Haugesund – byen ved sundet i vest

Haugesund er byen i vest med Norges eneste riksmonument, landets eldste kongesete og internasjonale festivaler som Sildajazz og Filmfestivalen. La meg ta deg med til byen jeg kommer fra! 

Haugesund er havnebyen i vest, plassert mellom Stavanger og Bergen, i et område der vikingkongene samlet Norge til ett rike. Det er derfor det er nettopp vikingfigurer som er det første du ser når du kommer ut av flyet på Helganes flyplass.

Jeg har utgitt ebok til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger!

Som jeg gjorde, da jeg landet tidlig denne helgen, brått og brutalt etter kraftig turbulens. Men selv om været ikke viste seg fra sin beste side denne lørdagen, tok jeg likevel en tur ned til Haraldsgata, ens ærend for å sjekke opp byens nyeste tilskudd: En nystartet bokhandel, som kun selger engelsk litteratur. I 2018! Det er så gøy det!

For det er noe på gang i Haugesund:

Som jeg skrev om i denne artikkelen i VG for en tid tilbake: Som andre mindre byer, møter Haugesund konkurranse fra kjøpesentre utenfor sentrum. Men det har ikke stoppet noen innovative gründere og tradisjonsrike butikkutsalg i å satse.  Og nå har byen fått nok en grunn for sine innbyggere å ta turen ned til sentrum: Den lille bokbutikken har åpnet!

Den lille bokhandelen

For deg som skal reise til Haugesund eller området rundt, enten det er for jobb eller i privat sammenheng; her er mine tips til deg som vil oppleve litt mer av vestlandsbyen ved Karmsundet.

Shopping i Haugesund

Her finner du flere gode inspirasjonskilder til gaver å kjøpe med hjem, uten at du trenger bil av den grunn. Hotellene i sentrum ligger nær gågata, caféer og butikker.

De senere årene har interiørbutikker som Bruno, Crush Concept og Hus i Nord åpnet dørene. Den lokale klesdesigneren Kristine Vikse er kvinnen bak barneklærne MeMini, og utsalget finner du i Haraldsgata, like ved Ark. Her finne du fine gaver å ha med hjem til de minste. Det er i denne butikkens andre etasje at Den lille bokbutikken, som først og fremst selger engelsk fantasy, sci-fi og barnelitteratur, har åpnet.

For norsk litteratur, legg turen til Norli eller Ark i samme gate. Vegg i vegg med MeMini finner du  lokalene til herredesignmerket Ernst by Ernst. På hjørnet lenger opp ligger trendbutikken Lie 1899, med klær, vesker og sko til både dame og herre. Herrebutikken Condor ligger litt lenger bort i samme gate.

Gourmetforretningen Amundsen Spesial selger spiselige gaver du kan ta med hjem (Du finner den i Skippergata 5). Tar du turen opp i Kirkegata, kan du besøke Formbar Glassverksted, som de tre unge glasskunstnerne Kirsten Vikingstad Storesund, Eirin Bjørnsland Hansen og Julie Shirani Kausland står bak. Her kan du kjøpe unike gaver eller se utstilt glasskunst. er du riktig heldig, kan du se kunstnerne i arbeid også. For hudpleieprodukter eller behandling, sjekk ut min svigerinnes hudpleiesalong Studio203.

Formbar i Haugesund
Formbar i Haugesund

Nå gjelder det for byens borgere å støtte opp om både godt etablerte og nye satsninger, slik at gründerbedriftene fortsetter og kanskje enda flere motiveres til å bidra til et sentrum med liv. Til glede både for besøkende og innbyggere. Akkurat det bidrag har ikke blitt mindre aktuelt nå i koronatiden.

Sjekk ut min ebok «Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger» her

Tips til serveringssteder i Haugesund

Langsmed Smedasundet ligger flere utesteder, restauranter og kaféer. Som for eksempel Brakstad, som jeg ofte er innom når jeg er hjemme på besøk. Her finner du også italienske Il Forno og indiske India Gate, som også har god mat.

