Budapest: trendy, tradisjonsrik og trivelig

Budapest er en storby med stor variasjon – og akkurat passe stor til at du rekker å se de fleste større severdighetene på en langhelg.

Spabyen Budapest er oppdaget for lengst og det bærer byen da også tidvis preg av. Ved de største severdighetene går bussene i shuttletrafikk, selfie-stenger og poserende turister fyller slottet og området rundt. I helgene fylles gatene og barene med weekendturister, mens innbyggerne selv har funnet alternative steder til ruinbarene.

Men enda er det et godt stykke igjen til Praha-tilstander, etter det jeg kan se. Min erfaring med å reise dit i november, er at ukedager utenfor høysesong fungerer optimalt for den som ønsker det litt roligere og helst vil se mest mulig på dagene som er tilgjengelige.

Tipsene og stedene du finner omtalt i denne artikkelen er basert på de stedene jeg selv oppsøkte og opplevelser jeg hadde i Budapest.

To byer i én

Ungarns hovedstad er byen som en gang var to: Pest og Buda, som lå på hver sin side av Donau og så mot hverandre. I dag er en av kjennemerkene på byen Chain Bridge (Széchenyi), en av flere broer som binder disse to sidene av byen sammen.

Chain Bridge i Budapest

Men der Buda i dag er hjemmet til Castle Hill (Várhegy), det UNESCO-listede området med Buda Palace, Fisherman’s Bastion (Halaszbastya) og Matthias Church (Mátyás Templom), er Pest området for ruinbarer, markeder, parlamentet, katedralen og Europas største synagoge.

Budapest har i det hele tatt utrolig mye å by på, både for den som interesserer seg for historie, kultur, spennende matopplevelser og shopping. Her er noe for alle!

Ser du etter tips til hvor du kan spise godt i Budapest? Her deler jeg mine beste tips!

Spabyen Budapest

Ikke minst er Budapest et populært sted å reise til for de mange som setter pris på rimelige spa-opplevelser og helbredende termalbad og massasje. Med mer enn hundre termalkilder under bakkenivå, er dette også byen som med rette kan kalles «spaby» over noen.

Gellert Thermal Baths Budapest

Her finnes da også flere historiske bad, og jeg tok selv turen til en av de mest berømte – Gellért Thermal Baths. Bygget er kjent for stilarten Art Nouveau og ettersom offentlige bad som dette er en tradisjon her i Budapest, var det for så vidt verdt turen. Men skuffet ble jeg likevel, for dette er så langt unna en deilig spa-opplevelse jeg kan tenke meg.

Dersom du planlegger en tur til Budapest for spa-opplevelsen først og fremst, vil jeg derfor heller anbefale å booke deg inn på et av hotellene med spa-avdelinger. Selv valgte jeg i stedet å bo på et unik, lite design hotell. (Jeg skriver mer om hotellmuligheter i Budapest lenger ned).

→ Les også: Sirmione – thermalspa og middelalderby

annonse


 


Castle Hill og Gellért Hill i Buda

Buda Castle

UNESCO-listede Castle Hill står i høyden og troner over Donau og broene som binder disse to byene sammen til én. Her finner vi det tidligere kongelige slottet, Buda Palace (Budavári Palota), som i dag blant annet rommer Hungarian National Gallery (Magyar Nemzeti Galéria) og slottsmuseet.

Ikke lange spaserturen unna, finner vi Fisherman’s Bastion og Matthias Church, med utsikt mot parlamentet, Chain Bridge og Donau i bakgrunnen (med andre ord et populært sted å ta portrettbilder til Instagram-kontoen).

Her er det også koselig å gå rundt i gatene, se på de fargerike eldre husene og kanskje besøke en kafé. Ungarns eldste kakeutsalg, Ruszwurm fra 1827, ligger nemlig her. Men der er det full rulle fra tidlig morgen til sent på ettermiddagen. Regn med lang kø, om du vil ta turen dit. Jeg sto over akkurat det.

Utsikt mot Liberty Bridge fra Géllert Hill

Om du fortsetter videre fra slottet i retning Liberty Bridge, kommer du til Gellért-Hegy, et fint parkanlegg verdt å ta en spasertur i. Her ligger også Frihetsstatuen (Szabadság-szobor), med fortet (Citadella), flere imponerende statuer og allerede nevnte Gellért Thermal Baths.

