Øyhopping i Krabi: Dagsturer med båt

Øyhopping i Krabi: Dagsturer med båt

Øyhopping i Krabi er en fin reiseopplevelse og en stor attraksjon for turister som reiser til denne delen av Thailand. Men det spiller en rolle hvordan du kommer deg rundt, både for deg selv og omgivelsene.

I Krabis skjærgård finner vi berømte øyer og øygrupper som Phi Phi Islands, Koh Hong og James Bond Island. Her ligger strandperler kjent fra storfilmen The Beach og krystallklart hav med fargerik fisk og korallrev. Du kan imidlertid ikke regne med å ha de mest kjente øyene og strendene for deg selv, for det er hit de fleste turoperatører legger dagsturene som tilbys. Ikke nok med det – mange av dem legger turene hit i samme tidsrom på dagen. Men det finnes likevel ulike måter å oppleve disse øyene på.

*Denne nettsiden inneholder affiliate lenker, der Reiselykke mottar en liten kommisjon fra kjøp uten ekstra kostnad for deg. Inntektene bidrar til å dekke kostnadene ved å drifte denne nettsiden, som er fylt med gratis reisetips og nyttig informasjon for lesere som deg.

Det finnes også andre idylliske øyer å besøke på øyhopping i Krabi, som for eksempel Bamboo Island (som du heller ikke får ha for deg selv). Og det finnes øyer mer ukjente enn andre, og som ikke alle har anledning til å gå i land på. Bakbia, for eksempel (som du kan få tilgang til, men ikke via et hvilket som helst opplegg). Jeg har personlig testet ulike alternative måter å reise på øyhopping i Krabi, og den erfaringen deler jeg mer fra lenger ned.

Les mer om Krabi, Ao Nang og strendene her

Masseturisme vs. bærekraft

Lagune i Krabi

Rundt kysten av Krabi finnes rundt 150 øyer, med alt fra høye fjellformasjoner som er umulig å gå i land på, til øyer prydet av de vakreste strender og korallrev. Dette er en så stor attraksjon blitt, at også flere av øyene er preget av for mange turister i høysesong, med dertilhørende problemer knyttet til skadede korallrev. Så ille ble det på verdensberømte Maya Beach, kjent fra The Beach, at stranden er stengt av i et forsøk på å redde korallene og sjølivet nært stranden.

Bamboo Island Krabi
Bamboo Island

Da jeg besøkte Krabi igjen tidligere i år, var det ikke vanskelig å se at området har endret seg en god del i løpet av de 12 årene som har gått siden mitt første besøk der. Naturen er like vakker og det finnes fortsatt øyer og strender som de aller færreste besøker. For de fleste vil besøke de mest kjente strendene og øyene, og deler av området er da også regulert.

Jeg merket meg også at nasjonalparken Hong Island har langt flere besøkende nå enn før. I dag finnes et lite, enkelt servicesenter med toalett og kiosk, i tillegg til at det er bygget ut en pir for båter å legge til ved. Dette siste for å beskytte strand og koraller for skadelig trafikk.

Guide til øyhopping i Krabi

Phi Phi Island Longtailbåter

De verdensberømte øyene i Krabi-skjærgården er den store attraksjonen ved området. Men det er ikke samme hvilken måte man velger å besøke øyene. Det kan være en fantastisk opplevelse, men det kan også være både tett med folk ombord og noe anstrengende. Ikke minst er det noen måter som påvirker naturen, miljøet og omgivelsene i større grad enn andre.

Nå har jeg vært i området før og reist på dagsturer og reist fra øy til øy for å overnatte på ulike øyer. Så langt er siste alternativ den beste opplevelsen etter min erfaring, men dette er til helt andre øyer og betyr at du forflytter deg fra øy til øy med bagasjen. Dette er ikke en løsning for alle, og for de som å bo for eksempel i Ao Nang-området, vil det være en god løsning å dra på dagsturer i skjærgården. Men det er ikke det samme hvilken løsning du velger.

