Øyhopping Kanariøyene – de vestlige øyene

Øyhopping Kanariøyene – de vestlige øyene

Visste du at Kanariøyene består av åtte offisielle øyer? Eller at du kan dra på øyhopping på Kanariøyene? I denne artikkelen viser jeg hvordan du kan reise mellom de fire vestlige øyene – pluss en bonusøy!

Kanariøyene består altså av i alt åtte offisielle øyer (foruten en rekke mindre øyer). Øyene som omfattes av betegnelsen Kanariøyene, er (de vestlige) Tenerife, La Palma, La Gomera og El Hiero, samt (de østlige) Gran Canaria, Lanzarote, La Graciosa og Fuerteventura.

Det er disse siste fire denne guiden viser vei mellom, samt en av de mindre, ubebodde.

Les også: Fra lava til vinstokker: En reise i vin fra Kanariøyene

Øyhopping Kanariøyene – vestlige øyer

Kanariøyene ligger som kjent vest for Afrika, nesten seks timer med fly fra Norge. Det er særlig Gran Canaria nordmenn drar til, men også Fuerteventura og Tenerife er mulig å besøke med fly direkte fra Norge. Det er også Lanzarote, hvis per skrivende stund har én direkterute i uka med Norwegian.

Vil du på øyhopping på Kanariøyene, kan du besøke flere av øyene ved hjelp av båt og/eller fly. Merk deg derfor flyselskapene Binter og CanaryFly, samt båtselskapene Armas,  Fred Olsen og Líneas Romero.

Les også: Matkultur på Kanariøyene: en reise i smak, tradisjon og historie

Gran Canaria

Gran Canaria
Gran Canaria har et fantastisk flott turområde med høyreiste fjell, grotter og hyggelige fjellstuer å stikke innom

Gran Canaria er et foretrukket reisemål for veldig mange nordmenn. Dette er øya mange av oss tror vi kjenner, selv uten å ha vært der. Til tross for sitt rykte, har Gran Canaria mye mer å by på enn hva vi nordmenn vanligvis higer etter (les: sol og strand). Her er nemlig fire ulike klimasoner, høyreiste fjell, dype, frodige daler og tidligere bebodde grotter.  

Gran Canaria har i overkant av 800 000 innbyggere. Du finner overnatting i alle prisklasser, mange gode restauranter (deriblant flere Michelin-restauranter) og flere hyggelige små byer å besøke.

annonse for booking.com

Booking.com

Hvorfor dra hit? Foruten de tilrettelagte turistområdene og populære strendene i sør, er det fint å dra hit for vandreturer i fjellene (i behagelig klima vinterstid), for stjernetitting (særlig klar himmel), kaffe- og fruktplantasjer, sanddynene Maspalomas og hovedstaden Las Palmas.

Hvordan komme dit? Med direktefly fra Norge flere ganger om dagen. Evt. med båt eller fly fra en av de andre øyene.

Lanzarote

Timanfaya Lanzarote
Skal du til Lanzarote, bør du ta turen til Timanfaya og oppleve dette helt særegne naturlandskapet

Lanzarote har bestemt seg for å nå ut til kvalitetsbevisste reisende. Det er lurt, med tanke på deres mangeårige fokus på bærekraftig turisme. Takket være César Manriques iherdige innsats for øyas og innbyggernes beste, har de de beste muligheter for det.

PS! Jeg har utgitt en reiseguide til Lanzarote – kjøp den her, på 1-2-3 (reklame for egen utgivelse)

Det er rundt 150 000 innbyggere på Lanzarote. Her er bygningene hvitmalte, ligger lavt i terrenget og det er begrenset utbygging. Foreløpig finnes ingen Michelin-restauranter her, men her er mange restauranter. Ikke alle er like interessante, men jeg kjenner til noen av de beste 😉 Mer om det senere.

annonse for booking.com

Booking.com

Hvorfor dra hit? For å oppleve vulkanparken Timanfaya, César Manriques design og visjon, samt det helt spesielle vinområdet, La Geria. Les mer om vinene og vinrområdet her. På Lanzarote får du også godt utvalg av fem stjerners hotell og flotte strender.

Hvordan komme hit? Med båt fra Fuerteventura eller Gran Canaria, evt. fly fra Gran Canaria eller direktefly fra Norge.

Les også: Hotelltips: Secrets Lanzarote Hotel & Spa

reklame for egen utgivelse

La Graciosa

La Graciosa, Kanariøyene
La Graciosa er en liten, bebodd øy, kjent som «den åttende Kanariøya» og helt fritt for masseturisme

La Graciosa har nylig blitt utnevnt den åttende Kanariøya. Dette er ei lita øy som ligger 25 minutter med båt fra Lanzarote.

Øya er på knappe 27 kvm., med rundt 600 innbyggere. Her er ingen asfalterte veier og øya inngår som en del av naturreservatet Chinijo-skjærgården. Naturparken er også det største marinereservatet i EU.

Det er mulig å overnatte på La Graciosa, i så fall bør det bookes før du drar over. Men det går også helt fint å dra på dagstur, som vi gjorde.

