Naturopplevelser med RIB i Lofoten

Havørnsafari, Trollveggen, fuglefjell på åpent hav og malstrøm. Nedlagte fiskevær, idylliske strender og flere utilgjengelige Lofoten-perler. Skal du oppleve naturen langs kysten av Lofoten er en ribtur eller tre å anbefale.

Jeg var på tur i Lofoten med venner i fjor, hvor jeg blant annet dro på tre forskjellige RIB-turer. Her er resultatet! 

Nå har vært på RIB-tur før jeg, på Færøyene. En helt ok aktivitet, tenkte jeg etter den opplevelsen, men ikke så mye mer. Den turen ble ikke engang med på topp 5 listen min over ting å gjøre på Færøyene.  Jeg ble rett og slett ikke spesielt imponert etter de mange andre naturopplevelsene jeg opplevde som langt bedre for formålet – å oppleve naturen på Færøyene.

Jeg tror det for min del handlet om noe så enkelt som at det ble spilt musikk på bånn gass på åpent hav, mens båtføreren også ga bånn gass speed på motoren. Å se på fugleliv, grotter og klipper rimer dårlig med «Highway to Hell» jungende fra høyttalerne og et voldsomt drønn fra digre motorer om du spør meg …

Men det var altså der. Jeg gjentok forsøket i Lofoten, og ikke bare med én tur – men tre! Og jeg ville ikke unnvært noen av dem.

→ Les også: tips til tre korte vandreturer i Lofoten

Min erfaringer med RIB-safari i Lofoten

Vil du oppleve Lofoten, vil jeg anbefale deg minst én tur med RIB. Båten tar deg trygt og stødig til steder du ikke får oppleve på annet vis. For det går ikke veier overalt på Lofoten. Og øysamfunnet har så mange viker og strender, bukter og klipper – de må rett og slett oppleves. Alle båtene vi kjørte, opplevdes stabile, førerne erfarne og dyktige på å pløye bølgene riktig. Vi hadde fint vær, lite vind, og min erfaring er derfor basert på kjøring i lite bølger enn det nok til tider kan være her i området.

Her er derfor en omtale av de tre RIB-turene i Lofoten vi dro på – så kan du se om du klarer å velge deg ut en av disse.

Rib-safari til Trollfjorden med havørnsafari

Lofoten-Explorer tilbyr turer fra Svolvær. En av disse er en to timers havørnsafari med en tur innom Trollveggen, samt flere interessante stopp i området rundt Svolvær. Føreren vår kjørte behagelig, stoppet underveis, forklarte og fortalte, samt lot oss ta bilder etter behov.

Rib-safari ut fra Svolvær

Rib-safari ut fra Svolvær

Ruta tok oss fra Svolvær, inn i Trollfjorden, forbi Digermulen, Ulvågen, Brettesnes, Skjoldvær, Grundstad og Skrovd før returen til Svolvær.

Føreren vi hadde ga en grundig innføring i sikkerhet før vi dro på tur. Vi var to båter ute på én gang, alltid i nærheten av hverandre, og duoen hadde med fisk for å lokke frem havørn i løpet av turen. To ganger fikk vi se havørn tett på. Dette er det selvsagt ingen garanti for. Men ettersom Lofoten har høyeste bestand av havørn i verden, er det i hvert fall langt mer sannsynlig å få et glimt av dem her – et syn som virkelig er en opplevelse.

Pris: vi betalte kr. 795,- per pers.  Selskap: Lofoten-Explorer i Svolvær

Se film fra turen øverst i artikkelen

 

Malstrømsafari med fugletitting

Dette er turen jeg var mest skeptisk til av de tre, må jeg innrømme. Tross alt: Jules Verne har omtalt Moskstraumen som det farligste havområdet! Vel – det var som mye annet i litteraturen: betydelig overdrevet.

Malstrømsafari fra Reine

I hvert fall med denne båten; en solid RIB-båt kjører denne turen som en lek. Strømmen var heller ikke på det kraftigste da vi dro over, selv om vi jo selvsagt kjente kreftene rive i båten. Det ble gjort en  gjennomgang av sikkerhet,  først og fremst med tanke på viktigheten av å holde drakten tett i tilfelle vi falt overbord.

Denne turen tar oss ut på åpent hav, gjennom kraftige strøm, til fuglefjellet ute i havgapet, samt til utflyttede og nedlagte fiskevær som Helle og Åndstadvika. Fuglene det var mulig å se i løpet av turen, var skarv og havsule, lundefugl, alke, ærfugl og ørn. Jeg kunne ikke se lundefugl, men stort sett resten av artene ble observert i løpet av turen.

Pris: Vi betalte kr. 800 for turen i fjor, som varte ca. 2 timer. Ny pris i 2018: kr  895,- SelskapAqua Lofoten i Reine.

Se film fra turen her

Midnattsolsafari til Bunesstranda

Jeg hadde fått tips om å dra med båt til Vindstad for å gå over fjellet til Bunesstramda. Lokalkjente jeg møtte på turen til Svalbard kunne fortelle at dette var en veldig fin tur med utgangspunkt i Reine. De hadde rett!

Midnattsolsafari fra Reine

Og da jeg fikk vite at det går midnattssol safari dit, var jeg altså ikke vond å be!

Derfra går det en kjerrevei frem til stien som fører over toppen til Bunes. Vandreturen opp til ustiktspunktet Einangen tar ca. 40 minutter hver vei.

(Tips: Drar du i stedet med rutebåt på dagtid og har da litt bedre tid, ligger Helvetestind også like i nærheten, og dette skal være en spesielt flott topptur.)

Vi tok denne turen helt på tampen av juni og solen hang fortsatt høyt på himmelen i horisonten da klokken var slagen. Å se midnattsolen slik, med et glass medbrakt vin, var en veldig fin naturopplevelse. Men spaserturen ned til båten igjen overgikk også den: det myke lyset, de ville blomstene, det myke lyset, utsikten … Et minne jeg vil huske lenge!

Turen til Vindstad tar et kvarters tid med rib, og vi er ikke på åpent hav. Vi dro fra Reine ca. 22.30 og var tilbake tre timer senere. Vandreturen var på egenhånd, og var en flott opplevelse.

Pris: Vi betalte kr. 500 per pers tur/retur i fjor. Ny pris i 2018: kr 645,- Selskap: Aqua Lofoten i Reine

Se film fra turen her

Lofoten_Reiselykke i VG

I magasinet VG reise (2/2018) finner du en seks sider lang artikkel med Lofoten-opplevelser. Tekst og foto er levert av Reiselykke Media, og der omtaler jeg blant annet disse tre RIB-turene. Men der finner du også mye, mye mer!

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Merk: Steder og priser kan endres over tid. Reiselykke er ikke ansvarlig for tredjepartssider og kart det henvises til i artiklene. Ser du feil og mangler eller ønsker å sende inn tips? Send en e-post til post@reiselykke.com

Dette er Reiselykke | Her finner du Reiselykkes utgivelsespolicy | Om affiliate-samarbeid

Vil du tipse noen om denne artikkelen? Del gjerne!
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.