Levanto til Monterosso: En vandretur med spektakulær utsikt

Med start i Levanto og med Monterosso al Mare for øye, forseres fjellet som skiller Levanto by fra berømte Cinque Terre og nasjonalparkens vestligste landsby. Som gedigen bonus på veien får jeg se alle fem landsbyene i Cinque Terre på én og samme gang. Bli med på vandretur fra Levanto til Monterosso! 

Det er en av disse turene jeg har sett meg ut for lengst. En av disse turene jeg bare har hørt om, i et område jeg ellers kjenner en del til. Det er en sti som fører til et punkt ytterst på fjelltoppen, Punta Mesco, der det står en gammel ruin. Nettopp her er det bare å vende blikket østover, og man loves panoramautsikt over Cinque Terres vakre åsyn.

Dette er en av flere turtips jeg skriver om i reiseguiden Reiselykke i Cinque Terre
Levanto sett fra stien over
Levanto sett fra stien mot Monterosso

Fra Levanto til Monterosso al Mare

Nå var det endelig dags: Jeg har reist tilbake til Cingue Terre, med blant annet nettopp denne turstien som mål for noen travle dagers opplevelse. Jeg blir ikke skuffet.

Startpunkt vandretur Levanto - Monterosso

Turen starter ved bunn av trappene, ytterst ved stranda lengst øst i Levanto. Her er det skiltet mot Monterosso, så det er bare å følge på! Opp trappene må jeg ganske snart ta en liten stopp, for der møter jeg på et slottet i Levanto.

Slottet i Levanto

Utsikt over by og slott i Levanto
Ved en av tårnene i slottet ser jeg ut mot Levanto, hvor jeg ser en annen del av slottet i Levanto. Fint, ikke sant?

Dette historiske bygget er fra middelalderen, og ble opprinnelig bygget for å forsvare byen mot pirater, som var en vanlig utfordring i den tiden her i området. Senere har bygget vært fengsel, men er i dag i privat eie. Jeg fikk med andre ord ikke sett så mye mer enn deler av utsiden, før jeg tuslet videre oppover i høyden.

Godt merket sti

Sti forbi bebyggelse_Levanto

Turstien er godt merket, med røde og hvite striper hele veien. I starten følger jeg delvis asfaltert vei, delvis bebygget område, senere trappelagte stipartier. Etterhvert blir stien mer og mer kupert. Det går opp og det går ned.

Deler av stien, særlig i høyden er smal og det går rett ned til siden.

Gjennom skog og åpne stier

Sti i det grønne_Levanto - Monterosso

Av til går jeg gjennom skog, andre ganger kommer jeg til åpne partier med utsikt like ut mot havet. Etter hvert kan jeg skimte et og annet hus lenger fremme. Noen jordbruksarealer i de bratte skrentene dukker også opp et sted lenger borte.

Steinete bratte partier understreker hvor lurt det var å gå med lette fjellsko med ankelstøtte.

Panaromautsikt fra Punta Mesco

Panoramabilde Cinque Terre

Og så … Ut av intet kommer jeg opp en siste høyde og helt uforvarende dukker denne fantastisk vakre horisonten opp, og jeg skjønner jeg nærmer meg målet. Og jeg snakker ikke om å komme frem til stiens ende. For her er ikke målet å komme frem til Monterosso. Målet er å finne utsiktspunktet – og en dertilhørende wow-opplevelse.

For å komme ut til stedets videste utsikt, må jeg ta av der skiltet viser vei til Punta Mesco. Her finner vi ruinene etter S. Antonio del Mesco.

S. Antonio del Mesco

Korte fakta om turen Levanto – Monterosso

  • Stien er rundt 7 km lang, kupert og en del stigning. Det tar 2,5 – 3 timer å gå.
  • Jeg gikk i slutten av mars, på en klar dag, før varmen gjør at utsikten blir mer disig.
  • Det var nesten ingen mennesker å møte på min vei, og de jeg møtte var sannsynligvis italienske (de hilste meg med et ‘ciao’)
  • En av de fineste turene man kan gå i området, med tanke på at dette visstnok er det eneste stedet man får panoramautsikt over hele Cinque Terre-området.

REKLAME FOR EGEN UTGIVELSE

Flere bilder fra turen Levanto til Monterosso

Utsikt mot hav og klipper
Tursti mellom Levanto og Monterosso
Turgåer med hund i Cinque Terre
Trappelagt sti til Monterosso
Sti og hav_Levanto - Monterosso
Sti i kupert terreng_Levanto til Monterosso
Sti gjennom skogen til Monterosso

Følg meg på Instagram @reiselykke og/eller Facebook @reiselykke for flere tips!

Meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev (som jeg kaller reisebrev)


Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

3 Comments
  1. En tur i Italia jeg virkelig har lyst til å ta! Spesielt på et tidspunkt der det ikke er iskaldt, men man heller ikke må gå i kø. 😀 Herlig!

error: Content is protected !!