Gode restauranter i Budapest

Gode restauranter i Budapest

Klassiske caféer, bistroer, fine dining og ruinbarer: Budapest har mye å tilby sine gjester også når det gjelder mat. Her er mine beste tips til gode restauranter i Budapest, med utgangspunkt i personlige matopplevelser. 

Gulyás, langós og kürtőskalács: Dette er bare noen av de rettene du kan spise i Budapest. Selv om Budapest kan vise til restauranter fra hele verden, synes jeg det er ekstra stas å spise lokalmat når jeg reiser. For slik blir jeg enda mer kjent med landet jeg besøker.

→ Les også: Budapest: trendy, tradisjonsrik og trivelig

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden fylt med personlig reserachet, skrevet og fotografert kvalitetsinnhold for lesere som deg.

Typisk for det ungarske kjøkken er ingrediensen paprika, supper, kaker og brød. Det er også typisk ungarsk med kraftig kost og gjerne kjøttrike retter. Men gulasj (gulyás) slik vi kjenner den er ikke gulasj, men pörkölt. Gulasj servert i Ungarn er nemlig mer som suppe enn en gryterett, og særdeles smakfull.

At landet har så mye god vin, var jeg rett og slett ikke klar over. Om du, som meg, ikke kjenner så godt til ungarske viner, er mitt beste tips å velge ut en bedre ungarsk restaurant og gå for vinpakken til menyen. Slik får du smakt det beste av det beste både når det gjelder lokalmat og lokale viner. Et alternativ er å finne en vinbar der du kan få hjelp av en god vinkjenner bak disken – eller å kombinere en tur til Budapest med vingårdsbesøk i Ungarn.

Her er mine tips til serveringssteder i Budapest:

De klassiske caféene i Budapest

Cafékulturen står sterkt i Budapest, og særlig i perioden 1910 til 1930-tallet blomstret caféene i byen – den gang fantes det rundt 500 caféer i Budapest (!). Noen av dem har overlevd tidens tann og fremstår mer eller mindre intakt – eller i det minste med historien i veggene.

Café Central har forfattere, komponister og vitenskapsfolk sittet og skrevet, drøftet, spist og drukket – helt tilbake til 1887. Men under kommunisttiden ble denne og andre populære møtesteder som denne stengt. Først etter kommunismens fall i 1989 ble Café Central restaurert og gjenåpnet, som den første av caféene.

Den mest kjente av dem alle, er nok overdådige New York Café, som også er en stor turistattraksjon. I tidligere tider ble aviser redigert her, i caféens annen etasje. Den dag i dag er det gull og lysekroner som gjelder, med pianister og fiolinister som underholder turister som oss.

Men det er ikke nødvendigvis maten som står i høysetet her, dessverre. Selv om caféen er særlig kjent for sin gulasj og wienerschnitzel, har jeg nok smakt både billigere og bedre varianter annetsteds. Jeg vil nok tippe et kakestykke og en kaffe eller et glass bobler holder tilstrekkelig, og jeg har hørt gode ord om caféens varme sjokolade.

Et annet hyggelig bekjentskap er Café Gerbeaud, som er langt mer nedtonet, men fortsatt overdådig og klassisk. Et travelt treffsted også dette, men med bedre matservering.

En annen koselig klassisk café er Gerlóczy Café, som har koselige båser og gode bakervarer. Et veldig godt valg for en hyggelig frokost også dette.

Fine dining i Budapest

Budapest har flere restauranter med Michelin-stjerner og Bib Gourmand-utmerkede serveringssteder. Dette er et supert alternativ for et bedre kveld på byen, blant annet på grunn av prisnivået: Her får du gourmet for en rimeligere pris enn vi vil kunne få her hjemme. Det er også en veldig god anledning til å smake på noe av de beste råvarene og vinene Ungarn har å by på.