Det jødiske distriktet

På Pest-siden av Budapest ligger livlige og historiske Erzsébetváros og det jødiske kvartalet. Her finner vi Europas største synagoge, med plass til 3000 besøkende. Dohány Street Synagogue (Tabakgasse-synagogen) er et større kompleks som i tillegg til synagogen også rommer Holocaust treet ‘Tree of Life Memorial’, det ungarsk-jødiske museet og 24 massegraver etter at over 2 000 jøder døde i den jødiske gettoen vinteren 44/45.

I dag er det jødiske distriktet preget av mindre designbutikker og livlig natteliv, med ølbarer, vinbarer og ruinbarer. Budapest er viden kjent for sine ruinbarer, der kreative har omgjort forfalne bygninger til alternative møtesteder.

Szimpla Kert er byens første ruinbar, oppført i en av bygningene i området som sårt trenger omfattende renovering. Dette stedet synes jeg kan minne om Oslos Blå, med et ungt publikum. Ønsker du å oppleve en ruinbar med litt mer stil og fortsatt ungt, men et noe mer voksent publikum, kan jeg anbefale Mazel Tov i stedet. Dette stedet serverer midtøsten-mat med Tel Aviv-vibes i lune lokaler.

Det finnes for øvrig flere ruinbarer i området, men vær klar over at dagens klientell i stor grad er turister og expats som bor i Budapest.

Katedralen og Parlamentet

Som synagogen, er Saint Stephen’s Basilica (Szent Istvan Bazilika) også et gudshus verdt å legge turen innom: Katedralen er oppkalt etter Stephen/Stefen (István), Ungarns første kristne konge, hvis høyre hånd er utstilt relikvie inne i kirken. Katedralen er nydelig utsmykket og verdt en tur. Blant annet kan jeg anbefale en tur i toppen, der du får fin utsikt over byen.

Det er gratis å komme inn i kirken, mot en donasjon på 200 HUF. Adgang til toppen koster 800 HUF.

Tips: Du kan oppleve orgelkonsert på kveldstid i katedralen. Billetter kan blant annet kjøpes utenfor katedralen.

Det ungarske parlamentet (Országház) er et imponerende byggverk som ikke er til å unngå å legge merke til, der det ligger opplyst og skinnende langs Donaus vestlige bredd. Det er også mulig å bli med inn i bygget på en guidet omvisning, for den som ønsker det.

Det ungarske parlamentet i Budapest

annonseAndrássy gaten, Helteplassen og byparken

I tillegg til Castle Hill og bredden ved Donau, er Andrássygaten (Andrássy út) i nyere tid blitt forært en plass på UNESCOs verdensarvliste – med god grunn, antar jeg. Denne flotte 2,5 km. lange paradegaten, omkranset av trær på begge sider og det ene flotte (men slitte) bygningen etter den andre, trenger å bli ivaretatt.

Jeg tok turen hit lørdagen da jeg var i Budapest, og fulgte gaten helt til endes, til Helteplassen (Hősök tere) som er omkranset av Museum of Fine Arts og Palace of Art på hver sin side.

House of Terror ligger langs Andrássy út og gir innsikt i Ungarns fascistiske og stalinistiske regime

Operahuset i Budapest ligger i samme gate og det er gratis å komme inn i foajéen. Om du vil forhåndsbooke billetter til en forestilling, finner du info om det her. Det er også mulig å bli med på guidet omvisning i operahuset.

Jeg fant også veien til Byparken (Városliget) like bak Helteplassen, hvor jeg ganske uforberedt fant veien til nok et flott byggverk: Vajdahunyad Castle. Løvet i parken var høstlig vakkert og bare å det å finne en slik stillesone å rusle rundt i var en fin opplevelse, unna biler og annen trafikk. Parken er stor, så her er det enda mer å utforske for den som ønsker det.

Matmarkeder og julemarkeder

Jeg var i Budapest i midten av november, og flere av byens julemarkeder var allerede åpnet. De to som er verdt å oppsøke, er uten tvil markedet ved katedralen, samt julemarkedet på Vörösmarti ter. Her er det kvalitetsprodukter til salgs, samt en rekke boder med lokal mat og drikke, som hot wine og andre julekoselige, varme drikker.