Kaien i Haugesund
Kaien i Haugesund

I høyden over kaien ligger anerkjente Lothe’s restaurant og lunsjstedet Dattera til Lothe’s. Sistnevnte er en av mine favoritter, et sted med uformell stemning, koselig interiør og aktiv bruk av lokale matprodukter på menyen. Sjømatrestauranten Naustet på Hotel Maritim er også et godt alternativ for en bedre middag. For byens sannsynligvis beste burger, legg turen til Oxe Burger og for sushi, stikk innom Sabi Sushi lenger opp i sentrum. Beste brødmat får du på Naturbakst i Haraldsgata 81.

Totalen er et populært kaffested og kaffen til Hos Carlos på Gamle Slaktehuset og avdelingen på biblioteket er veldig god. Prøv gjerne chili latte! For godt, lokalprodusert øl, ta turen til Garasjebryggeriet på Høvleriet. På Høvleriet er det for øvrig gratis jazzkafé lørdager kl. 14.00. Bedehuset Bar & Bazar er et sted for spontane konserter – når vi ikke er i korontid. Info kan du evt. finne på deres Facebook-side her.

Og sommeren 2020 holder Haraldsvang Cafe og Catering åpent, info om åpningstider m.m. finner du på deres Facebook-side her

Severdigheter i Haugesund

Har du tid og lyst til å se historiske minnesmerker og lære mer om Norges vikinghistorie, er du kommet til rett sted!

Vikinggården på Avaldsnes er Norges eldste kongesete, der du kan besøke Olavskirken, Nordvegen Opplevelsessenter og Vikinggarden, der du kan du lære mer om hvordan vikingene levde. Om sommeren går det buss ut fra sentrum, men ellers i året trenger du bil for å komme ut dit fra Haugesund sentrum.

I og rundt Haugesund finnes også en rekke museer for den med interesse for kunst eller historie.  Haugesund Billedgalleri er regionens kunstmuseum. På Dokken museum får du se utstillinger fra sildetida 1850 – 1950. Begge disse finner du i sentrum, mens Arquebus krigshistorisk museum ligger et stykke ut av sentrum.

Haugesund ved Risøy
Haugesund ved Risøy

Haraldshaugen er Norges eneste riksmonument, med 29 bautasteiner og en stor monolittstein. Dette riksmonumentet ble reist i 1872, for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike under slaget ved Hafrsfjord i 872. Monumentets plassering er ikke tilfeldig; stedet bautaene befinner seg på ble ansett som Harald Hårfagres gravsted. Det er mulig å spasere ut hit fra sentrum.

Utflukter fra Haugesund

Røvær er den lille øya med 110 innbyggere og én bil.  Jeg har ikke vært på øya selv på mange år, men her kan du oppleve naturen ute til havs, besøke Havbrukssenteret og sommerkaféen på Røvær Sjøhus eller overnatte på Røvær kulturhotell. Det går båt ut fra kaien i Haugesund.

Utsira er Rogalands vestligste øy og populært for fugletittere. Her kan du overnatte flere steder, det finnes gatekunst i naturen, kulturkafé, landemerket Utsira fyr og fine naturopplevelser. Det går båt ut fra Garpaskjerskaien på Risøy, som ligger over broa i sentrum. Les mer om øya Utsira her

Utsira
Utsira

Utenfor Haugesund ligger Ryvarden Kulturfyr, her kan du dra for en fin spasertur ut mot fyret, vafler og kaffe på søndager og for å overnatte i fyrmesterboligen. Du trenger bil for å komme ut hit.

