Norges egen verdensarv

Det finnes ting og steder som er unike og som har universal verdi. Ikke minst her hjemme i Norge.  Dette er våre UNESCO-steder.

 

Det finnes noen steder som er særlig verdt å ta vare på, fordi de er av universal verdi og som det ikke finnes make til. Dette er utgangspunktet for UNESCOs verdensarv.

I tillegg til åtte UNESCO verdensarvsteder og to UNESCO kreative byer, har Norge tre globale geoparker på UNESCOs liste: Trollfjell Geopark i Nordland, Geo-Norvegica i Telemark og Magma Geopark i Rogaland.  Oselvarverkstaden og oselvarkulturen er Norges oppføring på UNESCOs liste over beste vernepraksis av immateriell kulturarv og Nordhordland biosfæreområde er med på UNESCOs liste over UNESCO biosfæreområde.

Vestnorsk fjordlandskap Geirangerfjorden og Nerøyfjorden

Vi tar dem gjerne for gitt, men norske fjorder er blant det mest spektakulære landskap på kloden. Det er ikke uten grunn at så mange turister ønsker seg nettopp hit!  I vest finner vi blant annet de to fjordene Geirangerfjorden og Nerøyfjorden. Sammen inngår de i UNESCO-stedet Vestnorsk fjordlandskap, fordi de regnes for å være klassiske eksempler på denne typen landskap. Geirangerfjorden og Nerøyfjorden ligger rundt 12 mil fra hverandre, og er blant verdens lengste og dypeste. Fjellveggene her strekker seg opp mot 1400 meter over havet og fjordene er ned mot 500 meter dype. I dette UNESCO-området kan du se flotte fossefall, en rekke imponerende utsiktspunkt, historiske garder og koselige bygder.

Les også: En rundreise på Nordvestlandet: Geiranger, Loen og Sognefjell

Bryggen i Bergen

Bergen

Fargerike og ikoniske Bryggen er en av Bergens største attraksjoner, med kulturhistoriske og levende minner fra middelalderen og frem til i dag. Bryggen har opp igjennom århundrer vært en livlig og viktig del av Bergen, og det er området fortsatt den dag i dag. Bak de kjente og fargerike trehusfasadenes front finner vi smale smau og passasjer, småbutikker, gallerier og serveringssteder. Her kan vi vandre mellom skjeve bygninger, gjennom mørke svalganger og forestille oss hvordan det var å være her den gang da. For historisk interesserte er dette en særlig interessant del av Bergen, blant annet på grunn av byens nesten 400 år lange historie med hansatiden. Bergen var preget av flere branner, og etter den store bybrannen ble Bryggen gjenoppbygd etter gammelt byggemønster og fremstår derfor intakt.

Rjukan-Notodden industriarv

Tar du turen til Rjukan eller Notodden, kan du bli kjent med Norges egen industriarv. Notodden representerer verdens første vellykkede industrielle produksjon av kunstgjødsel, mens Rjukanfossen la grunnlaget for industrien i Rjukan. Ved å utnytte naturkreftene i fossen kunne man lage strøm til industrien. Og med industrien vokste det frem bysamfunn begge steder. I dag kan vi besøke museum, bli med på guidede turer og dra på byvandring i både Notodden og Rjukan.

Sam Eyde fikk kjøpt fallrettighetene til Rjukanfossen og blir regnet som Hydros og Rjukans grunnlegger.

Urnes stavkirke

Urnes stavkirke er en av de eldste og best bevarte stavkirkene i hele Nord-Europa og har særlig flotte treskjæringsarbeider. Kirken ligger vakkert til i fjordlandskap, ved en avstikker på sideveg fra Nasjonal turistveg Sognefjellet, på østsiden av Lustrafjorden.

Stavkirken er datert til begynnelsen av 1130-tallet. Det har stått flere kirker på samme sted, og deler av kirken har materiale fra en tidligere kirke. Utformingen er i ren romansk stil, men er tilpasset norsk håndverkstradisjon. Stavkirkene var utbredt i Nord-Europa og representerer den mest avanserte trekonstruksjon fra steinalderen til middelalderen. Av i alt rundt 1300 stavkirker finnes det nå kun noen få bevarte. I Norge finnes det i alt 28 stavkirker igjen, og Urnes stavkirke står her i særstilling.

Røros Bergstad og Circumferensen

Røros i Trøndelag ble grunnlagt i 1644, etter at den første kobberåren i området ble funnet. Den dag i dag er denne trehusbebyggelsen et levende sted med koselig sentrum, fylt med butikker og verksteder.

