Bakeriet drives etter samme prinsipper og er blitt til i et tett samarbeid med Martin Fjell, som står bak Ille brød i Oslo.

Her fikk jeg en omvisning på kjøkkenet, smake nybakt brød med brunost, og slå av en prat med bakermester og verdensvandrer Ivy Kong, som opprinnelig studerte fysikk i Hong Kong. Men eventyrlyst førte henne ut i verden, der hun den senere tid har jobbet delvis hos en lokal baker i Scotland og delvis her hos Heidi. Og at hun kan sine saker, det er det liten tvil om!

Heidi Bjerkan er nominert til prestisjetunge

BASQUE CULINARY WORLD PRIZE

blant annet for sin innsats som en av flere initiativtakere og medeiere i Vippa-prosjektet, som har til formål å integrere immigranter og mat entreprenører i norsk kultur. Les mer om Vippa her, om nominasjonen her, samt denne artikkelen i Aftenposten.

Vippa

Prisen deles ut i Modena i Italia 24. juli 2018. Lykke til Heidi!


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
error: Content is protected !!