Strendene på Karmøy er flotte sandstrender, bra for vindsurfing og badeliv, når temperaturene tillater det. Åkrasanden, Ferkingstad og Sandvesanden er de strendene vi dro til da jeg selv vokste opp. Åkrasanden har forøvrig fått kvalitetsbetegnelsen Blå flagg-strand. Fine steder å gå tur ellers i året, og du trenger bil for å komme hit ut. Her skriver jeg mer om strendene på Haugalandet

Åkrasanden

Visnes gruver ligger også på Karmøy, og det var herfra kobberet til Frihetsgudinnen i New York kom fra. Her kan vi se en miniatyrutgave av Frihetsgudinnen.

Frihetsgudinnen ved Visnes gruver
Frihetsgudinnen ved Visnes gruver

Gamle Skudeneshavn er som en sørlandsk idyll lengst vest mellom Haugesund og Stavanger. Å spasere gatelangs i Skudeneshavns hvitmalte trehusbebyggelse er ren og skjær kos. Det er også en vandring i norsk arkitekturhistorie. Les mer om Gamle Skudeneshavn her. Buss tar i overkant av en time. Se tider på www.kolumbus.no/reiseplanlegger/

Skudeneshavn
Skudeneshavn

Turforslag: Tips til den aktive

Med utgangspunkt i Haugesund, kan du besøke flere kjente topper, som Preikestolen, Kjeragbolten og Himakånå. Alternativt kan du dra til Bømlo for å gå til Siggjo og få utsikt over øyene og havet fra toppen. Det er for deg som har mer tid og bil til rådighet.

Himakånå

Nærmere byen finner du Steinsfjellet og Vardafjellet, topper som du kan kjøre til for utsikt over Haugesund. Vil du gå eller jogge deg en tur, er  Haraldsvangen og Djupadalen fine steder for det.

affiliate-reklame for booking.com

Hotelltips i Haugesund

Scandic Maritim

Scandic Maritim har utsikt over Smedasundet og ligger bare 100 meter fra hovedgaten i Haugesund, Haraldsgata. Her har du tilgang til gratis Wi-Fi, 4 restauranter og et treningsstudio.

Les mer her

Clarion Collection Amanda

Dette hotellet ligger fredelig til ved sjøen, nært restauranter og uteliv å kaien.

Les mer her

Thon Hotel Saga

Dette hotellet ligger bare 200 meter fra Risøybroen og havnen i Haugesund, og tilbyr gratis tilgang til treningsstudio og Wi-Fi. Alle rommene har flatskjerm-TV, minibar og skrivebord.

Les mer her

Banken Hotel

Dette moderne hotellet ligger i en restaurert bankbygning i sentrum av Haugesund.

Les mer her

Smedasundet Haugesund
Smedasundet Haugesund

Kort om Haugesund

Selv om området er historisk interessant langt tilbake i tid, er Haugesund by en ganske ung by. Så sent som i 1839 bodde der kun 12 familier ved sundet. Byen vokste etterhvert på grunn av sildefisket, og senere verftsindustri og shipping. Fortsatt er maritime næringer viktig for Haugesund, og i 2006 ble Sjøfartsdirektoratet lokalisert i Haugesund.

Karmsundet er skjermet av Karmøy og gir ly mot havet i vest. Her seilte konger og høvdinger langskip til kongsgården på Avaldsnes i historisk tid. Fortsatt er Karmsundet en av Norges viktigste og mest beferdede seilleder.

→ Les også: Haugesund omtalt i ukrainsk magasin

Festivalbyen Haugesund

Her arrangeres festivaler som Filmfestivalen, Sildajazzen og Vise- og lyrikkfestivalen. Sjekk ut arrangementskalenderen til Visit Haugesund for hva som skjer når du er der – eller for å planlegge ut fra hva som skjer, når det skjer.

Har du noen tips til Haugesund, som burde vært med i artikkelen?

Legg igjen en kommentar under eller send meg en e-post til post@reiselykke.com

Haugesund_Mette Solberg Fjeldheim

Artikkelen om Haugesund ble første gang publisert 2. juli 2014, omskrevet og republisert november 2018, oppdatert sommer 2020.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!