Basert på mine opplevelser, er dette mine personlige erfaringer og anbefalinger for en dagstur med øyhopping i Krabi:

Leie privat longtailbåt

Longtail båt i Krabi

Første gang vi dro hit, var i 2007/2008. Vi bodde da noen dager i Muka Klong-området og leide oss en båtfører med longtail-båt, som holdt til på stranda. Han tok oss blant annet med til Hong Islands og Railey Beach, og ventet på oss til vi var klar til å dra videre eller hjem.

Det er ikke store summen det koster, og er en enkel og grei måte å reise rundt i den nære skjærgården på. Men skal man lenger ut i skjærgården, anbefales speedbåt.

Longtail båt til Railey beach

Konklusjon: En rimelig løsning for de som vil øyloffe i eget tempo på den tradisjonelle turistmåten, og som vil holde seg til øyene nærmest land.

Tips: Det går faste turer med longtail-båt mellom fastlandet i området rundt Ao Nang til Railey beach for en liten sum, så du trenger ikke leie en longtail-båt for en hel dag om du tenker å tilbringe dagen der. (Railey Beach er ikke en øy, men man kommer seg ikke dit uten ved hjelp av båt).

Gruppetur med speedbåt

Phi Phi Island

Da jeg var tilbake i Krabi tidligere i år, dro jeg på dagstur også til blant annet Phi Phi Islands (og fikk da kjenne på at jeg er heldig som har opplevd Phi Phi Islands før turismen på disse øyene nådde dette nivået).

Phi Phi Islands befinner seg ganske langt unna Ao Nang, og for en dagstur er derfor speedbåt beste alternativ. Turen ut dit tar ca. 45 minutter. Jeg betalte 1800 bath for båtturen, i tillegg kostet det 400 bath for inngang til nasjonalparken, i tillegg til tips. Turen booker du enten via hotellet eller du kan finne mange tilbydere i Ao Nang.

På gruppetur i speedbåt
På gruppetur med en større speedbåt når du langt på en dag og det er rimelig, men regn med å sitte tett i tett.

For en slik organisert tur, må du regne med full båt, mye støy og mange som går i veien for hverandre ettersom vi alle vil ta bilder. De fleste øyene som står oppført i programmene som tilbys av turistoperatørene ses kun fra avstand – og per nå er Maya Beach ikke tilgjengelig, nettopp pga. skader etter alt for mange turister på ett sted. Snorkling er vanligvis en del av programmet, og det gjøres fra båten (i hvert fall den turen jeg reiste på).

Snorkling fra speedbåt Krabi
Når flere båter stopper samme sted for snorkling blant koraller, blir det ikke en unik opplevelse. Det er i grunnen rart om man får sett noen fisk i det hele tatt …

Konklusjon: Passer for de som reiser på budsjett eller som reiser alene og ikke har noen å dele utgifter med. Man får sett flere kjente steder og tilbrakt en hel dag på sjøen, men med opplevelsen av å være en av mange.

Leie privat speedbåt

Krystallklart vann Bamboo Island
Bamboo Island

Det finnes tilbydere som skreddersyr opplegg for kresne kunder, som Krabi-Spesialisten, som jeg ble med på tur da jeg var i Krabi nå sist. Mannskapet legger opp til hvilket tidspunkt som er best å besøke de ulike øyene og tar gjerne gjestene med til skjulte perler. Pris varierer etter type tur og hva man ønsker, og her kan du også få skreddersydd din perfekte tur.

Lunsj på Hong Island
Krabi-Spesialisten kan skreddersy unike opplevelser på øyene i Krabi

Det finnes helt sikkert andre gode aktører som har tilsvarende tilbud i Krabi-området, men Krabi-Spesialisten er et bærekraftig og plastfritt alternativ. Selskapet tilrettelegger øybesøkene etter når det best å dra dit i forhold til andre besøkende, slik at vi som gjester får oppleve øyene og strendene best mulig.

Krabi-Spesialisten er etablert og drives av norske Ingeborg Kristensen, som bor og har bodd i Ao Nang i mange år.

