Utsira – vill og vakker øy i vest

På Utsira lengst vest i Rogaland, kan du bo i fyrmesterboligen, jakte på fargerik gatekunst eller legge ut på kulturhistorisk vandring.  

Værhardt, forblåst og vakkert: Utsira ligger lengst vest i Rogaland, 70 minutter med ferje fra Haugesund. Og det er stillheten der ute som først og fremst lokker besøkende til øya. Bortsett fra i oktober. Da kommer fugletitterne for å observere de i alt 326 registrerte fugleartene på Utsira.

Med knappe 200 innbyggere er Utsira Norges minste kommune. Den forblåste og idylliske øya ligger langt ute i havgapet der sjøen kan bli så kraftig at innbyggerne blir værfast. Men det hindrer ikke øysamfunnet i å skape aktiviteter og opplevelser for besøkende som fortrekker å komme når havet roer seg.

Norges eneste gjenværende tvillingfyr

Utsira fyr

Utsira Fyr er Norges høyest liggende fyr og ble tent den 15. august 1844. Og selv om det i dag bare er ett av fyrene som er i drift, er det stadig aktivitet ved fyrområdet. Fortsatt foregår det viktige værobservasjoner fra Utsira med innmelding seks ganger daglig til Meteorologisk Institutt.

Siden 2007 har det vært faste sommerutstillinger ved Fyrgalleriet og i fyrmesterboligen ligger kunstnerleiligheten, samt overnattingsmulighet for tilreisende. Nå får fyrområdet enda flere overnattingsplasser, en kafé og gjenbruksbutikk. Den nye satsningen har offisiell åpning 24. mars.

Kulturopplevelser i terreng

Utsira

Like ved er det satt opp en kunstinstallasjon, der turgåere kan hvile beina på en lydbenk mens de hører på musikk komponert av Geir Jenssen. De to fargerike hyttene Nyperosa og Havsula like ved, er et kunstprosjekt av Solveig Egeland.

En tredje hytte tilhørende samme prosjekt har fått navnet Håpet og er bygget av søppel. Utrolig nok er hyttene blitt stående flere år etter at de ble oppsatt, til tross for vær og vind.

Kulturhistorisk interesserte kan for øvrig legge ut på vandring gjennom åtte hustofter fra Keltertid, ca. 400 år e. Kristus.

Gatekunst på veiløs øy

Gatekunst i gammelt hus på Utsira

Øyas satsning på kunstutstillinger og kulturaktiviteter rommer også kunst i åpne rom av internasjonalt anerkjente gatekunstnere. Prosjektet startet i 2014, da Utsira kommune inviterte åtte anerkjente gatekunstnere til å komme for å dekorere bygninger og natur med fargerike kunstverk.

Jeg dro på reportasjetur hit da kunstnerne var på øya

Siden har nye kunstnere årlig dekorert både låvevegger og tak, vindmøller og naturen selv med fargerike malerier. I dag kan vi dra på jakt etter gatekunst av kunstnere som Stik, La Staa, 3F og Ella & Pitr på den nærmest veiløse øya. Prosjektet er også ført videre med åpningen av et nytt galleri i Gamleskolen.

Reisetips til Utsira

Utsira båten

Ta Utsirabåten fra Garpaskjærveien 1 på Risøy i Haugesund. Du kan ta med bilen eller la den stå igjen på kaien, om du foretrekker å gå mest mulig på øya.

Det finnes noen serveringssteder, men åpningstider varierer i forhold til sesong. Sjekk ut Damsgård og Dalanaustet. Jokerbutikken holder åpent hver dag, og her er også en kafé.

Turistforeningen står bak ubetjente Nordvikgården. Det er også mulig å overnatte i den lille, rosa hytta kalt Nyperosa. Ellers er det mulig å overnatte blant annet på Sildaloftet og Bølgen, hvor jeg selv har overnattet. Her er det leiligheter, rent og pent.

ANNONSE

Sjekk gjerne ut min guide til området for flere kortreiste reisetipsUtsira

Andre reiseopplevelser i området

Jeg skrev her om Utsira første gang i 2011. Deler av artikkelen har stått på trykk i VG i 2018.

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!