Costes har to Michelin-restauranter og jeg besøkte den som ligger i Radáy gaten. Her får du velge mellom 4, 5, 6 og 7 retter, og du velger ut fra kort som sier noe om hovedingrediensen du kan få servert. Kortstokken inneholder også en Joker, om du vil overlate valget helt og holdent til kokken. Maten var lekkert tilberedt med fokus på lokale kvalitetsvarer og ikke minst viner – det var særlig denne kombinasjonen jeg satte spesielt pris på denne kvelden.

En mindre pretensiøs restaurant, mer i retning lokal fine dining á la Oslos Smalhans er Mák Bistro. Restauranten er lys og trivelig, med fokus på lokale råvarer servert i enten 5-retters eller 7-retters menyer.

Vinene er lokale kvalitetsviner og maten også her lekkert tilberedt – om enn noe spesielt for mine smaksløker. Men absolutt et spennende sted, om du liker å prøve nye ting.

Flere gode restauranter i Budapest

Jeg testet også flere andre trivelige bistroer og gode serveringssteder, som lekre Börze. En mer moderne café / bistrokonsept, hvor du kan kjøpe med hjem både vin, gourmetmat og kokebøker. Her er det klassisk ungarsk meny med en twist og veldig god mat.

En annen veldig god bistro er Zeller Bistro: Her smakte jeg blant annet en veldig god rett av gåselår med potetstappe til. Et uformelt sted, med flere rom og hyggelig betjening.

Vil du ha tradisjonsrik ungarsk kost i typiske tradisjonelle lokaler, er Karolyi et godt valg. Restauranten er enkel, ligger i en bakgård ved litteraturmuseet Petőfi og serverer ungarsk bondekost.

Budapest er kjent for sine ruinbarer, som ligger i det jødiske kvarteret. Jeg spise en enkel syrisk kyllingsuppe på Mazel TovDet er nok kanskje ikke maten man går hit for først og fremst, men stemningen og drinkene. Et hyggelig sted å dra med venner. Som et godt alternativ til ruinbarene, fant jeg lune og koselige Doblo vinbar. I tillegg til viner på menyen, er det en liten meny, samt livemusikk enkelte kvelder i uken.

Ungarsk streetfood finner du blant annet på matmarkedene og på Karaván. I november og desember er det street food å finne på julemarkedene.

Tips: Denne fire timer lange guidede turen gir smaksprøver på mat og vin, samt at du får lære om historien bak matmarkedet. Les mer her*

Les min guide til Budapest her

Hotelltips i Budapest

I Budapest kan du bo som en dronning på et av de store, elegante spahotellene – eller stilfullt på et lekkert boutique hotell. Jeg gikk selv for det siste og det ble en av mine beste hotellopplevelser innen denne sjangeren.

Hotell Collect Budapest – et lekkert design boutique hotel

Hotel Collect Budapest

Dette renoverte lokaleide boutique hotellet ligger sentralt, men rolig til ved Károlyi Park. Hotellet har kun 16 rom, men øker til opp mot 30 i løpet av 2020. Stilig innredet, lunt og deilig, til en fin pris. Hotellet tilbyr ikke frokost i egne lokaler, men på historiske og elegante Café Central like i nærheten. En funn av et hotell!

Sjekk pris og booking her*

Det er populært å booke hotell på eksklusive hotell som disse i Budapest, da prisen er mer overkommelig her, enn mange andre steder. Dette er fire slike internasjonale luksushotell.

Corinthia Budapest: Et fem-stjerners hotell med egen luksuriøst spa. Sjekk pris og booking her*

Four Seasons Hotel Gresham Palace: Et fem-stjerners luksushotell med utsikt mot Chain Bridge. Sjekk pris og booking her*

New York Palace: Et fem-stjerners luksushotell, kjent for legendariske New York Café. Sjekk pris og booking her*

Parisi Udvar: Et fem-stjerners luksushotell med innredning inspirert av maurisk, Art Deco og nygotisk stil. Sjekk pris og booking her*


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

1 Comment
  1. Härliga bilder! Mák bistro besökte vi också, och Café Gerbeaud. Och en massa andra fantastiska restauranger. Ska skriva om det så fort jag hinner 😉

error: Content is protected !!