Ps! Her finner du en artikkel jeg har skrevet om La Graciosa

Hvorfor dra hit? Her er ingen masseturisme, flere flotte strender og du kan dra rundt på øya til fots, på sykkel eller bli kjørt rundt i en 4WD.  

Hvordan komme hit? Dra med båt fra Órzola på Lanzarote.  

Fuerteventura

Fuerteventura, Kanariøyene
Bak palmene venter en langstrakt strand og aktiviteter som vindsurfing, kiting og mer

Langstrakte, flotte sandstrender, turkisblått hav og terrakottafarget vulkansk landskap. Fuerteventura er Kanariøyenes største øy, men ikke den mest bebodde. Faktisk blir det sagt at der er flere geiter enn innbyggere her.

annonse for booking.com

Booking.com

Hvorfor dra hit? Hit drar du for windsurfing og kiting på de berømte strendene. Det er også fint å utforske Fuerteventuras vulkanlandskap til fots og besøke en av de mange aloe vera-gårdene på øya.  

Hvordan komme hit? Du kan dra med båt fra havnen Lanzarote til Fuerteventura (ca. en halv time) eller fra haven Las Palmas de Gran Canaria til Morrojable. Turen over tar ca. 2 timer.

Islote de Lobos

Isloto de Lobos
Isloto de Lobos var en gang en liten fiskelandsby/bebodd øy. I dag er øya fredet og du kan oppleve den på dagstur fra Fuerteventura (evt. Lanzarote)

Knappe 20 minutter med båt fra Fuerteventura ligger denne lille øya, som i dag er ubebodd. Der finnes riktignok noen få bygninger her, som er i privat eie. Men her kan kun eierne overnatte noen få døgn i året.

Hvorfor dra hit? Dette er en skjult liten perle i Atlanterhavet de færreste kjenner til. Her er vakre små bukter og fint å bade. Dog, har jeg fått høre, her er det trangt om plassen sommerstid … Øya har dessuten endemiske og særegne planter for øya. Det er også mulig å gå til toppen av vulkankrateret som ligger på ene enden av øya.

Hvordan komme dit? Med båt fra Lanzarote eller – nærmere – fra Fuerteventura. Derfra tar det knappe 20 minutter fra Corralejo. Vi dro med Fuertecharter, som tilbyr katamaranturer med mer.

PS! Vil du dra på øyhopping på Kanariøyene uten å reise alt for mye rundt, kan du for eksempel konsentrere deg om Lanzarote og Fuerteventura og besøke La Graciosa eller Islote de Lobos på dagstur.

Tips til bærekraftig turisme på Kanariøyene

Kanariøyene byr på mye mer enn sol og strand, paraplydrinker og masseturisme. Vel sier jeg ikke nei takk til en dag på stranden, å nyte varmen eller noe godt i glasset. Men det er virkelig mye mer å se og oppleve på Kanariøyene.

For deg som vil gjøre en forskjell når du reiser, har også Kanariøyene sitt å by på. Book gjerne lokale guider til å vise deg rundt, lær om historien bak, om urbefolkningen og om tradisjonen. Dra på vandreturer, smak lokalmat og lær om tradisjonelt håndverk.

Husk også at det regner lite på Kanariøyene og at flere av øyene ikke har ferskvannskilder. Prøv derfor gjerne å begrense lengden på dusjen, dropp å la vannet renne mens du pusser tennene og bruk gjerne håndkleet flere ganger.

Her er jeg på båttur fra Lanzarote, på vei mot La Graciosa i desember 2023.

Flere tips til bærekraftig turisme finner du her

Intervjuet om øyhopping mellom Kanariøyene i podcast

PS! I Bjørn Moholdt podcast, Way2Go, snakker vi to om da vi var på øyhopping på Kanariøyene. Lytt gjerne, du finner episoden på Spotify under her 👇🏼

Fuerteventura
En fin måte å oppleve de autentiske Kanariøyene på, er å hyre en lokal guide til å vise deg rundt. Her på vandretur i lavalandskapet på Fuerteventura, sammen med Demian fra @natouraladvelture (søk opp på Instagram)

Til info: Reiselykke var invitert på pressereise av Spanias turistkontor i Norge for å utforske det autentiske Kanariøyene. På slike reiser legges det ingen føringer for hva jeg skal skrive, dele eller publisere. Jeg står helt fritt til å dele mine meninger, som jeg alltid gjør. Pressereiser jeg deltar på er nøye vurdert og valgt ut med tanke på hva jeg ønsker å formidle av relevante informasjon innen tema jeg skriver om. 

Reiselykke®️ inneholder mer enn 800 artikler fylt med gratis kvalitetsinnhold, basert på personlig gjennomførte reiser, skrevet og kuratert til nytte for et stadig økende antall lesere. Det er ikke tillatt å kopiere hele eller deler av teksten. Merk at steder, priser og nettsider kan endres over tid. Reiselykke Media er ikke ansvarlig for nettsider det lenkes til. Innspill, ris og ros bes sendes til post@reiselykke.com

Mette S. Fjeldheim

Kulturjournalist, skribent og grunnlegger av Reiselykke. Jeg forsøker å inspirere til ansvarlig turisme gjennom mine artikler om reiser i kultur og natur, smak og litteratur.

error: Content is protected !!