Det spennende estiske kjøkken

Med tyske tradisjoner og nordisk påvirkning, har estisk kjøkken tatt tak i gammel kokkekunst, blandet med moderne metoder og skapt det de nå kaller for New Nordic cooking. 

Her står lokalprodusert estisk mat sentralt, der tradisjonsikt rugbrød, sanking av vill sopp og bær, samt at gamle tilberedelsesmetoder som salting og sylting er blitt en del av det moderne kjøkken igjen.

Med kun én dags opphold i Tallin i løpet av min personlige reisehistorie, sier det seg selv at jeg ikke kjenner byen spesielt godt. Ei heller det estiske kjøkken, som jeg imidlertid har blitt langt bedre kjent med på ulike events i Oslo. Da jeg sist uke var invitert av den estiske ambassade nettopp for å bli bedre bedre kjent med tre av Tallins beste restauranter, visste jeg derfor å innfinne meg.

I mangel på å ha opplevd selve restaurantene der de ligger plassert i Estland, har jeg altså fått gleden av å få servert utsøkte retter på Kulinarisk Akademis kjøkken på Mathallen i Oslo – sammen med dertilpassede alkoholfrie fargerike og sunne drinker. Rettene ble tilberedt av i anledningen flybårne mesterkokker fra det som regnes som tre av Estlands beste restauranter om dagen.

Glasert lammetunge fra Restaurant Tchaikovsky
Glaced lamb tongue, celery, burned potatoes siphon and cowberry

Restauranten Noa Chef’s Hall er i følge White Guide ikke bare Estlands beste restaurant, men også en restaurant i den internasjonale mesterklassen. Sjefskokk Tõnis Siigurd er for øvrig Estlands mest kjente kokk.

Restaurant Alexander har gjort den lille øya Muhu til en destinasjon for internasjonal matturisme, i følge estlands ambassadør, Janne Jõessar-Ruusalu. Der lokker sjefskokken Matthias Dieter med lokale råvarer fra Muhu og de nærliggende øyene. Restauranten holder ellers åpent i hovedstaden Tallinn i vintersesongen.

Restaurant Tchaikovsky blander russisk kjøkken med det nordiske. Maten sjefskokken Vladislav Djatlshuk lager er inspirert av klassisk russisk musikk, og restaurantens musikalske kvelder skal være litt av en opplevelse.

Nå har jeg til gode å oppleve atmosfæren og servicen i disse restaurantene selv. Men maten, derimot, den må jeg si var en opplevelse: fargesterk, smaksrik og spennende.

Om du har tenkt deg turen til Estland i nærmeste fremtid, kan du klikke på linkene i omtalen over for å lese mer. Du kan også lese mer på Flavours of Estonia og i White Guide.

Jeg var invitert til pressetreff av Den estiske ambassaden

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!