5 ikoniske toppturer i vest

I Hordaland og Rogaland finnes flere topper å gå og noen av de er mer berømte enn andre. Enkelte er så verdenskjent at turister kommer langveis fra hele verden for å se unike fjellformasjoner, fjorder og platåer. Men andre har vi knapt hørt om. 

Det har tatt sin tid, men endelig har jeg klart det: Jeg har gått alle de fem ikoniske toppturene i vest! Disse fem skiller seg ut blant en stor andel fjellturer man kan gå – og minst tre av dem har du garantert hørt om, godt mulig også gått dem alle tre.

Men har du tatt turen opp til alle fem?

1. Trolltunga

Trolltunga

Trolltunga ble i sin tid foreviget i et dristig foto tatt av to lokale industriarbeidere  i 1967, noe jeg forteller om her. Men det skulle likevel gå mange år før verden utenfor Tyssedal oppdaget denne ikoniske fjellformasjonen.

I dag er toppen blitt en stor turistattraksjon, mye takket være sosiale medier, men også iherdig lokal innsats. Men fortsatt er ikke alle tilreisende klar over hvor krevende turen faktisk er. Det gjelder riktignok stort sett utenlandske besøkende, som kanskje ikke er like vant med å ferdes i fjellandskap med skiftende værforhold.

Les om toppturen til Trolltunga – tur/retur på en dag

Tips til overnatting

Sjekk ut Hotell Trolltunga (her bodde jeg), eventuelt Trolltunga Guest House eller Hardanger Hotell i Odda. Det er også campingmuligheter og hus/leiligheter å få leid i Odda-området.

reklame for egen utgivelse

Sjekk ut min guide med mer enn 150 reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger her


2. Preikestolen

Preikestolen

Det var turneren Thomas Peter Randulf som skal ha oppdaget fjellplatået Preikestolen fra dampskipet Oscar II. Han syntes den lignet en preikestol og ble fristet til å legge turen opp til toppen. Siden den gang har verden fulgt etter.

Preikestolen ligger på 640 meter over Lysefjorden og du kommer opp dit på ca. halvannen time. Men vær obs på at det kan være kø: hit kommer turister i flokk.

Les mer på Fjord-Norge sine nettsider

Tips til overnatting

Det finnes overnattingsmuligheter like i nærheten, som Preikestolhytta og Preikestolen Fjellstue. Stavanger er nærmeste by, men du kan også ta turen som dagstur fra Haugesund. Sjekk ut klassikeren Radisson Blu Atlantic, Thon Hotel Stavanger eller Eilert Smith Hotel i Stavanger. I Haugesund kan du for eksempel bo på Clarion Collection Hotel Amanda, Scandic Maritim eller Thon Hotel Saga.


3. Kjeragbolten

Kjerag i tåka

Lengst innerst i Lysefjorden ligger Lysebotn, og midt mellom en diger sprekk på 1084 meters høyde over havet, ligger den store steinen som har fått navnet Kjeragbolten. Normalt sett er det vanlig å se fjorden i bakgrunnen når man endelig er fremme ved bolten. Så heldige var ikke vi. For vi tok toppturen i tåka.

(Noe jeg absolutt ikke anbefaler! Vi burde så klart ha snudd.)

Les om Kjeragbolten og da vi tok toppturen dit – i tåka.

Tips til overnatting

Vi overnattet på Lysefjord camping, for det er nærmest utgangspunktet, men det finnes også andre muligheter i området. Et annet alternativ, er å reise tidlig morgen fra Stavanger. Her er tre tips som også nevnt ovenfor: Radisson Blu Atlantic, Thon Hotel Stavanger eller Eilert Smith Hotel.


4. Himakånå

Himakånå

Norges «nye» fjelltopp, Himakånå, er langt mer tilgjengelig enn Trolltunga og er en passe krevende tur som passer for hele familien. Turen opp til toppen er også langt mindre krevende enn denne verdenskjente fjellformasjonen ved Odda, som stadig flere tilreisende kommer for å oppleve.

Men til tross for sine knappe 357 meter over havet er utsikten spektakulær: fra en kort og korpulent fjellformasjon ser du utover både Lysevatnet og Nedstrandsfjorden fra ett og samme ståsted.

Her kan du lese om mine to turer til Himakånå.
 Reiselykke står bak denne saken fra Himakånå til VG Reise

5. Langfoss opp

Utsikt ved fossen Langfoss

En 612 meter lang foss, Åkrafjorden og isbreen Folgefonna. Alt dette og mer til får du sett i panoramaperspektiv om du klatrer de vel 600 meterne opp fjellsida der Langfoss spruter ut og ned i fjorden under.

Langfoss er kåret en av verdens ti vakreste vannfall av selveste CNN. Og det er ikke helt uten grunn, det. Som bilist kan man knapt komme tettere på en foss som dette: man regelrett kjører gjennom vannspruten på vei mellom Oslo og Haugesund.

Les om turen Langfoss opp her
Reiselykke står bak denne artikkelen om Langfoss og Åkrafjorden i VG Reise

Tips til overnatting

Du kan overnatte på Åkrafjordturnet ca. 5 minutter å kjøre fra parkeringsplassen, på camping eller Airbnb i området, eller i for eksempel i Odda eller Haugesund.  Hotelltips i Haugesund: Clarion Collection Hotel Amanda, Scandic Maritim eller Thon Hotel Saga. Hotelltips i Odda: Hotell Trolltunga, Trolltunga Guest House eller Hardanger Hotell


PS! For flere reisetips, følg gjerne Instagram @reiselykke og på Facebook @reiselykke

Meld deg på mitt nyhetsbrev her 👇🏼


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!