Øyhopping i Krabi Thailand

Konklusjon: Det beste alternativet for den som vil kunne reise med større grad av komfort, og på en bærekraftig måte. Se ulike turer og tilbud her.

Tips til ansvarlig turisme i Krabi

Enkelte av strendene i Krabi har fått en voldsom oppmerksomhet i en årrekke, og med det for store besøkstall. Dette har medført skadede koraller og et behov for å stramme inn i forhold til besøkende og hvordan naturen blir behandlet.

Jeg merker meg at flere turoperatører i Krabi har fokus på å ta vare på omgivelsene og tydeliggjøre hvordan deres kunder opptrer blant annet på båtturer og snorkle-utflukter. Flere serveringssteder har også kuttet engangsplast som plastsugerør til fordel for miljøvennlige sugerør. Det dukker også opp stadig flere overnattingssteder med fokus på bærekraft, som synes å være et økende satsningsfelt i dette vakre området.

Her er et par tips:

  • Ved snorkling, unngå å trø på korallene og husk at det ikke er tillatt å ta med seg noe hjem fra havbunnen.
  • Se etter en solkrem som ikke skader koraller, om du skal snorkle/bade mye.
  • Ha gjerne med egen vannflaske med rent vann fra hotellet, dersom det tilbyr dette.
→ Les også: Ansvarlig reise: Tips til den bevisste turist
Long Beach Hong Island
Long Beach på Hong Island etter at de fleste har reist hjem for dagen

Flere reisetips til Krabi

Reisen dit: Du kan reise direkte til Krabi med Norwegian og charterbyråer. Det er også mulig å kombinere en reise til Krabi med tur til Bangkok eller andre deler av Thailand.

Om du også vil oppleve en mindre kjent side ved området, tar det ca. tre timer å kjøre til strandområdet Khanom, som du kan lese mer om her

Annet relevant lesestoff

Krabi – strender, øyer og fjellklatring

Reisetips til Thailand: Fra storbyferie til øyhopping

Dypdykk i Bangkok: En innføringsguide til Thailands hovedstad

Nyttig reiseutstyr: Dette pakker jeg med på ferieturen

Slik pakker du håndbagasjen

annonse for booking.com

Tips til hotell ved Ao Nang, Krabi

Denne gang fikk jeg testet og besøkt flere hotell, i ulike stilarter og priskategorier. Her er derfor mine tips til deg som vil bo på fastlandssiden av Krabi.

ShellSea Krabi

Hotellomtale The ShellSea Krabi

Luksusresort med tilgang til stille strand, beliggende ca. 15 minutter med tuktuk utenfor Ao Nang i stille og rolig område. To basseng, to restauranter, et treningsrom, spa og ulike tilbud som thaiboxing og yoga. Har både villaer og hotellrom.

Les mer her

Anana Ecological Resort Krabi

Anana Ecological Resort Krabi

Hotellet for deg som ikke trenger bo helt tett på stranden, og som søker et økologisk fokus på oppholdet. Hotellet dyrker selv sine grønnsaker etter økologiske prinsipper, samt tilbyr solonpgangsyoga på taket og har fokus på bærekraft. Stort og romslig basseng og shuttle til egen strand.

Les mer her

The Tubkaak Krabi Boutique Resort

The Tubkaak Krabi Boutique Resort

Ligger ved Tubkaak Beach, med utsikt mot i alt 13 flotte øyer ute i havgapet. Nydelig solnedgang fra stranden, romslige rom og en restaurant som tilbyr både vestlige og asiatiske retter. Hotellet ligger ca. 20 minutter med bil fra Ao Nang. 

Les mer her

dusitD2 Ao Nang Krabi

dusitD2 Ao Nang Krabi

Hotellet ligger midt i Ao Nang, ca. 5 minutter å gå fra stranden. Men selv om gatebildet nok er noe hektisk, er hagen tilbaketrukket, med basseng. Jeg har ikke personlig sett rommene her, men har sjekket ut hotellet og spist på restauranten. For deg som vil bo nær byliv.

Les mer her


Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!