En liten hyllest til norsk lokalmat

En liten hyllest til norsk lokalmat

Sommerens norske reiseeventyr har vært en begivenhetsrik reise i norsk natur og norske attraksjoner, for ikke å glemme: rikelig med smak av norsk lokalmat!

Som reisende, setter jeg stor pris på å smake meg gjennom et lands delikatesser, enten spiselige eller drikkelige. Ikke sjelden havner noen av godsakene med i bagasjen hjem som spiselige suvenirer, som jeg personlig synes er de beste minner fra reiser, nest etter bilder.

Alle som liker å handle på Bondens marked og tilsvarende utsalg, vet vi har litt av hvert av norsk lokalmat å vise til også her i Norge. Men om man ikke er aktiv oppsøkende selv, er det ikke alltid like enkelt å finne frem.

I sommer har jeg imidlertid nytt godt av både oster og moster og andre godsaker, produsert og dyrket frem rundt omkring i dalom og til fjells.

Smak av Lom
Produkter til salgs på Smak i Lom

Med rundt 14 dager i Hallingdal, har jeg handlet herlig geitost på Prestholt Ysteri, setersmør fra Fagerdalen støl i Hovet og en to år lagret ost fra Gurostølen innkjøpt på ostebutikken i Hol. På Smak i Lom fant jeg et glass krydret blåbærsyltetøy fra Røyland Gård og andre spiselige gaver. Og jeg har endelig, etter å jobbet med bøkene hans i mange år, fått besøkt Morten Schakendas Bakeriet i Lom og lagt turen innom Brimis flotte senter like ved.

Prestholt Ysteri
Reidar Stenberg driver Prestholt Ysteri. Her står han og koker brunost og selger meg et stykke hvit geitost.

Gloppen Hotell i Sandane brygger de sin egen øl og middagen her er basert på lokale råvarer fra en omkrets på 3 km i følge dem selv. Her finner vi blant annet fisk og skalldyr fra Gloppenfjorden, Dombstein og Kalvåg på menyen. Vi nøt en bedre fire retters middag der, da vi valgte å bo en natt over der på vei nordvestover i juli.

Det samme gleder Finse 1222: Her står den argentinske kokken Sebastian Arrighi for middagen som serveres, basert på norske råvarer. Her spiste vi blant annet fjellørret og lam fra Haugen Gardsmat i Flåm.

Bakeriet i Lom
Jeg har jobbet med bøkene til Morten Schakenda i en årrekke. Endelig fikk jeg også besøkt bakeriet – Bakeriet i Lom!

Selv i turistmagneten Geiranger fant vi rikelig av norsk lokalmat på menyen hos Brasserie Posten, som skinker fra Tind, ost fra Kraftkar og Den glade ku, samt kjøtt og fisk fra Hellesylt og Stranda. Et godt eksempel på et spisested som serverer noe av det beste vi har å by på, på en internasjonal måte.

Geilos egen Frode Aga har drevet restauranten Hallingstuene med sin kone Berit Kongsvik i mer enn 25 år (en personlig favorittrestaurant for min del), her står fjellørret og andre godsaker på menyen. Herfra går du aldri sulten!

Lokale oster servert på Gloppen Hotell
Lokale oster servert på Gloppen Hotell

Og på nok en reise gjennom Hardanger, stoppet vi sist på Utne Hotell, der vi skeiet ut med deilig lunsj på pop up caféen Mor Utne Stova, der det ble servert smørbrød og eplemost fra Alde på Bleie Gard.

På den lokale Joker-butikken fant vi en sider fra Edel å kjøpe med hjem. På vei til ferja, tok jeg turen innom en av de mange honesty-utsalgene langs veien og kjøpte med deilige, nyplukkede moreller fra Hardanger.

I Sande, Valldal og Aksdal har jeg kjøpt med meg nyplukka jordbær fra den lokale bonden, bær som fortsatt lukter av både jord og sol. Bedre enn det blir det neppe.

Følg gjerne med på Instagram @reiselykke for reisetips underveis


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

2 Comments
error: Content is protected !!