For de som ønsker å se mer av lokale produkter, kan ta turen til den store markedshallen (Nagycsarnok eller Vasarcsarnok) fra 1897 og Downtown Market fra 1891. Det første selger alt fra pølser og grønnsaker til dukker, broderier og serveringsklar gulasj. Downtown Market er et innendørs matmarked á la Mathallen i Oslo. Her er mer informasjon om markedshallene i Budapest

Et besøk på en av de historiske caféene i Budapest hører så klart med! Cafékulturen står sterkt i Budapest, og særlig i perioden 1910 til 1930-tallet blomstret caféene i byen – den gang fantes det rundt 500 caféer i Budapest. Dette kan du lese mer om her

Chain Bridge i Budapest

affiliate-reklame

Hotelltips i Budapest

I Budapest kan du bo som en dronning på et av de store, elegante spahotellene – eller stilfullt på et lekkert boutique hotell. Jeg gikk selv for det siste og det ble en av mine beste hotellopplevelser innen denne sjangeren.

Hotell Collect Budapest – et lekkert design boutique hotel

Hotel Collect Budapest

Dette renoverte lokaleide boutique hotellet ligger sentralt, men rolig til ved Károlyi Park. Hotellet har kun 16 rom, men øker til opp mot 30 i løpet av 2020. Stilig innredet, lunt og deilig, til en fin pris. Hotellet tilbyr ikke frokost i egne lokaler, men på historiske og elegante Café Central like i nærheten. En funn av et hotell!

Les mer her

Større luksushotell i Budapest

Parisi Budvar

Det er populært å booke hotell på eksklusive hotell som disse i Budapest, da prisen er mer overkommelig her, enn mange andre steder. Dette er fire slike internasjonale luksushotell.

Corinthia Budapest

Et fem-stjerners hotell med egen luksuriøst spa.

Les mer her

Four Seasons Hotel Gresham Palace

Et fem-stjerners luksushotell med utsikt mot Chain Bridge.

Les mer her

New York Palace

Et fem-stjerners luksushotell, kjent for legendariske New York Café

Les mer her

Parisi Udvar

Et fem-stjerners luksushotell med innredning inspirert av maurisk, Art Deco og nygotisk stil.

Les mer her

Reisen til Budapest

Norwegian og Wizz Air flyr direkte fra Norge til Budapest. Det går også an å reise med tog: I denne artikkelen finner du ut hvordan du kan reise fra Norge og ut i Europa med tog

Kommer du med fly, går det offentlig transport fra flyplassen. Dersom du kjøper et 72-timers City Card, er shuttle til og fra flyplassen gratis. Selv valgte jeg å bestille taxi gjennom hotellet jeg bodde på og betalte ca. kr. 330,- hver vei for det.

Komme seg rundt i Budapest

Trikk og parlament i Budapest

 • Til fots: De fleste severdighetene ligger i gangavstand, i hvert fall om du liker å gå og har med gode sko.
 • Med trikk: De gule trikkene er en del av bybildet, og om du vil ta en særlig severdig rute, skal du gå for trikk nr. 2.
 • Med metro: Undergrunnen er koselige i Budapest, og ligger nokså grunt til. De eldre stasjonene er flislagte, med utpreget bruk av teak og billettkontor av samme materiale. Til og med håndtakene ombord er av skinn.
 • Med båt: Det går sightseeingbåter på Donau hele døgnet
 • Med shuttle buss: Castle bus går til og fra Castle Hill, og kan være et godt alternativ til føttene om du blir sliten. Husk også at du kan dra med taubane opp til Royal Castle.
 • Med hop on / hop off buss: Over hele byen finner du salgspunkter for Budapest City Card og Hop on / hop off-buss. Alternativt kan dette kjøpes på forhånd.
 • Med taxi: Det er enkelt å finne taxi rundt omkring i byen, men det hender at drosjer trikser med taksameteret. Det beste er å booke via hotellet, så du ikke blir lurt.

Metro i Budapest

Annen nyttig info:

 • Valutaen er ungarske forinter (HUF): I skrivende stund er 10 000,- forinter ca. kr. 330,-
 • Pass på verdisakene i store folkemengder
 • Jeg reiste alene og følte meg trygg hele tiden.
 • For billetter til show med ungarsk folkedans, sjekk muligheter for show på Buda Castle hos www.budapestbylocals.com. Eventuelt finnes det muligheter for å se dans på diverse turistrestauranter og cruise på elven
 • Se mine tips til gode steder å spise i Budapest her

Det ungarske parlamentet by night

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!