Som by representerer Røros et særegent gruvemiljø beliggende 600 meter over havet. Byplanen gjenspeiler den teknologiske og industrielle utviklingen, der jordbruk, i tillegg til gruvedrift, var grunnlag for byen.

I hele 333 år ble det drevet bergverksdrift på Rørosvidda, og i 2010 ble verdensarven utvidet til også å gjelde for Circumferensen, Vinterleden og Femundhytta. Circumferensen er Røros Kobberverks opprinnelige privilegieområde fra 1646, mens Vinterleden forbant Røros med Falun i Sverige og Femundhytta representerer smeltehyttene som ble drevet av Røros Kobberverk innenfor Circumferensen.

Vegaøyene

Langs Helgelandskysten finner vi Vegaøyene, som består av 6500 øyer, holmer og skjær. Dette er en verdensarv som viser hvordan fiskere og bønder har levd i pakt med naturen i lange tider.

Det er det unike naturlandskapet og ærfugltradisjonen som er hovedgrunnen til at Vegaøyene ble en del av UENSCOs verdensarv i 2004. Lokalbefolkningen har til alle tider laget reir og vernet de hekkede fuglene som kommer tilbake år etter år. Husene til fuglene ble bygget av innbyggerne og mens mennene var ute på fiske, passet kvinnene på ærfuglene. Kvinnene på øyene renset og stelte fjærene og skapte slik en eksportartikkel.

Den britiske avisen The Observer har kåret øyene til en av verdens 20 uoppdagede øyperler. I alt 230 fuglearter holder til her, så for fugletittere er øyene en drøm.

Struves meridianbue

Struves meridianbue er den første teknisk-vitenskapelige kulturobjekt som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, og skiller seg dermed fra de øvrige UNESCO-stedene.  Denne oppføringen representerer et stort oppmålingsarbeid som fant sted i perioden 1816 til 1855, der man gikk vitenskapelig til verks for å måle hvordan jorda krummer seg.

Den opprinnelige meridianen besto av 258 hovedtriangler med 265 målepunkter. Struves meridianbuen inkluderer 34 av de originale stasjonspunktene, med ulike markeringer. De norske målepunktene er endepunktet Meridianstøtten i Hammerfest og fjelltoppene Lille-Raipas (Unna Raipasas) i Alta, samt Luvddiidcohkka (Lodiken) og Bealjasvarri/ Muvravarri i Kautokeino.

Området byr på flotte turopplevelser i vakker natur.

Bergkunsten i Alta

Bergkunsten i Alta ble innskrevet i UNESCOs verdensarv i 1985. Dette er Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst laget av jeger-fangstfolk og viser på unikt vis forhistorisk menneskelig aktivitet i Nordområdene. Helleristningene og -maleriene består av mer enn 6000 helleristninger og 50 hellemalerier som ble laget for rundt 6000 til 2000 år siden. Bergkunsten er variert og viser hvordan menneskene levde i tidligere tider og gir innblikk i det man antar er faktiske hendelser, samt myter og fortellinger.

Verdensarven består av fem områder: Hjemmeluft, Kåfjord, Storsteinen, Amtmannsnes og Transfarelv. Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum ligger i Hjemmeluft, som er det største området for helleristninger. Her finnes også kafé og museumsbutikk.

UNESCO kreative byer

Visste du at Norge er representert med to byer på UNESCOs liste over kreative byer? Dette er et nettverk av byer som jobber sammen innen ulike kreative retninger. Bergen ble UNESCO-by for gastronomi i 2015 og Lillehammer for litteratur i 2017.

Lillehammer har lang historie som kunstnerby, og her finner vi Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad og Sigrid Undsets Bjerkebæk. Den årlige litteraturfestivalen Sigrid Undset dagene finner sted på Lillehammer.

Bergen har et særlig fokus på mattradisjoner og flere av Bergens restauranter har fått internasjonal oppmerksomhet. Byen arrangerer blant annet Oste-VM, Bergen Matfestival, Norsk Siderfestival og og Bergen ølfestival.

Nyttige nettsider:

www.norgesverdensarv.nowww.unesco.no, www.visitnorway.no

Artikkel Norsk Ukeblad_UNESCO i Norge_Mette Solberg Fjeldheim
Artikkelen sto på trykk i Norsk Ukeblad nr. 19, 2020. Seks sider om den norske verdensarven.  Se flere reiseartikler i andre medier, levert av meg, her

Artikkelen ble først skrevet for Norsk Ukeblad, Egmont Publishing

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!