Frister det å overnatte et ekstra hyggelig sted i sommer? Her tipser jeg om utvalgte historiske hotell, en hamptonsk perle, et sjarmerende gårdshotell og en luksuriøs rorbu!

Dersom det blir mulig å reise rundt i Norge i sommer, er et av mine reisetips å sjekke inn på et overnattingssted med særpreg. Nyt litt luksus i fellesferien og gi deg selv en minnerik opplevelse! Samtidig bidrar du til å støtte lokalsamfunn og norsk reiselivsnæring. Det er ingen dum idé det, vel?

Som vanlig skriver jeg om steder jeg personlig har besøkt. Det finnes selvsagt mange andre flotte overnattingssteder i Norge. Deriblant står Juvet landskapshotell på min ønskeliste … Kanskje dette er året jeg får tatt turen dit?

Utne Hotell

Utne hotell

Det historiske trehotellet Utne Hotel er nærmere tre hundre år gammelt – og helt klart et sted som sjarmerte meg i senk. Hotellet ligger ved ferjeleiet i Utne, nært flotte turstier og så klart – med nydelig landskap like utenfor døren. Her kan du spise deilig mat av lokale produkter, bli med på sidersmaking i siderkjelleren og få en kulinarisk opplevelse i hotellets restaurant.

Hotellet har gjennom tidene vært drevet av sterke kvinner. Mor Utne dreiv hotellet i heile 70 år, men i dag er det Bente Raaen Widding som sammen med sin mann, Kjetil Widding, er vertskapet på Utne hotel. De 17 rommene er individuelt innredet og bærer preg av å være «hjemme» hos en eldre slektning.

Beliggenhet: Utne i Hardanger, Vestland

Kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger_omslag

150 kortreiste reisetips til Ryfylke, Haugalandet og Hardanger

E-bok med tips til kortreiste reiseopplevelser i nærområdet: Utforsk fjordene, kysten og øyene med denne e-boka for hånd!

Her finner du tips til fine bilturer, båtturer, vikinghistorie, koselige og historiske by/bygdevandringer, øyer og holmer, kunst, kultur og kuriosa, museum og gallerier, strender, turer i fjellet, overnatting utenom det vanlige og mye, mye mer.

109 sider, 150 tips, 149 kr. Les mer her

Kjøp guiden her

Engø Gård

Engø gård

Det tidligere Pihls pensjonat åpnet dørene i 1924 og ble etterhvert det anerkjente gårdshotellet Engø Gård. Her har jeg bodd flere ganger og hatt noen virkelig gode matopplevelser. Kjøkkenet tilbyr gourmetmåltider på kveldstid, med fokus på lokaldyrkede ingredienser.

Et særtrekk ved Engø Gård er badehuset i engelsk ”Conservatory Style”, med oppvarmet basseng og boblebad. Start dagen med en liten svømmetur i hotellets lille hage før en lengre frokost. Av aktiviteter finnes muligheter for å bli med på hummersafari, spille tennis, dra på sykkeltur eller – så klart dra på en liten utflukt til flotte Verdens Ende. Les min tidligere omtale her.

Beliggenhet: Tjøme i Vestfold og Telemark

Dalen Hotel

Nederst i Dalen i Telemark finner vi det herskapelige Dalen Hotel fra 1894. Her har prominente gjester, som Kongen av Siam, Chulalongkorn, den brutale herskeren kong Leopold II av Belgia, Norgesvennen keiser Wilhelm og kong Oscar II av Norge og Sverige, for å nevne noen, også vært på besøk.

Dalen Hotel - et stykke Norgeshistorie

Disse veggene bærer litt av en Norgeshistorie. For en gang i tiden var Dalen en skysstasjon og et knutepunkt, og med det var Dalen Hotel et sentral beliggende overnattingssted for den mer formuende besøkende.

Også her vanker det de lekreste retter i hotellets restaurant – og afternoon tea om ettermiddagen.  Les hele omtalen av hotellet her

Beliggenhet: Dalen i Vestfold og Telemark

Gloppen Hotel

Hagen til Gloppen Hotell

I 1853 fikk Joachim Siversten løyve til å selge øl og drive næringsvirksomhet på tomtene der Gloppen Hotell står i dag. Og i 1866 fikk han tillatelse til å drive hotell her. Sivertsen Hotell var et familiehotell i 5 generasjoner fram til 80-tallet. Da overtok ekteparet Dag og Irene Moen og døpte hotellet Gloppen Hotel.

I dag er det sønnene Preben og Dag Håkon som driver hotellet videre, med tradisjoner i veggene og lokalmat fra Nordfjord på fatet. Jeg kan skrive under på at maten smakte fortreffelig. Gloppen Brygg er hotellets eget mikrobryggeri, som holder til i hotellets kjeller.

Beliggenhet: Sandane i Vestland

Nusfjord Artic Resort

Rorbuer i Nusfjord

De historiske rorbuene i det idyllisk beliggende fiskeværet Nusfjord er i dag omgjort til luksus-resort. Her kan du nyte livet tett på naturen, og samtidig lære mer om hvordan det egentlig var å være fisker her i bygda.

I alt 20 rorbuer er i dag omgjort til luksushytter med stilfullt interiør og harmonisk balanse mellom komfort og tradisjon. Her kan du nyte god mat på restauranten Karoline eller i baren på Oriana. Ikke minst: Hos Nusfjord Artic Resort kan du bli med på Lofotfiske med lokale fiskemenn, dra på ribtur rundt i Lofoten eller så klart – dra på toppturer i området rundt fiskeværet.

Beliggenhet: Lofoten i Nordland

→ Les også: En rundreise i Lofoten

Nusfjord

Støtvig Hotell

Omtrent en times kjøring fra Oslo i retning Sverige, venter denne Hamptonske østfoldsperlen ved navn Støtvig Hotell. Historien går helt til bake til 1900, som et av Oslofjordens mest anerkjente hotell i mer enn hundre år.

Støtvig Hotell

I 2011 ble hotellet revet og hotellet vi i dag finner her, bærer mer preg av New England stil enn et lokalt nordisk preg. Støtvig Hotell er særlig populært som konferansehotell, men også som spahotell for venninner på tur i lag eller et par som søker en romantisk weekend. Også utendørs finner vi et basseng, og hotellet ligger tett på Oslofjorden med egen brygge og en liten strand.

Beliggenhet: Larkollen i Viken

Losby Gods

Tykke tømmervegger, lysekroner, vakre tapeter og vinduer. Friske blomster, nydelig mat, fyr i peisen og tente lys. Midt i naturen, 20 minutter med bil fra Oslo, ligger Losby Gods, en storgård med historie og tradisjoner fra midten av 1800-tallet. Som datidens festligheter loves det også i dag gjestfrihet. Og det får vi. Dét, og nydelig mat og god drikke.

Bygget på det store området i Lørenskog ble ført opp av trelasthandler Meyers familie, og ble bygget på 1000 kvm med ballsaler, jaktsalonger og overnattingsrom til de mange som gjestet godset fra hovedstaden Christiania. Til og med Kong Haakon tilbrakte mye av sin tid her – og overnattet på det spesiallagede rommet i tredje etasje, hvor hans himmelseng fortsatt er i bruk. Les min tidligere omtale her

Beliggenhet: Finstadjordet, Viken

→ For flere tips til Norgesferien, se her